fbpx

A világ legjobbjaival vitorlázva – Cserép testvérek a Német Bajnokságon

Sorozatban a negyedik alkalommal vettünk részt az 49er osztály számára kiírt Internationale Deutsche Meisterschaft-on (Nemzetközi Német Bajnokság), melynek idén a 150. születésnapját ünneplő Norddeutsche Regatta Verein adott otthont augusztus 17-19. között.

A verseny területéül szolgáló Auβeralster Hamburg belvárosában helyezkedik el, ami egészen különleges hangulatú helyszínnek számít. Ennek velejárója azonban, hogy a szél mind erőben, mind irányban olyan kiszámíthatatlan és markáns változásokat produkál, hogy az agárdi nádas alatti szél egy gyönyörű seabrease hozzá képest. Az elmúlt években már volt alkalmunk megfigyelni, hogy ha délen van a bajnokság, akkor nagyobb létszámú mezőny gyűlik össze, de a top egységek kisebb gyakorisággal fordulnak elő, míg ha északon van a verseny, akkor jóval alacsonyabb a résztvevők száma, viszont azok főleg a válogatott egységekből állnak. Idén sem volt ez másként, a nevezési listát megnézve elkönyvelhettük, hogy ilyen erős mezőnyben még soha nem volt alkalmunk versenyezni, hiszen a Német 49er válogatott a legerősebb nemzeti csapat jelenleg. Pár nevet érdemes kiemelni a teljesség igénye nélkül:

Erik Heil – Thomas Plössel (2016 Olimpia bronzérem, 2018 VB. 4.)

Justus Shmidt – Max Böhme  (2018 EB. 5., 2018. VB. 12.)

Tim Fisher – Fabian Graf (2018 VB. bronzérem)

Peter Peckolt – Hannes Peckolt (2008 Olimpia bronzérem)

Utazás előtt megbeszéltük, hogy egyrészt hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen csapatok ellen versenyezhetünk, ugyanakkor egy kiváló lehetőség a tanulásra, fejlődésre. A verseny során e két utóbbit tűztük ki fő célként. Segítségünkre volt Váradi Imi, aki egyrészt a parton manager szerepkörben, másrészt a vízen edzőként is rengeteg terhet vett le a vállunkról.

Következzenek a meglátásai:

„A mezőny összeállítása kicsit sem volt mondható gyengének, ugyanis olimpiai és világbajnoki dobogós helyezettek ellen kellett küzdeni, nem egyszerű körülmények között. A színvonal jellemzője például, hogy a mezőny 3 perccel a rajt előtt már a vonalon áll egy helyben és a rajt pillanatáig meg tudnak maradni ugyanazon a ponton, ami egy 49essel nem egy egyszerű mutatvány.

A széljárást nem lehet könnyűnek nevezni, teljesen véletlenszerűen jelenik meg a szél a tó egyik majd másik felén, ami szép pillanatokat tudott okozni a versenyzőknek.

Edzői szemmel nézve a srácok nagyon kiegyensúlyozottan vitorláztak, nem ijedtek meg az erős mezőnytől. Futamról-futamra látszott, ahogy veszik fel a mezőny ritmusát. Az utolsó napon már többször is elől álltak a futamban, ami tekintve a kondíciókat és az ellenfeleket, szép eredménynek mondható. Véleményem szerint, ha itthon lenne 49es mezőny, és több lehetősége lenne kimenni a srácoknak nagy mezőnybe, akkor szép eredményeket tudnának hozni.”

Csongival mi belülről azt láttuk, hogy sebességben nincs lényeges lemaradásunk, a manővereinkkel pedig egyáltalán nem lógunk ki a sorból, ami nagyon örvendetes. A legtöbbet egyértelműen a rajt előtti helyezkedésen és a rajtokon kell dolgoznunk. Végül a nyolcadik helyen zártuk ezt a kiváló versenyt, és maximálisan sikerült elérni céljainkat, miszerint a világ legjobbjaival együtt vitorlázva csiszolhattuk a tudásunkat, illetve felmérhettük, hogy mely területeket kell leginkább fejlesztenünk.

Szeretnénk végül köszönetet mondani az NRV-nek és a Német 49er Osztályszövetségnek a verseny megrendezése mellett a nagyon vendégszerető és kedves hozzáállásukat, a BYC-nek és az Audi-nak a 3000 km-es út megtételében nyújtott segítséget, Váradi Iminek, hogy elkísért minket, és végül, de nem utolsósorban családjainknak, hogy lehetővé teszik a versenyzésünket.

Csaba&Csongor

Gratulálunk a fiúknak!