fbpx

Ada-Bau Kupa Balatonfűzfő – Bigi értékelése

Október második hétvégéjén rendezték meg az idei év utolsó ranglista versenyét az Optimist hajóosztálynak. Csapatunk nyolc fővel képviseltette magát a versenyen, végül csak heten fejezték be a regattát, mert Junker Barni sajnos lebetegedett.

Az első két nap parton ülése után a harmadik napon négy futam került megrendezésre. A körülmények nem voltak egyszerűek, mert nagy különbség volt a pöffök ereje és iránya között, ráadásul lassan vagy egyáltalán nem terjedtek tovább.

Csomai Bálint ezzel a versennyel búcsúzott Optimistes karrierjétől. Rajtjai ugyan nem sikerültek, úgy ahogy eddig szoktak, de a pályán jól látta meg azokat a sávokat ahol lehetett előnyt szerezni. Így nagy mentéseket is tudott csinálni a futamok során.

Várady Szabó Nóra most a szokott lee rajtjai helyett most a másik oldalon rajtolt. Ott viszont fegyelmezetten, betartva az alapszabályokat türelmesen vitorlázott. Elhitte azt, hogy attól, hogy ő nagyon akarja, attól még a szél nem azt csinálja, amit Nóra szeretne. Így a másik lehetőséget választva, Nóri használta ki a szél adta lehetőségeket és szépen vitorlázott a futamok során.

Németh Natália ebben az évben most vitorlázott a legjobban. Sebessége azt gondolom eddig is meg volt, de a jó rajtjainak köszönhetően jobb helyzetben kezdte a futamokat. Sokat tud fejlődni egy versenyen belül is. A második kreutzok azok, amiket még össze kell rakni, mert Nati hajlamos megnehezíteni a saját dolgát.

Honti Marcellnek ezen a versenyen bátrabban kellett volna rajtolnia, mert így nem tudta megvalósítani az a Marci féle kívülről is élményszámba menő, mérnöki geometriai vitorlázást. A hajóvezetése nagyon sokat javult széllel szembeni szakaszon az utóbbi időben, ez most kisegítette a nehezebb helyzetekből. Bő szélben azonban aktívabbnak kell lennie.

Bócsi Bánk Fűzfőn az kell, hogy mondjam nem volt elég türelmes. Az első futam kivételével megpróbálta erőből átfűzni magát a mezőnyön. Nem várta meg a lehetőséget, amikor lehet menni, így több felesleges fordulóba kényszerítette magát. Bevitorlázott a mezőny közepébe és ott próbált meg érvényesülni. Nagyobb türelemmel mind hajókezelésbe, mind taktikában egy nagyon jó versenyző lehet.

Laczkó Tóth Fruzsina nagyon szépen kezeli a hajóját, van egy harmonikus állandó ritmusa. Most azonban rajtoknál nem mindig volt lehetősége ezt megcsinálni. Nagyon jól megtalálta a helyeket, amit harcosan meg is védett. Gyorsabb ritmusú reagálás a pöffökre segíti majd, hogy több lehetőség közül tudja kiválasztani a legjobbat. Most kevés lehetőségből oldotta meg jól a feladatát, viszonylag még sok felesleges fordulóval, ezt ő is jelzete felém.

Székely Dalmának szintén ez volt az utolsó versenye Optimist osztályban. Jól megoldott rajtok után, sajnos beleolvadt a mezőnybe. A rajtoknál meglévő koncentrációja nem volt jelen a pálya későbbi szakaszain. Szépen mozog a hajóban, a vitorla kezelését tudatosabbá téve sokat fog még gyorsulni és ez segíteni fogja a későbbiekben.

Mi ezzel a versennyel lezártuk a versenyidőszakunkat és elkezdjük a felkészülést a következő évre. Gratulálok a gyerekeknek az év folyamán nyújtott folyamatosa fejlődő teljesítményükhöz.

„Azért vagyunk, hogy új kihívás elé álljunk, fejest ugorjunk a bizonytalanba, aztán eddzük magunkat, fejlődjünk, és éljük át a növekedéssel járó szenvedést is.”

Katie Patrick ausztrál-amerikai környezetmérnök