fbpx

1848. március 15-re emlékezünk

Jókai Mór író, akinek egykori villája néhány lépésnyire található a Balaton-parttól, 1848. március 15-én a forradalmi ifjúság egyik vezéralakja volt. Az Életképek a reformkor egyik fontos irodalmi lapja volt, 1844 és 1848 között működött. A lapban „Forradalom vér nélkül” címen, 1848. március 19-én jelent meg Jókai Mór cikke, amelyben így írja le a március 15-i eseményeket: Jókai Mór: Forradalom vér nélkül

Jókai Mór 1857. évi első füredi látogatása mély hatással volt rá és feleségére, Laborfalvy Rózára. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy attól fogva rendszeres vendégei voltak Fürednek, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen a napjainkban emlékmúzeumként működő villa áll. A kora-eklektikus stílusban épült nyaraló 1870 őszén még nem volt teljesen készen, de Jókaiék már az év nyarán birtokba vették. Déli verandája felett kőbábos mellszobrokkal díszített teraszról lehetett gyönyörködni a Balaton és Tihany felé nyíló kilátásban.

Jókai több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az Arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt. (https://kultura.balatonfured.hu/jokai-emlekhaz/)