fbpx

1867. március 16-án megalakult a Balaton-Füredi Yacht Egylet, hazánk első vitorlás klubja

Ma történt…a kora délutáni órákban, éppen 150 évvel ezelőtt…

Angol tapasztalatok alapján a magyar főurak egy csoportja 1867. március 16-án megalapította Balaton-Füredi Yacht Egylet néven hazánk első vitorlás klubját.

A klub elnöke gróf Batthyány Ödön lett, aki Angliában vitorlázott és versenyeket is nyert. Az egylet megalakulásáról a “Bell’s Life” és a “Hunts Yachting Magazine” lapok is beszámoltak Angliában…

„150 év. Ez a kor jóval több, mint amire bármelyikünk is számíthat, még jelenleg is messze túlnyúlik az emberi szervezet biológia határain.” Gerendy Zoltán – Elnök

Köszönet és tisztelet az Alapító tagoknak:

Aczél Péter
Batthyányi Ödön gr.
Birly István
Festetics Pál gr.
Frankovich Lajos
Kardos Kálmán
Károlyi Gyula gr.
Mihalovics János
Rosti Pál
Semsey Lajos
Széchenyi Béla gr.
Széchenyi Ödön gr.
Teasdale Vilmos
Todesco Lajos
Waldestein János gr.
Wenkheim – Czindery Béla b.
Wodiáner Albert b.


Rövid történeti áttekintés:

1867. március 16-án tizenhét magyar arisztokrata – követve az angol mintát – megalapították hazánk első vitorlás klubját, a Balaton-Füredi Yacht Egyletet.

A klub története során számos átalakuláson és névváltozáson ment keresztül: 1884-ben megalakult a Stefánia Yacht Egylet, majd 1912-ben a Magyar Yacht Club, majd rá egy évre a Magyar Királyi Yacht Club nevet vette fel.

A második világháború a BYC történetében is jelentős pusztítást végzett: a hajóállomány és az infrastruktúra is jelentős károkat szenvedett, a kommunizmus pedig felszámolta a vitorlázás addigi társadalmi közegét. 1948-ban Balatoni Hajózási Munkás Sport Egyesületként folyt a munka a telepen. Az 1950-60-as évek új, szocialista idegenforgalmi modellje mellett, a vitorlázás megtűrt sporttá vált, de mindezen nehézségek ellenére, a balatonfüredi klub és versenyzői sokat tettek a magyar vitorlás sport életben tartásáért.

1951-ben az egyesület neve Balatonfüredi Vasas SC lett. Egyre bővülő taglétszámmal, versenyek szervezésével, évtizedek munkájával újjáéledt a balatoni vitorlás sport is. 1985-ben megalakult a Ganz Hajó Balatonfüredi Sport Egyesület.

1964-ben elkészült a régi “belső hajógyár” helyén a 3 szintes új clubbház, és így az akkor már MHD Vasas nevet viselő egyesület a Hausszman tervezte házból átköltözött, melyet átadott a Hungar Hotels-nek.

1990. április 22-én az egyesület közgyűlése új alapszabályt és új nevet szavazott meg, megalakult a Balatonfüredi Sport Club (BSC), amely hat szakosztályt foglalt magában.

1996-ban a Sporttörvény a sportingatlanok egy meghatározott részét a kezelők tulajdonába adta. Ennek a törvénynek köszönhetően a BSC pályázatot nyújtott be és így lett tulajdonosa többek között a mai vitorlás telepnek. A vitorlázók az önállósodás gondolatát vetették fel, mellyel a változó társadalmi helyzethez igyekeztek gyorsan igazodni. Hosszú előkészítő tárgyalások után, a vízi túrázókkal együtt, a vitorlázók kiváltak a BSC-ből és megalapították a Balatonfüredi Yacht Club közhasznú szervezetet.

2007-ben a régi klubház helyére elkészült a sétányhoz harmonikusan illeszkedő új klubház, 2011-ben a belső kikötő került felújításra, míg 2014-ben a főépület, a hangár és a történelmi sólyatér újult meg.

 

Jubileumi év:

A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan, 2017-ben színes programokkal várja a sportbarátokat és érdeklődőket a Balatonfüredi Yacht Club.

2017. március 18-án Ünnepi Közgyűléssel veszi kezdetét a jubileumi emlékév, amely végén emléktábla és időkapszula elhelyezésére kerül sor a BYC telephelyén.

Az évenkénti, hagyományosan megrendezésre kerülő sportversenyek mellett kiállításokkal, szakmai programokkal, történeti előadásokkal és emléksétákkal készülünk a füredi vitorlázás 150. évfordulójának méltó megünneplésére.

Balatonfüred város programjaihoz illeszkedve, a május 18-i Vitorlabontó Ünnepségen kerül sor az alapítók előtti tiszteletadásra bronz emléktábla elhelyezésével. A gyermekek számára rajzpályázat került kiírásra, amelynek eredményhirdetése is ezen az ünnepi napon lesz.

A szeptemberi Reformkori Napok keretén belül, valamint a Reformkori Bálon is kiemelten szerepel a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club.

A tervek szerint az év végén bemutatásra kerül a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club történetét feldolgozó könyv is, majd 2018. márciusában egy a 150 éves időszakot bemutató filmvetítéssel egybekötött alkalommal zárjuk az ünnepi rendezvénysorozatot.

A klub honlapján (www.byc.hu) a jubileumi év programjai mellett az események során készült képek, kisfilmek kerülnek bemutatásra.