fbpx

2012. december 6-9. Pula, Mikulás Kupa – Csomesz és Bence beszámolója

„5 fős BYC-es csapat vágott neki a távnak komoly kihívásokkal kűzkődve csütörtök hajnalban.  A komoly hideg mellett a nagy köd sem segítetett bennünket a gyors utazásban. Ennek ellenére kora délután megérkeztünk és egy gyors pakolás és szerelés után már vízen is volt a csapat.  1,5 óra edzés után  a naplementében gyönyörködve érkeztünk vissza a kikötőbe.

Pénteken remek idő fogadott bennünket. Napsütés (ez a nap folyamán feledésbe merült) és 8-13 csomós ÉK-i szél.  A szél iránya fokozatosan fordult D-DK irányba. Ezt az optimistes pályán remekül követték le és 3 jó futammal zárták a napot. Sajnos a lasereseknél nem volt ilyen rugalmas a rendezőség, és a rengeteg halasztás után egy futamot tudtak megtartani.

Németh Konrád, aki ezen a versenyen debütált nemzetközi mezőnyben és a tengeri körülmények között is remek teljesítményt nyújtva (25,27,32) az előkelő 79. helyen várta a folytatást a 200 fős mezőnyben.

Laserben Korchmáros Kristóf 15. helyen futott be az első futamban. Ebben az osztályban 49 induló mérte össze tudását. Kelemen Eszter a futam végére megerősödő szelet már nem bírta így nem futott be. 4.7 osztályban Érdi Mária és Dávid Dániel is kezdőként vette fel a versenyt a mezőny többi  45 tagjával. Mári egy remek 15. hellyel mutatkozott be, míg „Tripla D” 36. helyen zárta a futamot.

Szombaton minden jóslat beteljesedett. Hideg, havazás, erős szél. Reggel kitekintve az ablakon azt láthattuk, hogy a 30 csomós szél vízszintesen hordja a havat. A rendezőség már reggel törölte az aznapi programokat, így városnézéssel töltötte a csapat a szabadnapot.  A városban szinte minden nemzet csapataival összefutottunk. Így láttuk, hogy nem csak mi akarunk megfagyni.

Vasárnap aztán újabb meglepetés várt ránk. A reggeli fagyon indulás után, fokozatosan melegedett az idő, és mire a futamokra került a sor más 10 fok körül járt a hőmérséklet. Szikrázó napsütés és 10-12 csomós É-i szélben rajtolt az első futam. A nap folyamán  a szél fokozatosan fordult jobbra, míg  az ereje a nap végére a 20 csomóra erősödött.

Sajnos ez a nap már nem sikerült ilyen jól Konrádnak.  Kiegyensúlyozottan versenyezve szerezte mag az ezüst csoport 52. helyét. (54,58,54 helyezéseket szerzett ezen a napon)  Számára ezzel a versennyel igazán sikeresen zárult a szezon.

4.7 osztályban Mári az első futamban klasszis teljesítményt nyújtva szerezte meg az 5. helyet. A rajt lövéstől  kezdve az élmezőnyben vitorlázott és fegyelmezetten meg is tartotta ezt a helyezését. A másik két futamban már nem volt ilyen kiugró a teljesítmény, de egy-két kisebb hibától eltekintve remekül szerepelt. (5,19,22) Ezek a futamok az összetett 14. helyéhez voltak elegendőek ami, a női rangsor  5. helyét jelentette számára. Álmodni szoktak ilyen kezdésről a versenyzők.

 Dani egy kicsit gyengébb napot fogott ki. Kevés időt töltött vízen az utóbbi időben és sajnos ezt a hihetetlen motiváltságával sem tudta kiegyenlíteni. Az utolsó pillanatokig küzdött, de ez ma erre volt elég.  Minden elismerésem az övé.(34,40,48)

Radialban Eszter egy borulás után sajnos már nem tudta folytatni a versenyt. A napsütés ellenére ilyen időben nem felemelő érzés egy egész napot vizes ruhában tölteni.

Kristóf utolsó radiálos versenyéhez érkezve mindent megtett a sikeres szereplésért. Ennek, mint annyiszor az év folyamán a rajtjai komoly akadályát képezték. A nap folyamán az eredményei folyamatosan javultak, és a végén egy remek futammal a 7.helyen befutva búcsúzott a radialos korszakától. Összetett  16. helyezése jó teljesítményt takar.

Az egész hétvégét nézve egy sikeres versenyen vagyunk túl. Több kezdő versenyzőnk bemutatkozása is remekül sikerült. Erőt meríthetnek a folytatáshoz és a sikeres szerepléshez. Látták milyen mezőnyök várnak rájuk a következő évben és hogy milyen is egy ennyire más környezetben versenyezni.

Köszönjük mindenkinek azt a hozzáállást, amit ezen a hétvégén mutatott. Nem voltak mindig ideálisak a körülmények ennek ellenére kiemelkedő teljesítmények születtek.”

Gratuláció és köszönet minden résztvevőnek: Bence, Csomesz

eredmények:  http://www.svnikola2012.vega.hr/SvNikola2012_Results.htm