fbpx

„A sport tehát mindenre megtanít…” – BYC-es fiatalok sikerei a Bajnokságon

A tavalyi és idei nehéz járványhelyzetben a legnagyobb sportolói erény talán a kitartás volt. Ifjúsági ILCA versenyzőink egész évben és a Rooster-Monautix Európa Kupán és ILCA Országos Bajnokságon megmutatták, mennyire fegyelmezetten és felkészülten tudnak versenyezni. Három versenyzői beszámolót olvashattok. 

Tegnap ért véget a 2021-es Országos Bajnokság Balatonfüreden, amely egyben egy Európa Kupa-állomás is volt. Erős és népes külföldi mezőny érkezett erre a versenyre. Célom volt a Női Magyar Bajnoki Cím megtartása, ezen kívül a fiúk között is minél jobban helyt állni. Nagyon nehéz négy napon vagyunk túl, az időjárás nem mindig állt az oldalunkon. Mivel hiába fújt a szél, az iránya és ereje jellemzően változatos volt, így sok futamot vissza kellett lőni és hosszú órákat a vízen tölteni. Sajnos a verseny elejét nem úgy sikerült kezdenem, ahogy szerettem volna, így az első nap után nem volt több hibázási lehetőségem. Örültem viszont, hogy utána egyenletesen tudtam teljesíteni, mind nagyon erős, mind gyengébb szélben. Számomra ez a verseny egy korszak lezárását is jelentette, mivel idén már nagyobb hangsúlyt kell fektetnem a tanulmányaimra az érettségi miatt és így a vitorlázást erre az időszakra háttérbe kell szorítanom, ezért ez a verseny még fontosabb volt számomra, mint a többi Országos Bajnokság. Végül sikerült az ILCA 6 Női Bajnoki címét elnyernem. Gratulálok a díjazottaknak és a csapattársaimnak, és köszönöm az edzőmnek, Csomai Józsefnek az éveken át tartó támogatást!
Kis-Kapin Karina ILCA 6 női 1. helyezett 

Az Európa Kupa füredi állomása és Országos Bajnokság idén 4 napot és 6 futamot foglalt magába. Az első három napon változatos szelekben, időjárási viszonyokban tudtunk vitorlázni fair futamokat produkálva. Első nap déli- dél-nyugati 8-12 csomós szélben ment le az első két futam, egyenletes eredményeket produkáltam, de kevesebb pontot szerettem volna begyűjteni, hiszen ez az ejtő szempontjából már fontos lett volna. A második napon egy fokozottan erős szeles és egy közép szeles futamot vitorláztunk végig, eredményeim 6. és 4. hely lettek, egészen elégedetten zártam a napot. Az utolsó előtti és utolsó nap már kevésbé volt szerencsénk a széllel, a futamok alatt fokozottan egyre csak csökkent, leállt. A szombati két futam meglehetősen megosztotta a mezőnyt, sajnos nekem is lett két futamom mely kevés volt ahhoz, hogy előrébb kerüljek. Utolsó nap egy nagyon nehéz futamot küzdöttünk végig melyet az utolsó métereken lőttek le. Eredményemen nem változtatott volna, így elégedetten vontáztam a partra, hiszen az U17-es kategóriát sikerült megnyernem, összetettben pedig 3. lettem. Összességében nehéz négy napot zártunk végül egy szép eredménnyel. Sigmond Soma ILCA 6 u17 1. helyezett

Az idei bajnokságról már előre lehetett tudni, hogy nagyon erős mezőnyben fog zajlani, a vele egyben megtartott Európa Kupa miatt. A magyar mezőny egésze természetesen itt volt, mivel ez a legfontosabb hazai verseny, valamint rengeteg külföldi versenyző is érkezett, akik a világ élvonalát képviseltek. Az első napon sikerült a tervezett két futamot megrendezni dél-nyugatias közepes erősségű szélben. A második nap kicsit bonyolultabbra sikeredett, mivel két szél próbált fújni egyszerre, egy dél-nyugatias, valamint egy északi, végül mindkét futamunkat az északiban került megrendezésre. Az első futam igazi emberpróbáltató körülmények között zajlott, mivel a legnagyobb széllökések elérték a 32 csomós sebességet emellett közel voltunk a déliparthoz, ami nagy hullámokat eredményezett. A második futam már egy kicsit gyengébb igazi balatoni forgolódó északiban került megrendezésre. Az első két napon közel 16 órát voltunk vízen, ami nagyon fárasztó volt mindenki számára. A harmadik napon visszatért a dél-nyugatias szél, amiben egy közepes, valamint egy leálló szeles futamot tudtunk menni. Az utolsó napra hozta a Balaton az igazi arcát, gyenge keleti szélben próbálkozott a versenyrendezőség, azonban nem sikerült futamot rendezni. Ez az eredmény egy csapatmunka eredménye, amit köszönhetek az edzőmnek Csomesznak, valamint a BYC-es Laseres csapatnak, hogy minden edzésen a maximumot nyújtja mindenki ezzel emelve egymást egy magasabb szintre. Ez látszik azon is, hogy sikerült megismételnünk a tavalyi kiemelkedő eredményt, tehát a dobogón csak BYC-es versenyző állt. Gratulálok a csapattársaimnak a remek eredményekért és kitartó, fair versenyzésért.
Szokody Olivér ILCA 6 abszolút 1. helyezett

GRATULÁLUNK VERSENYZŐINKNEK! KÖSZÖNET AZ EDZŐKNEK ÉS A SZÜLŐKNEK!