fbpx

A Magyar Építők Zrt. csapata vihette haza az V. Építők Vitorlás Kupáját 2010-ben

logo_enAz ötödik Építők Vitorlás Kupája regattán 2010. szeptember 10-én Balatonfüreden, minden eddiginél nagyobb számban jelentek meg a magyarországi építőipari vállalkozások képviselői. 27 cég, 37 csapatának, 290 versenyzője szállt hajóba, és dacolva a zord időjárással, derekasan helytálltak. Köszönjük a támogató részvételt, minden cégnek.

Lelkesen és elszántan érkeztek péntek reggel a csapatok a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjébe, ahol a rendezők ebben az esztendőben a magyar vitorlázás hőskorát, a 30-as, 40-es éveket szerették volna megidézni. Azt az időszakot, amikor az első Kékszalag versenyt rendezték, amikor megépítették az azóta is csodálatos és verhetetlen Nemer II-t., és a Siroccot. A  megnyitót követő kormányos értekezlet után minden csapat hajóba szállt, és megkezdődött a versenyprogram.  Borult, esős időben, 12 fokban, 16-20 csomós É-ÉNY-i szélben egy gyors és kihívásokkal teli túrafutamot teljesítettek a Balatonfüred – Csopak – Tihany – Balatonfüred távon.

Az idei évben az abszolút befutási sorrend alapján is értékelték a csapatokat. A győzelmet Balatonfüred Város Önkormányzatának egysége szerezte meg, éppen a legendás  Nemere II-vel (Láng Róbert). A második helyen a Strabag MML Kft. (Vermesy Sándor) végzett, az X35-ös Admiral-X hajóval, a harmadik hely a Magyar Építő Zrt-nek (Litkey Farkas) jutott egy J24-essel. A túraversenyt YS kategóriában a Magyar Építő Zrt. nyerte meg, a dobogó második fokára a SAILnekeresztve (Nagy R Attila) csapata állhatott.  A harmadik hely az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt-nek (Rauschenberger Miklós)  jutott.

A futam után partra szálltak a csapatok, ahol forralt bor, meleg tea, majd bőséges ebéd várta őket.

A délutáni vízre szállásnál kiderült, hogy az erős szél, és az eső ellenére senkinek sem  ment el a kedve a vitorlázástól. Meglátszott, hogy a csapatok a magyar építőipar kíméletlen versenypályájáról érkeztek Füredre. Két pályafutamot kellett teljesíteni a versenyzőknek. Szerencsére a rajtra már kitisztult az ég, az eső elállt és jó szélben két szép futamot vitorláztak az egységek.  Az építőipari kivitelező cégek J24-es hajókkal indultak, őket követték az anyaggyártók, beszállítók és támogatók Bavaria 32 Cruiser, Nautic, Balaton 295-ös hajókkal, akiket YS rendszerben  értékeltek.

A kivitelezők első futamában a SAILnekeresztve (Nagy R Attila)  csapat győzedelmeskedett, a Magyar Építő Zrt. (Litkey Farkas) és a Swietelsky Kft. (Makai Gábor) előtt. A második futamban helyet cseréltek a csapatok, és a Magyar Építő Zrt. csapata szelte át a célvonalat elsőként,  mögötte a Swietelsky Kft., harmadikként pedig a SAILnekeresztve. A J24-es pályaversenyt így összetettben a Magyar Építő Zrt. nyerte, az ezüstérem a SAILnekeresztve egységnek jutott, a harmadik a Swietelsky Kft lett.

Az anyaggyártók, beszállítók és támogatók YS  pályaversenyét két első hellyel a PQS International (Gál Pál) csapata nyerte. A második helyen  végzett a Mapei (Litkey Bence), a harmadik pedig a Hercsel Kft 2-es csapata (Baráth László) lett.

Az Építők Vitorlás Kupája versenyen belül külön is értékelték a Bavaria 32 Cruiser hajókat. A Pannon Yacht Charter Kupát a Persecutor Kft (Varga Lajos) csapata nyerte.  Az ezüstérmet a Creaton (Kovács Tamás) szerezte meg, a bronzéremnek pedig a Layher (Mészáros Mátyás)  örülhetett.

Az Építők Vitorlás Kupájának összetett versenyét immáron negyedszer a Magyar Építő Zrt. hódította el. (Litkey Farkas, Joó Kálmán, Ormándlaki Áron, Joó Kristóf) Joó Kálmán csapatvezető nem bízta a véletlenre, mert idén is a kilencszeres Kékszalag győztest, a 2010. évi J24-es bajnokot, Litkey Farkast kérte fel kormányosnak. A második helyen a SAILnekeresztve csapat végzett. Ők (Nagy R Attila, Reményik Kálmán, Boros Péter, Boros Balázs, Benyó Balázs) az elmúlt években még más csapatokban vettek részt ezen a versenyen, de soha nem voltak még ilyen sikeresek, mint ebben az új felállásban. A harmadik helyen pedig az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt. egysége (Rauschenberger Miklós, Belle Örs, Peter Perz, Knoll Miklós, Mezei Marcell) végzett. Ebben a csapatban is sokszoros Magyar Bajnok vitorlázók ültek.

A rendezők, a támogatók felajánlásaiból számtalan értékes különdíjat is kioszthattak. A Westport jóvoltából Magyar Nagyhajós Tengeri Bajnokság részvételi lehetőséget kapott 2 egység is, egy másik csapat X-35 próbavitorlázást nyert, egy harmadik pedig komoly kedvezményekkel vásárolhatott vitorlás cipőket. A Vega Yachtsport Kft. vitorlás oktatást ajánlott fel az összetett verseny utolsó helyezettjének, és túravitorlázást egy másik csapatnak. A Balatonfüredi Önkormányzat pedig a legsportszerűbb csapatot jutalmazta. A rendezvény szakmai médiatámogatója a Magyar Építő Fórum volt, aki külön melléklettel lepte meg a résztvevőket, a füredi Clubhotel Imola pedig minden csapatnak komoly kedvezménnyel ajánlotta fel céges rendezvényekre a szállodáját.

Az Építők Vitorlás Kupája esti parti programja ízletes pálinka kóstolóval kezdődött az Agárdi Pálinka jóvoltából, de a Koronczai Pincészet borai is igazán jól fogytak az este. A vacsora után egy rendhagyó divatbemutató szórakoztatta az egybegyűlteket. A bőséges vacsora után a 30-as évek fürdőruha divatját mutatta be hét csodálatos ifjú hölgy, akik nem mellesleg a magyarországi  szépségverseny a Királynő választás döntősei voltak. Ők kicsit fáztak a 16 C fokban, de a nézőket kellően bemelegítette a bemutató, ahol a fürdőruhák után a 30-as, 40-es évek viseletében, Charleston ruhákban vonultak fel a modellek. A díjkiosztó után a Group’n’Swing zenekar fergeteges zenés-táncos koncertjére pedig táncra perdültek a magyar építőipar jelenlévő képviselői. És sokáig szólt a zene…

Ismét köszönet  a résztvevőknek és a támogatóknak, hogy jelenlétükkel és támogatásukkal hozzájárultak a Balatonfüredi Yacht Club ifjú tehetséges vitorlázóinak a sikereihez. Akik egyébként nem mellesleg az Építők Vitorlás Kupájával egyidőben rendezett Magyar Bajnokságon számtalan aranyérmet és helyezéseket gyűjtöttek. Nevükben is köszönjük a részvételt és a támogatást!

 

evk2010osszetett.pdf

evk2010palya.pdf

evk2010pannonyachtcharterkupa.pdf

evk2010turaabszolut.pdf

evk2010turays.pdf