fbpx

Ahogyan a BYC B csapat teljesített, és ahogyan mi látjuk ezt a versenyt – Giba beszámolója az OB-ról

Az Optimist osztály hazai színvonala nemcsak a mezőny méretében, de a gyerekek felkészültségében és a futamok színvonalában is határozottan emelkedik!! A nagyobb clubok (SVE, THE, Kereked, BYC, Balatoni Yacht Club) szinte mindannyian 3 csapatot építenek az Optimistben, és a kisebbek (FVE, SEP, YKA) is felvették azt a felkészülési ritmust, amely ennek a korosztálynak a nemzetközi szintjéhez szükséges! Nem kell más bizonyítékot említeni, mint a legutóbbi gardai versenyt, ahol 63 magyar résztvevője volt az Ora Cup Ora 330 as mezőnyének. Tehát a mérce jó magasan áll, a hazai élmezőny arany csoportja szinte mindannyian számos nemzetközi edzés, és versenytapasztalattal rendelkezik. Ehhez a „Nemzetközi Szinthez” nehéz odaérni, ha valaki csak a hazai edzés lehetőségeket használta ki, vagy éppen a Nádas Kupa rendszerből érkezik a Magyar Bajnokságra.

De a vitorlázás ezért is „fair sport”, mert itt az OB – n olyan szélviszonyok fújtak, amelyben a mezőnyök többsége a sokat gyakorolt közép szeles hajóvezetésben tudta hozni a saját sebességét, nem kellett extra erős, vagy gyenge széles hajóvezetéssel próbálkozni, és hála a szélfelelősnek na meg a korrekt rendezésnek a futamok mind sportszerű, fair körülmények között zajlottak. Legalább is a rendezést és a természeti körülményeket illetően! A „mindennapi Keleti szelünk” reggelente meg is érkezett, és hozta azt a sablont, amikor a csábító lúv rajt után a cirkálás második felében a bal oldal kezdett fizetni, vagyis a mezőny kiegyenlítetten, és kis különbségekkel érkezett az 1- es bójához. A gyerekek egy része sajnos próbálkozik, és él a sportszerűtlen technikákkal, a Jury pedig szigorúan, vagy időnként túl szigorúan is büntette a 42. szabály ellen vétőket. De egyet értünk a rendcsinálási szándékkal, csak annak stílusa nem biztos, hogy minden esetben nevelő hatású, és az optimistes korosztály jó irányú fejlődését segíti elő.

Csapatunk a BYC B csapat 9 fővel vett részt az OB – n, amiből sajnos Varga András egy futamban sem tudott rajthoz állni, a nála jelentkező Rajtláz, most már kóros tünetei miatt. Reméljük, Andris hozzá tud szokni ehhez a versenyzésből fakadó stressz kezeléshez, és ki fogja nőlni a versenyzővé válásnak ezt a számára kellemetlen időszakát!

Lányaink közül Gréti (89) és Caro (95) ebben a kiegyenlített mezőnyben és szél viszonyok között csak olyan átlagteljesítményt nyújtottak, (beragadt rajtok, zavaros középső helyzetek, egyéni meglátások hiánya)) amely a mezőny középső harmadára volt elegendő.

A „nagy hármasból” Gerendy Anna (78) nagyon jó első körök után rendszeren a futamok második felében esett vissza, aminek csak a figyelem és kitartás visszaesés lehet az oka. Reméljük új hajóosztályában sikerül ezt a hibát elfelejteni! Petheő Panni (70) a két BFD futamán kívül olyan jó átlagot ment (23, 24, 8), ami eddig rá nem volt jellemző, és sajnáljuk, hogy a fegyelmezetlensége, vagy koncentráció hiánya miatt csak a középső harmadig jutott. Zombor Zóra helyezése (59)  és a jó közepes futam átlaga(20, 17, 35, 28,37) az arany csoportot jelentette számára, de ennél egy kicsit nyugodtabb és magabiztosabb versenyzéssel lényegesen előrébb is végezhetett volna.

Külön színfolt a csapatban Gömbös Zsófi, aki mindig a külön utakat választja, képes jó rajtokra, egyszerű és tiszta taktikára, de hajóvezetésében állandósítani kell azt a készséget, amit ennek a mezőnynek már a nagy része futamról futamra teljesíteni tud! Helyezése (51) dícséretet és az arany csoportot jelentette számára, de tovább lépéséhez szükséges a hajóvezetési, – valamint a bőszeles szakaszok technikai és taktikai hibáinak javítására több figyelmet és fegyelmet fordítani a jövőben!

A fiúknál Kerti Máté (71) sajnos nem tudott kikerülni abból a hullámvölgyből, amelyben ő az elmúlt ranglista versenyeken is szerepelt. Hiányzik az önbizalma, az az önálló és könnyed versenyzési stílus, amivel ebben a korosztályban a gyerekek többsége versenyez. Rajtjait és első cirkáló taktikáját csak az időnként nála sikeres, de túl biztonságos késleltetett lúv rajtjai ismétlésével tervezi, ebből a sablonból sajnos itt sem tudott kilépni!

Pintér Kristóf a csapatunk legjobbjaként, és a BYC csapat 3. legeredményesebb versenyzőjeként az OB élmezőnyében a 19. helyen végzett. Nagyot lépett előre a tudatos verseny stratégia követésében! 3 futamban is képes volt a kiváló rajtjai után végig az élmezőnyben vitorlázni (7, 9, 11), és csak egy futamban tért vissza az előzőleg hibás rajt felfogásához. Kristóf teljesítménye azért is kiemelkedő, mivel úgy érte el ezt az eredményét, hogy amíg ellenfelei többsége számos nemzetközi verseny és edzés tapasztalatot gyűjtöttek, ő addig csak a hazai versenyeken és club edzéseken készült az OB-ra!

A verseny rendezése, a parti háttér működése és rendje példa értékű volt a Kereked Club részéről. A rendkívül megterhelő 5 napos forróságot, és szél hiányt nagyon fegyelmezetten viselte el a gyerek csapat,- gratulálunk! –  és köszönet minden támogató személynek, akik most közreműködtek a nehéz bajnokság sikeres lebonyolításában!