fbpx

29er téli program 1. edzőtáboráról – Dani beszámolója

A három edzőtábort és egy versenyt magába foglaló téli edzésprogram első edzőtáborára december 9-16. között került sor Valenciában, Spanyolországban. A hét napos edzőtábor hat napján volt vitorlázásra alkalmas szél, 4-20 csomóig mindenféle erejű szélben tudtunk edzeni, két másik klub csapataival. A mi csapatunkból a Laczkó Tóth Viktória-Kókai Laura páros vett részt a programon.

Az edzőtábor nehézkesen indult, a szerelvény kijutását követően a szállással gyűlt meg a bajunk, ezután pedig a repülőgép 3,5 órás késése okozott fejfájást mindhárom csapatnak. A késő esti érkezés után másnap dél körül tudtuk csak elkezdeni az edzést.

Az első nap nagy része pakolással és szereléssel telt, majd ebéd után 12-13 csomós, part felől fújó szélben tudtunk edzeni 2,5 órát. Mivel a lányok egy újonnan felállt páros, ezért a hét elején az összeszokás és a hajókezelés gyakorlása volt a fő célunk.

A második napon eső és szélcsend fogadott minket, így a délelőtt elméletezéssel telt. Délutánra sem javult sokat az idő, végül hajószerelés és késő délután egy falmászó edzés fért bele a napba.

Harmadik napra javulni látszott az időjárás, délelőtt 18-20 csomós szél fújt, majd dél környékén fokozatosan elkezdett leállni. A csökkenő erejű szélben és lapos vízen három órát tudtunk vitorlázni, hajókezelést és manővereket gyakoroltunk.

A negyedik és ötödik napunk hasonlóan telt: délelőtt kicsi és közép szél, általában 5-12 csomó között, part felől, majd dél után fokozatos leállás. Mindkét nap 4-5 órát tudtunk edzeni, az edzések nagy részében manővertréninget tartottunk, az edzések végén pedig speedtest és futamok következtek osztrák, szlovén, cseh és a Spari magyar csapataival közösen.

A hatodik napra előrejelzés 18-20 csomós, délután tovább erősödő szelet jósolt, ami végül be is jött. 2 órát tudtunk vitorlázni, parta vitorlázás után még egy rövid hajószerelés, ebéd után pedig egy levezető falmászás következett.

Az utolsó napra is hasonló volt az előrejelzés, mint az előző napra, viszont gyengébb szelet mondott. Ez végül így is lett, 2 óra manővertréning, majd 1 óra futamozás volt a napi program. Délután a motorost és a hajót visszapakoltuk az utánfutóra, majd elindultunk a reptérre, ahonnan este 8-kor indult a gépünk Budapestre.

Viki és Laura számára nagyon tanulságos edzőtábort zártunk, hiszen változatos körülmények között kezdték meg a közös vitorlázást. Sokat javult a hét során kettejük összhangja és nagyon sokat tanultak a hajón belüli kommunikációról. Főleg a hajókezelést, hajóvezetést gyakoroltuk a héten, ennek köszönhetően a sebességük is elkezdett fejlődni és elégedettek voltak az edzőfutamokon nyújtott teljesítményükkel is. A következő lépés számukra a rajtok fejlesztése és a bójavételek begyakorlása, a januári edzőtáborban számukra ez lesz a legfontosabb.

A csapat január 2-án tér vissza Valenciába 2 hajóval és egy 6 napos edzőtáborral indítjuk a 2023-as évet.