fbpx

Laseres edzőtábor Pulán

Fiatal lasereseink -Ecseri Flóra, Kis-Kapin Karina, Vida Róza, Sellei Bence és Zink Leon – (U16), Csomai József edzőnkkel készültek Pulán a közelgő Mikulás kupára.

„Megérkezésünk napján elkényeztetett az időjárás bennünket. 16 fok és 5-8 csomós déli szélben vitorlázhattunk délután. A fiatalokat dicséret illeti, mert olyan gyorsan pakoltak, hogy 2 órakor már vízen is voltunk.

Tudtuk, hogy amiért jöttünk az nem lesz ennyire kellemes. Péntek reggel 20-22 csomós déli szél és 2-3 méteres hullámok fogadtak bennünket a kikötőben. A hőmérséklet nagyon jó és a nap is kisüt „néha”.

Irigylésre méltó volt a helyzetünk. 3,5 óra vitorlázás után már a nem volt mindenkinek olyan széles a mosoly az arcán. A fiatal csapat (Karina, Róza most vitorlázott először tengeri körülmények között, Flóra és Bence is most debütált ebben az osztályban a tengeren) jól vizsgázott. Leon – az egyetlen radiálos- már a Horvát Bajnokságon és előző évben is tesztelte magát bórában.

a

Nem a szél okozta a legtöbb gondot, hanem a hatalmas hullámok. Ezek kezelése nem volt egyszerű feladat a balatoni viszonyok után.

Az edzés első felében a meglepetés a második felében pedig a fáradtság miatt több volt a pontatlanság mint azt megszokhattam tőlük. A edzés vége felé kezdtek ráérezni hogy ilyen hullámzásban miként is lehet közlekedni.

A tenger hőfoka sem lehet rossz, mert Leon többször is szorgalmasan úszkált a hajója körül. 🙂 Az egyik képen látszik Leon már a Holdra készül, felvette a kilövési pozíciót.

Az edzőtábor célja az volt, hogy ilyen körülmények között is kipróbálja magát a csapat. Reményeink szerint holnap is hasonló lesz az időjárás, így már „rutinosan” vághatunk neki az edzésnek.

A fényképekkel a viszonyokat szerettem volna illusztrálni.

aa

Az első két nap remek időjárása után egy kicsit esősre fordult az idő. Konkrétan egész nap szakadt az eső.

Ennek ellenére nagyon jót tudtunk edzeni. 10 csomós déli szélben kezdtük az edzést. Kis idő múlva 18-20 csomóra erősödő szélben a hullámok is megérkeztek. Szép hosszú és 2-3 méter magas hullámokon élvezet volt bő szélben száguldani. A gyerekek az előző naphoz képest sokkal magabiztosabban kezelték a helyzetet. Látszott rajtuk, hogy hasznos volt az pár óra, amit ilyen körülmények között vitorláztak le.

Manővereket gyakoroltunk és pár rövid kis futammal fejeztük be a napot. Ezen a napon is közel 4 órát töltöttünk a vízen. A gyerekek kellemesen elfáradtak, és a meleg ellenére jól esett a forró zuhany.

Vasárnapra a helyi csapattal és egy olasz különítménnyel beszéltünk meg közös edzést. Az előrejelzés nem jósolt sok szelet. Ez annyira bejött, hogy 1-2 csomónál nem is volt erősebb.

Várakoztunk egy kicsit a parton, majd délben összepakoltunk és indultunk haza.

aaaaa

Amiért mentünk azt maximálisan tudtuk gyakorolni. A tengeri körülményeket és viszonyokat nagyon jól viselte a fiatal csapat. Első nekifutásra kaptak egy kis ízelítőt a tengeri vitorlázás szépségeiből. Ez a 4 nap jól szolgálta a december elején Pulán rendezendő versenyre való felkészülést.

Utolsó napon szél nélkül a szórakozásé volt a fő szerep.”

Csomesz