fbpx

29er EuroCup, Koper – Dani beszámolója

A koperi EuroCup állomásra két hajóval, a Petheő Panni-Lacza Zaránd párossal és a Laczkó Tóth Viki-Kókai Laura párossal utazott a csapatunk. Április első hétvégéjén itthon edzettünk 2 napot, majd hétfő reggel indultunk Szlovéniába, ahova késő délután érkeztünk. A hajók lepakolása és a motoros vízretétele után elfoglaltuk a szállásunkat.

Kedden és szerdán is fújt a bora az Adrián, így mindkét nap megvártuk a délutánt, amikor kicsit gyengült a szél. Mindkét nap 2-2 órát tudtunk edzeni, 18-20 csomós alapszélre 23-24 csomós pöffök jöttek. Egy nap kivételével egész héten napsütéses időnk volt, viszont a hőmérséklet egyik nap sem ment 15 fok fölé, így alapvetően hideg időnk volt.


A verseny 16 futamra volt kiírva, így minden napra 4 futam volt betervezve. Az előrejelzés csütörtökre bíztató volt, péntekre és szombatra 3-6 csomót jósoltak, vasárnapra pedig 12-15 csomós szelet. Végül minden futamot meg tudtak rendezni, volt kis-, közép- és egy kevés nagyszeles versenyzés is, így a mezőny mindenféle szélben kipróbálhatta magát. A mezőnyt két csoprotra bontották, nem volt külön selejzető- és döntő széria, az adott napi eredmények alapján osztották újra a csoportokat minden nap.

Az első napon víz felől fújó szél várt minket a pályán, amely 10-12 csomóig erősödött. Futamról futamra növekedő hullámok jellemezték a napot, ennek megfelelően kellett az állításokkal is variálni. Panniék stabilan a mezőny közepében vitorláztak egész nap, az utolsó rajtnál viszont kint voltak fekete zászlónál, így számukra hamarabb ért véget a nap. Vikiék egész nap küzdöttek a hullámokkal, a nap végére pedig már kezdett javulni a sebességük is.

A második és harmadik nap nagyon hasonlóan alakult, mindkét nap a partvonallal párhuzamosan fújó, termikus szél fújt, 6-7 csomós alapszélhez 8 csomós maximum társult. Leginkább azok a versenyzők tudtak jól vitorlázni, akik a rajt utáni kibontakozás során jó ütemben tudtak belefordulni egy-egy csíkba és azzal el tudtak csúszni a mezőnytől – ennek ellenére gyakoriak voltak az újra osztások minden futamban.

A csapatunknak egyértelműen ezekben a körülményekben kell a legtöbbet fejlődnie, mind rajtolás mind hajóvezetés terén. Vikiék ebben a szélben is javuló tendenciát mutattak, Panniék egyelőre nem nagyon találták meg benne a sebességüket.

Az utolsó napra nagyobb, part felől fújó szelet jósoltak. 12-13 csomóról indult a szélerő, majd 15-16 csomósra erősödött, előfordultak 18-20 csomós pöffök is. Mivel a szél iránya nem volt stabil, ezért rengeteg visszalőtt rajt volt ezen a napon, sokat kellett a vízen várakozni. Végül beállt a szélirány nagyjából egyenletesre, a 3-4. futam már gördülékenyen zajlott. Panni és Zari kifejezetten jó tempót tudott vitorlázni ebben a szélben, jó rajtok után többször is top 10-ben értek fel a bójához. A nap végén, fáradtan is koncentráltak tudtak maradni, így akkor is stabilan a középmezőny elejében tudtak vitorlázni.
Viki és Laura többször is jót rajtoltak, az első szakaszban általában a mezőny első felében értek fel, általában a hátszélben volt tapasztalható visszaesés. A nap végére ismét fejlődtek és javuló tendenciát mutattak.

A csapat szépen dolgozott egész héten, a hosszú napok ellenére is koncentráltak tudtak maradni és fontos tapasztalatokat gyűjtöttek minden körülményben. Szépen segítették egymást a vízen és a parton is egyaránt, ennek kifejezetten örültem. Panni és Zaránd végül az összetett 60. helyen, U17-ben pedig 8. helyen végzett, Viki és Laura pedig az összetett 76. helyen, U17-ben pedig 18. helyen zárta a versenyt. Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek és a magyar csapatnak a sikeres szerepléshez!

A hétvégén itthon folytatjuk az edzésmunkát, a következő versenyünk pedig a hazai rendezésű High Performance GP lesz a BYC-ben, április végén.