fbpx

420-470 Utánpótlás Bajnokság 2011 – Bigi tollából

2011-ben 7 egységgel vettünk részt a Bajnokságon vagy Bajnokságokon. Mi is azon hajóosztályokhoz tartoztunk, ahol nem lehetett megszerezni egy fordulóban a Bajnoki címet. A 420-ok idén is 2 egységgel képviseltek minket a versenyeken. Velük szemben nem a pontszerzés volt az elvárás, hanem a tisztes helytállás. Blanka és Bibi jól, egy 6-ik hellyel kezdett, majd következett egy rosszabb futam és ennyi. Blankát elragadta a kamaszkor. Úgy döntött, hogy befejezi a vitorlázást. Sajnálom, hiszen egy agárdi versenyen úgy láttam, hogy taktikailag megvilágosodott és titkon bíztam egy pont megszerzésében tőlük. A Bajnokság folytatásán már nem vettek részt.

A másik 420-as egységünk a Kiska-Németh páros már másodéves egység a mezőnyben. Sajnos náluk komoly koncentrációs problémák vannak. A hajóban jól érzik magukat,de ez az eredményesség rovására megy. Ha jól elrajtolnak, akkor általában jól fel is érnek a bójához, és krejcban meg is tartják a helyüket, de valami kis apróság mindig közbejön (pl.: ékek), így általában visszaesnek a mezőnyben. Sajnos, mind a 2 egységünk a mezőny végén helyezkedett el az említett okok miatt. Azt meg kell említenem, hogy az előttük vitorlázó egységek már több éve 420-nak.

A 470-es junior bajnoki cím védői viszont mi voltunk (Váradi-Serke). Idén is jó esélyeink voltak, hiszen a csapatunk erős, összetartó és motivált. Ennek szellemében a megrendezett első futam első két helyét mi szereztük meg. Gyapi-Máté 1 , Imi-Dubi 2. A csapategységet jellemzi,hogy a következő futamon szintén egymás mellett végeztek (9,10). Ez közepes méretű boldogságot jelentett számomra, hiszen két futam után nem álltunk dobogós helyeken. De legalább jó idő volt, talán túl jó is, mert több futam azon a versenyen már nem volt.  Innentől kezdve kezdhettük aggódni: 1. Lesz bajnokság?, 2.Hány futam?, 3.Lesz kiejtő?, 4.Ki lesz a bajnok? Erre válaszolhatnék így is: Igen,5,1 GYp-és  Gyökszi. Így valószínűleg sok leírandó mondattól kímélném meg magam, viszont senki nem értené. (És különben is elragadott az ihlet.) Tehát az évadzárón folytattuk. Imi visszatért (köszönjük Évi), Áron és Boti megújult lendülettel vetette magát a versenybe, Zsófi és Berta is erre készült, de sajnos Bertának a verseny előtt megsérült az ujja (kosarazás), ugyan a vitorlázók nagy része nem zongorista, de egy manchaftnak szükség van a kezére. (Legalább tudtam gyakorolni a szigetelőszalagos-szürkeracsis kézkötözést). Ebben segítségemre volt a Vigh-Szabó páros egyik tagja, akik a hideg ellenére újra megjelentek. És persze itt volt Balázs-és Máté is, akik a felnőtt bajnokságon mutatott teljesítményükkel bejelentkeztek a Junior Bajnoki címért.

Szombat, gyenge szél, túl sok futamra nem lehet számítani, így hibázni sem lehet, mert hoztunk magunkkal rossz futameredményeket az előző fordulóból. A versenyt Balázsék egy 3-ik hellyel kezdték, a többi egységünk a közepesnél rosszabb eredményeket hoztak, így elvesztették a reményeiket a dobogós helyekért. A 3. hely jó, de nem elég, mert az ellenfelek is jól mentek. A szél elfogyott, futam viszont kellett volna a bajnokság érvényességéhez, de ehhez várnunk kellett vasárnapig.

Vasárnap, gyenge szél és szerencsére szemerkélő eső. A napot halasztással kezdtük, és a várakozás közben az élet nagy dolgait beszéltük meg, így legalább nem idegeskedtünk azon, hogy lesz eredményes bajnokság vagy sem. Szerencsére a rendezőknek is fontos volt a verseny, és kimentünk.

Az első futam elég jól kezdődött, első három hely a mienk. Gyapiék , Imiék,Rékáék a sorrend, 4-ik a THE párosa, akik vezetik a versenyt. Ezzel eldőlt, hogy az utolsó futam fog dönteni, ha lesz… Aki ott nyer az lesz a Bajnok. Egy visszalőtt rajt még borzolta az idegeimet, mert Balázsékat ellenfelük leoktatta a rajtnál. Én őszültem, Balázs integetett és vigyorgott, hogy nem így akarták. Szerencsére visszalőtték. Még egy rajt, megint jól keresztbe lehet tenni a másiknak. Balázsék most jobban figyelnek és jól eljöttek a rajtnál a bójához elsőnek érnek fel, második Boti és Áron, a harmadik a Györffy-Lillik páros. Botiék mindent elkövetnek, hogy bizonyítsák, itt a helyük elöl, és nem adják könnyen magukat, de sajnos elmennek nekik. Nincs gond, még Balázsék vezetnek, reméltem, hogy nem győz bennük a tesztoszteron és nem akarnak nagyon sokkal nyerni csak amennyivel kell, időközben egy másik motorossal megjelent Perényi Miki és Öreg Gyapi is akik láthatták azt,hogy a Gyapjas Balázs-Kovács Máté megnyerték a futamot, és ezzel  Junior Magyar Bajnokok lettek 470-es hajóosztályban.

Gratulálok nekik!

Másoknak is jár a gratuláció: Váradiék 4.,Vighék a 6. helyet szerezték meg az összesítésben. De a többieknek sincs okuk az elkeseredésre, mert az általam elképzelt úton ki kisebb, ki nagyobb lépésekkel, de előre haladt.

Köszönet mindenkinek. A manchaftoknak a kormányosok elviseléséért, a kormányosoknak saját maguk elviseléséért.:-)

(De ezért ne váltson senki profilt)

Üdvözlettel: Bigi (egy manchaftból lett edző.)