fbpx

150 ÉV – Elnöki Köszöntő

Kedves Klubtársaim, Támogatóink és Barátaink!

Klubunk alapításának 150. évfordulóját ünnepeljük idén. 2017-ben minden eseményünket eme jeles évforduló köré fűzzük fel. Március 16-án a Jubileumi napon emléktábla avatással és ünnepi közgyűléssel tisztelgünk az alapítók előtt, és egy időkapszula elhelyezésével üzenünk unokáinknak. Május elejétől kültéri kiállításon és fotófalon kezdhetjük tanulmányozni klubunk történetét. A május 13-i vitorlabontón emlékműsorral köszöntjük 17 alapítónkat és felavatjuk a Rózsakertben bronztáblájukat. Júliusban maga a 17 klubalapító, akiket a Petőfi Színház színészei személyesítenek majd meg, tart múltidézést nekünk a Vaszary Galériában, végigvezetve bennünket saját történelmünkön. Augusztus 20-i családi napunkon, amelyre két másik 150 éves vitorlás klub képviselőt is meghívjuk, kiegyezés kori díszletekbe öltözik klubunk belül is, visszarepítve ifjúsági sportolóinkat, klubtagjainkat és családjaikat a dicső múltba. Építő-kupás támogatóinkat valamint a LEC és BYC Kupa versenyzőit is erre az időutazásra invitáljuk majd. Szeptember végén pedig a BYC 150 Bálon a Reformkori napok keretében mindenkit arra kérünk, hogy egykori commodore-unk, gróf Batthány Ödön és vicecommodore-unk gróf Széchenyi Béla viseletébe bújjon és ünnepeljen velünk. A jubileumi évet a december 1-i záró ünnepséggel koronázzuk meg, ahol a klubunk 150 évét bemutató nagy ívű könyvet először vehetitek majd a kezetekbe. A jubileumi év teljes programjairól, eseményeiről folyamatos információval szolgálunk kommunikációs csatornáinkon.

150 év. Ez a kor jóval több, mint amire bármelyikünk is számíthat, még jelenleg is messze túlnyúlik az emberi szervezet biológia határain.

Mégis a folyamatos emberi munka tartja életben klubunkat, ezt az idén 150 éves balatonfüredi társadalmi szervezetet, amely e nélkül élettelen és életképtelen lenne. Mi – klubtagok – tartottuk és tartjuk életben Klubunkat, ez a gondviselés mindannyiunk világos feladata és felelőssége.

De nagy múltú Klubunk nemcsak felelősséget jelent, hanem egyben a legnagyobb büszkeségünk is. Minden aktuális kritikánk és napi kisebb elégedetlenségünk ellenére – több okból is büszkén vallhatjuk és valljuk magunkat BYC-eseknek:

 • A BYC kezdetektől fogva egy kortalan gondolatra épül: a vitorlázás szeretetére, tiszteletére és önzetlen megosztására mások felé.
 • A BYC közössége minden korban alkalmas volt arra, hogy ezt a szervezetet az elfogadott alapgondolatok mentén a megfelelő irányba vezesse és alkalmassá tegye a magyar vitorlázásban és balatonfüredi közösségben történő meghatározó szerepvállalásra.
 • Közösségünk nem csak kifelé sugároz erőt, hanem belül is egyre erősebb világos értékrendjén és számtalan emberi kapcsolatán keresztül. Én magam is nagyon sok jó ismerőst és barátot ismertem meg köztetek, sokat jelent ez a közösség számomra.

Bár mi, emberek halandók vagyunk, meghatározó gondolataink és az azok összességét képező értékrendünk viszont halhatatlan. Bárki, bármikor, bárhol tudja folytatni, ha megismeri és azonosul vele. Részben ezért is tudott a BYC is az emberi mércével mért „halhatlan” klubok közé kerülni itthon, de külföldön is.

Klubunk napi feladatai során nehéz értékrendünket megfelelően képviselni és érvényesíteni.

Egy olyan világban élünk, amelyben majd minden külső és belső feladatra olyan jogilag rendezett szerződéseket kötünk, amelyekben majd kizárólag csak jogok és kötelezettségek szerepelnek. Az üzleti életben ez teljesen normális, azonban egy hagyományőrző értékrendet követő társadalmi szervezet belső viszonyaiban ez nem elég.

Ám a szerződésekben a tisztelet, megbecsülés, önzetlenség fogalma sokszor csak nyomokban szerepel és sajnos emiatt időnként tagjaink, mint szerződéses felek kizárólag jogi szempontból értékelik a Klubhoz fűződő viszonyukat. Gyakran kérdezzük, hogy megkapom-e amiért fizetek vagy eleget kapok-e azért, amit elvégzek? Bár tudjuk, mégsem mondjuk ki egyértelműen: BYC tagnak lenni nem azonos a Klubbal üzleti vagy szerződéses kapcsolatban állni.

A BYC azért tudott mindeddig és fog remélhetőleg a következő 150 évben is sikeresen működni, mert lehetőséget adott tagjainak, hogy élvezhessék a vitorlázás örömét az ország egyik legszebb kikötőjében, a tagok pedig cserébe vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a Klub értékeinek megőrzéséért és vagyonának eredményes megóvásáért és bővítésért.

BYC-esnek lenni jóval többet jelent, mint egy szokásos adok–kapok megállapodást kötni egy sport klubbal, mert mi íratlan szabályok nélkül is

 • tiszteljük és megbecsüljük idős klubtagjainkat, örömmel látjuk őket és tanulunk tőlük,
 • ifjúsági sportolókat nevelünk, nem csak az eredményes vitorlázásra, hanem a sikeres életre is,
 • nem egyszerűen bérlőink vannak, hanem tagjaink, akik közös tulajdonunkat használják, amelynek ellenértékét fizetik,
 • folyamatosan vendégeink vannak, akiket bármelyikünk is hívott tisztelettel és barátságosan fogadunk (amíg jó vendégként viselkednek).

150-ik évfordulónk jó alkalom minden tagunk számára, hogy elgondolkozzon, erejéhez és lehetőségeihez mérten eleget tesz-e a Klubunkért?

Egyesületünk – egyre javuló technikai felszereltsége ellenére – annyit fog érni, amennyit tagjaink gondolnak róla és amennyit hajlandóak érte tenni. Ez ma már szerencsére nem elsődlegesen anyagi kérdés, de sportklubunk szellemiségét, valódi értékét és várható eredményeit, közösségünk tényleges erejét meghatározó szervezeti kérdés, amelyen KÖZÖSEN kell dolgoznunk.

Célunk változatlan – minden tagunk:

 • lehessen és legyen büszke BYC-tagságára,
 • valamilyen formában önzetlenül is tegyen a klubunkért és segítse az ott folyó munkát,
 • megfelelően képviseljen mindnyájunkat a hazai és nemzetközi vitorlás eseményeken,
 • megtalálja örömét a vitorlázás bármilyen formájában.

Remélem az idei évben is lesz elég erőnk, szorgalmunk és türelmünk tovább haladni ezen az úton.

Ehhez kívánok Nektek nagyon jó egészséget, erőt és jó szelet 2017-ben is!

Gerendy Zoltán

BYC elnöke