fbpx

A Rooster-Monautix BYC Kupával indult újra a nemzetközi sportélet

Kihívásokkal teli hétvégén hirdethettünk győzteseket a Rooster-Monautix BYC Kupa ifjúsági ranglistaversenyen.

A Covid-19 járványhelyzetet követőn kiemelten fontos volt számunkra, hogy a résztvevők szakmailag kifogástalan és emlékezetes versenyen vehessenek részt. A kezdeti nevezési nehézségeket leküzdve szép számmal akadt magyar nevező mindhárom Laser osztályban, valamint az Optimist és az RS Feva osztályokban, rajtuk kívül pedig Szerbiából és Csehországból is érkeztek versenyzők. A futamok szabályszerű lebonyolításáért a Böröcz Bence vezette versenyrendezőség felelt.

Az öt osztály versenye két versenyterületen oszlott el: a fiatalabb Optimist és RS Feva mezőnyök a Tihanyi-félszigethez közelebb, a Laser osztályok versenyzői pedig tőlük keletre mérhették össze képességeiket. A 207 hajó változatos, olykor kifejezetten nehéz szeles körülmények között versenyzett. Pénteken az első két futamot napos, ideális vitorlázóidőben tartották, 15-20 csomós nyugatias szél kényeztette a versenyzőket. Az Optimist osztály harmadik futama egy makacs zivatarfelhőnek köszönhetően esett áldozatul, a többiek a teljes, háromfutamos programot teljesítették.

A második versenynap előrejelzése is friss északnyugati szelet jelzett, amely erősödésére a kora délutáni óráktól számítottunk. A versenyrendezőség eltökélt szándéka volt, hogy a tervezettnél kicsit rövidebb futamokkal, közöttük minimális szünettel teljesíthessék az aznapra tervezett három futamot, ebben a fegyelmezetten rajtoló mezőnyök is partnernek bizonyultak. Az első futam befejezését követően azonban hirtelen 30-35 csomós szélerősödések lepték el a versenyterületeket, így a versenyzők biztonsága érdekében parti halasztást jeleztek, majd koordinált mentésben a vonult mindenki a biztonságot jelentő kikötőkbe. A nap további szakaszában továbbra is bizonytalanul erős szélviszonyok miatt a résztvevők nem tudtak újabb futamokat teljesíteni.

Az utolsó versenynapon a kiteljesedő hidegfront hatására reggeltől 25 csomós alapszél várta a versenyzőket, amelyre gyakran érkeztek 30-32 csomós erősödések – ezek a körülmények az egész nap parton tartották a mezőnyöket.

A versenyeken szokásos társasági programokat vízi frissítőkkel pótoltunk, a vasárnapi díjkiosztón pedig újra együtt örülhettünk a versenyzőkkel. Gratulálunk a győzteseknek!

Eredmények és fotók a verseny online hirdetőtábláján.