fbpx

49er Országos Bajnokság 2013 – a HUN 1148-as egység szemszögéből

Augusztus elején szél hiányában – egyetlen nyögvenyelős futam után – nem festett túl rózsásan a 49er OB helyzete Balatonalmádiban. Akkor döntött úgy a mezőny, hogy dacolva mindennel, ami ellenünk szól, megpróbáljuk október elején az MVM által rendezett Melges 24-es OB védelmező szárnyai alatt megtartani a Bajnokságot.

A futamokat Erdélyi Béci (ezúton is hálás köszönet!) rendezte, a pálya pedig Karácsony Nóri, Karácsony Réka, Szamódy Totó segítségével került a tóra. A szombati napon a felszívódó reggeli keleti helyét egy markánsan érkező (14-17 csomós) délkeleti vette át, így hamar kitűzésre került a cirkáló-hátszél pálya. Az idei Balatonföldvári GP-forduló után ezúttal a második versenyen vitorlázhattunk a hátszél-kapun kívül a cirkálószakasz végén is kapuval rendelkező pályán. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire jó tesz a futamoknak ez a plusz taktikai lehetőség, reméljük, hogy a jövőben minden versenyünkön ilyen pályán vitorlázhatunk majd.

Az első futamban (mely a versenysorozat második futama, mivel Almádiból hoztunk magunkal egy futamot) jó rajt után a második cirkálószakaszban sikerült átvennünk a vezetést, és előnyünket a befutóig növelni is tudtunk. Másodikként a Spartacusos Ignácz-Gereben kettős futott be, harmadikként az AYC versenyzői, a Haidekker-Nobilis páros haladt át a célvonalon. A második futamban fokozatosan jöttünk fel, és második helyen kezdtük meg az utolsó hátszelet az AYC-os csapat mögött. A befutó előtti utolsó keresztezéshez útjogosként érkeztünk, ezzel sikerült is manőverre kényszerítenünk ellenfelünket, így megnyerve a futamot. Harmadikként a Spartacusos Czeizel-Zentai kettős ért célba. A harmadik futamban kicsit korán érkeztünk a rajtvonalra, így négy másik egységgel együtt korai rajtunk volt. Velük ellentétben azonban mi visszaejtettünk, újra rajtoltunk, és tetemes hátránnyal ugyan, de üldözőbe vettük a mezőnyt. Folyamatosan közeledtünk a vezető hajókhoz, és az utolsó hátszelet harmadik helyen kezdtük meg. A futamot vezető Ignácz-Gereben páros és a második helyen haladó Haidekker-Nobilis kettős balra tartott hátszélben, mi azonban észrevettünk egy jobb nyomást a pálya másik oldala felől érkezni, ezért csak ebbe beleérve halzoltunk át balcsapásra. A befutóhoz közeledve rohamosan csökkent a hátrányunk, végül Kareszék éppen csak beértek előttünk, így a második helyen futottunk be. A szombati utolsó futamra jelentősen gyengült a szél, közepes rajt után kerestük a felpörgéseket, pöfföket. A második cirkálószakasz legvégén át is vettük a vezetést a Németh-Majthényi kettőstől, amit befutóig meg is őriztünk.

Vasárnap felhős idő és 10-12 csomós keleti szél várta a versenyzőket a pályán. Jelentős sebesség- és élességfölényünket kihasználva sorban nyertünk három futamot, mellyel számunkra véget is ért a Bajnokság. A rendezőség a folyamatosan gyengülő szélben megpróbált még egy futamot tartani a többieknek, azonban a teljesen felszívódó keleti ezt már nem tette lehetővé. Második helyen az AYC versenyzői, a Haidekker-Nobilis páros végzett, a bronzérmet pedig a Spartacusos Ignácz-Gereben kettős tudhatta magáénak. Egy ponttal lemaradva, negyedik helyen végzett a BYC-es Vígh-Balogh páros, ötödik lett a Spartacusos  Czeizel-Zentai kettős, a hatodik helyen pedig a BYC színeiben versenyző Kun-Szalontai páros fejezte be a versenyt.

Az idei szezonra sikerült a hajó beállításait megfelelő szintre finomítanunk, emellett pedig olyan felkészülést végrehajtanunk, hogy fölényesen nyerhessük meg a 49er osztály 2013-évi Országos Bajnoki címét. Összességében kiváló versenyt tudhatunk magunk mögött, melyért köszönettel tartozunk az MVM-nek, a Spartacusnak (főleg Bécinek), a BYC-nek, Ignácz Károlynak a szervezőmunkáért, és természetesen a Nobilis Családnak a kiváló díjakért!

HUN 1148

Cserép Csongor, Cserép Csaba