fbpx

49er Eb: a harmadik napon az FX mezőnyben született magyar győzelem

SCROLL DOWN FOR ENGLISH!

Próbára tette a balatoni szél a balatonfüredi U23 Eb mezőnyét! A verseny harmadik napján annak ellenére három futamot sikerült megrendezni a 49er pályán, hogy a szélviszonyok kifejezetten bizonytalanok voltak, szinte minden futamban módosítani kellett a szél felőli pályajel helyét. A 49er mezőnyben mindhárom futamot más-más egység nyerte. A négy futamot teljesítő FX mezőnyben pedig megszületett az első magyar futamgyőzelem, a negyedik futamot az Érdi Vince-Korbuly Sarolta csapat nyerte. A két mezőnyből a szombati futamokban összesen több mint 10 óvást, illetve orvoslati kérelmet adtak be, így a végleges eredményeket, közel éjfélkor tették közzé. Az FX mezőny számára a mai nappal érvényessé vált az Európa-bajnokság, melyhez minimum 5 futamra van szükség.

 

A tervek szerinti időben szálltak vízre a 49er, 49er FX U23 EB mezőnyei, ezúttal tehát elmaradt a már-már megszokott reggeli parti halasztás, ám a bizonytalan szélviszonyok miatt mindkét pályán hosszabb-rövidebb halasztást kellett jelezni. Az Alfa pályán – ahol a 49er mezőny versenyzett – 5,4 csomós átlag mellett keleti irányból fújt a szél, de komoly kihagyásokkal. Ezért a pályafelelős Kárpáti Bence lejjebb húzódott a déli part felé, ahol átmeneti gyengülést követően némiképp stabilabb szélben rajtolt el az Eb második futama. A mezőnyben ezúttal két hajó volt korai rajtos, a zsűri pedig a rajtnál két egységet sújtott egyfordulós büntetéssel.

A rendező az első kör végén a 6 csomó fölé frissülő szélben hosszabbított is a pályán, hiszen ezek a hajók kis erősödés mellett is, hamar nagy sebességet képesek elérni, így a megfelelő versenyzés érdekében fontos módosítással lekövetni a változásokat és hosszabb versenypályát kijelölni.

A nap második futamára újra módosult a szélirány, ezúttal nem volt korai rajtos egység. Az ezer méteres pályahossz ezúttal megfelelőnek bizonyult, az első kör végén a 6,5 csomó fölé frissülő szélben ismét változtatni kellett a tengely irányát, és a felső pályajelet 30fokra helyezték.

A nap harmadik, összességében a verseny negyedik futamára tovább fordult a szél, és kicsit gyengült, ám a vitorlázást változatos széllökések nehezítették. A mezőny tisztán, egy egység büntetése mellett vágott neki a távnak. Az első kör végén azonban markánsan, 4 csomó alá csökkent a szél ereje, így rövidíteni kellett a pálya hosszát: a második körre 280 méterrel lett rövidebb a tengely. A szél tovább gyengült a befutóra, a mezőny eleje még értékelhető körülmények között ért célba, a végét azonban „tényleg csak a lendület hozta be”.

A nehezen befejezett 4. futamot követően intenzív szélkeresés kezdődött, majd nem sokkal egy óra után előbb halasztást jelzett a rendező, majd szűk egy óra múlva a kikötőbe távozás mellett döntött. Ebben az időszakban ugyanis a szél ereje 0 és 4 csomó között mozgott, irány pedig 330-tól 20 fokig változott.

„Kihívásokkal teli nap volt, semmilyen előrejelzés nem mutatta azt a szelet, amiben végül versenyzett a mezőny. Ennek ellenére reggel 6-8 csomós átlagszelet tudtunk mérni, így nem is volt kérdéses, hogy vízre megy a mezőny a tervezett időben. A nap folyamán – az előrejelzések alapján – déli szél kialakulására számítottunk, így inkább a vízközép, sőt, a déli part felé tűztünk pályát. A futamok során érdekes periódusokban érkeztek a szélfordulók és az erősség is intenzíven változott, így minden futamban módosítanunk kellett vagy a pálya hosszán, vagy a tengely irányán, illetve mindkettőn. A rendezői csapat összehangoltan dolgozott, így zökkenőmentesen sikerültek a változtatások és minden futamban sikerült a célidő 10 százalékán belül maradni” – foglalta össze a futamokat Kárpáti Bence, az Alfa pálya felelőse.

„A rajteljárások utolsó perceiben minden futam esetében stabilizálódott a szél ereje és iránya, így a mezőny minden futamban fair vonalról tudott nekivágni a távnak. A negyedik futamban érzékelhetően csökkent a szél ereje, de arra nem számítottunk, hogy ilyen gyorsan.”

Az FX mezőny pályáján hasonló forgatókönyv szerint zajlottak a futamok. „Vízi halasztással kezdtünk, mert nem volt kiegyensúlyozott a szél, előbb jobbra pörgött, 45 fokról fújt, de szépen visszaállt, minden futamban volt módosítás, egyszer a szöget, a tengely hosszát pedig minden futamban (2 hosszabbítás, 1 rövidítés). A negyedik futamban a rajteljárásban kellett halasztani, mert elfordult a szélirány, ez után 5 fokra tettük a pályát, majd zölddel jobbra módosítottunk” – mondta Böröcz Berta, a Bravo pálya rendezője. „A csapat nagyon jól működött, így a változtatásokat fennakadás nélkül sikerült végrehajtani.” Az FX mezőny negyedik futama még megfelelő szélben be tudott futni, utána azonban gyorsan megállt a szél, így előbb halasztást húzott a rendező, majd 40 perc után ez a mezőny is a part felé vette az irányt. A harmadik futamát, ami a sorozat 4. futama volt, hun-248 csapata, Érdi Vince és Korbuly Sarolta nyerték. Ezt követően a gyengülő szélben a partra távozott az FX mezőny is.

Nagyjából kétórányi parton tartózkodást követően ismét vízre szálltak a mezőnyök, a versenyterületen ugyanis 6-8 csomós, 180-190 fokról fújó szelet lehetett mérni. A 49er rajtra ebből már csak 4,8-5,4 csomó maradt, az első hátszél végére 3,8-4,0 – akkor radikálisan rövidítette a tengelyt a rendező, de a második hátszél végére aztán 2 csomó alá is beesett a szélerő. Ezzel együtt 35-40 fokkal el is fordult balra, így a futamot nem sokkal a vezető hajók célba érése előtt érvénytelenítették, majd a partra vontázott a mezőny.

Az FX pályán viszont sikerült megrendezni a nap negyedik, az EB ötödik futamát is – igaz, egy szakasszal rövidebben, mert a rendező ezt a futamot a második cirkáló szakasz végén befuttatta. A futam 195 fokról, átlagosan 6,5 csomós szélben indult, ebből a második cirkáló szakasz közepére – amikor döntés született a rövidítésről – 3,5-4 csomó, a befutóra pedig még kevesebb maradt. Az Eb érvényességét jelentő futam sikeres befejezéséhez az is jelentősen hozzájárult, hogy a rendező csapat a versenyterületen nagyon gyorsan tudott pályát tenni és az első lehetséges időpontban indítani is tudták a futamot. Az Európa bajnokságot jelenleg a Marcelina Korszon – Zuzanna Mróz lengyel páros vezeti.

A két mezőnyből a szombati futamokban összesen több mint 10 óvást, illetve orvoslati kérelmet adtak be, így a végleges eredményeket, közel éjfélkor tették közzé. Az óvástárgyalásokat követően a 49er mezőnyben lett átrendeződés. Mivel az élen álló olasz csapat egyik futamának érvénytelenítése után visszaesett a 7. helyre, a spanyol Pol Marsans Barcells – José Manuel Ruíz Ibánez páros vette át a vezetést. „Kihívásokkal teli változó és pöffös szél volt ma, ami, bár tengeri körülmények között többet versenyzünk, nem volt túl ismeretlen, hiszen a 2022-es junior VB is tavi körülmények között, a Como-i tavon került megrendezésre. Elégedettek vagyunk a mai első és harmadik futamban elért 2. helyünkkel, várjuk a holnapot. Szeretnénk még legalább egy futamot teljesíteni, a cél pedig a TOP 3-ban végezni.” – nyilatkozták a versenyzők a 4. futam után.

 

49er Eb: Spanish team leading the 49er fleet

 

With very unstable wind conditions on the third day of the Europeans, three races were held for the 49er fleet, with the windward mark having to be changed in almost every race. The races of the 49er fleet were won by different teams each time. The 49erFX fleet, which completed four races today, saw the first Hungarian race win, with the fourth race winner being the Érdi-Korbuly team. More than 10 protests were lodged, so the results were not published until the protest hearings had ended at about 11PM. As the 49erFX fleet has finished 5 races all together, their European Championship is valid as of today.

The racers of the 49er and 49erFX Junior European Championships took to the water on schedule, no morning postponement this time.  On the Alfa course, where the 49er fleet was competing, the wind was blowing from 75 to 80 degrees with an average of 5.4 knots, but with serious holes. Therefore, the Course Race Officer Bence Kárpáti moved down to the south coast, where the second race of the European Championships started in a somewhat more stable wind from 60 degrees.

The race committee, in addition to changing the course to starboard at the end of the first lap, also extended the course in the freshening winds.

For the third race of the Europeans, the wind had shifted to 45 degrees. The 1,000 m course length proved to be sufficient, and at the end of the first lap, with the wind freshening to over 6.5 knots, the course „only” had to be changed to the left, to 30 degrees.

The fourth race had the wind shift further to the left and the axis was set at 5 degrees. The fleet started clean, with only one boat U-flagged. At the end of the first lap, however, the wind dropped suddenly under 4 knots, forcing the course to be reduced: by the second lap, the course was 280 metres shorter. The wind weakened further towards the finish and while the front of the fleet crossed the finish line in reasonable conditions, the back could only „really be carried by momentum”.

After the hard-finished 4th race, an intense search for wind began, but after a while the race committee called for a postponement, and then decided to take the sailors to shore. During this period, the wind strength varied from 0 to 4 knots and the direction from 330 to 20 degrees.

„It was a challenging day, the fleet ended up racing in winds that were not forecast. Despite this, we were able to measure average winds of 6-8 knots in the morning, so there was no question that the racers would take to the water at the scheduled time. Based on the forecast, we expected a southerly wind during the day, so we set course towards the mid-water and even the south coast. During the races, the winds changed intensely, so we had to adjust the course length, the direction of the axis or both in each race. The race committee worked in a very coordinated way, so the changes went smoothly, and we managed to stay within 10 percent of the target time in every race” – summarized Bence Kárpáti, the Alfa course officer.

„In the last minutes of the starting procedures, the wind strength and direction stabilized for all races, allowing the fleet to start from a fair line. In the fourth race, the wind strength dropped noticeably, but we didn’t expect it to drop so quickly.”

The 49erFX fleet races followed a similar scenario. „We had changes in every race, at least once for the angle and once for the course. In the fourth race, we had to postpone the start because of a shift in the wind, after which we set the course to 5 degrees.”, said Berta Böröcz, Bravo course officer. „The team worked very well together, so the changes were made without any disruption.” After the 4th race the wind quickly dropped, so the race committee called for a postponement, and after 40 minutes the sailors headed for the harbour. The 4th race of the Europeans was won by HUN248, Vince Érdi and Sarolta Korbuly.

After about two hours on shore, the teams were back on the water, as the race area was experiencing winds of 6-8 knots again. By the start of the 49ers, the winds were down to 4.8-5.4 knots, and by the end of the first lap it was only 3.8-4.0. The race committee had radically shortened the axis, but by the end of the second lap the wind had dropped below 2 knots. The race was abandoned shortly before the leading boats crossed the finish line, and the racers were towed ashore.

However, the 49erFX course was able to finish the fifth race – albeit one leg shorter, as the race committee had the boats finish at the end of the second upwind leg. The race started at 195 degrees with an average wind of 6.5 knots, but it lightened into almost nothing by the end. The organizing team was able to set the course very quickly and start the race at the first possible time. This contributed significantly to the successful completion of the last race of the day.

Todays protest hearings ended after 11PM causing a fair number of changes to the overall results. The Italian boat that was leading the Europeans got DSQ-d from the last race, so the Spanish Pol Marsans Barcells – José Manuel Ruíz Ibánez team is on the first place right now. They said that while they mostly sail on sea, they are not entirely unfamiliar with lake racing. Tthe circumstances were tricky at Lake Balaton, but they are happy with their overall standing.

We are hoping for some more good races on the last day of the 49er and 49erFX Junior European Championships