fbpx

Audi Nádas Kupa, Optimist „C” csapat – Marci beszámolója

Az első Fűzfői versenyünk óta jó pár edzésnappal és egy intenzív zánkai edzőtáborral lettünk tapasztaltabbak, ennek jótékony hatásait már a versenyt megelőző erősszeles edzésnapokon észlelni lehetett. A csütörtöki napon ennek megfelelően 15-20 kts körüli szélben tartottunk örömvitorlázást, majd pénteken egy hosszú 20 csomó feletti félszeles menetben rohantunk az alsóörsi vitorlás telepre.

A szombati nap rövid mentális felkészüléssel és a versenygépek finomhangolásával indult. Friss északi, kicsit forgolódó szélben 3 remek futammal folytatódott. Sajnos, Márk az első futamot már egy fájdalmas bokasérüléssel zárta, és az ezt követő két futamot fel is adta emiatt. Becsületére legyen mondva, hogy ha bár könnyeivel küzdve, de derekasan végigverekedte magát a futam második felén. A többiek az elvárásoknak megfelelően némi edzői segítséggel, de magabiztosan vitorláztak. A versenynapot Böröcz Bence versenybíró értékelésével, tanácsaival, és lekváros buktával zártuk.

Második nap szél hiányában halasztással kezdődött, ezt az időt a „B” és a „C” csapat közös kártyapartival és labdajátékkal töltötte. Koradélután a felélénkülő délies szél okán lehúzták a halasztást. Pár versenyzőnkből hiányzott a szellemi lendület, ezt rövid beszélgetéssel sikerült orvosolni és „hajrá BYC-es csapat” felkiáltással szálltunk vízre. Hosszú cirkálás és némi vonta után felértünk a rajtterületre.

A negyedik futam egy általános visszahívás után, fekete rajttal indult. Ivánt sajnos egy BFD-vel zárták ki, az addigi legjobb futamából, Fruzsi is elégedetlen volt a teljesítményével. Marci a rontott rajt dacára szépen vitorlázott, Bánkon is látszott a törekvés, hogy az elé gördülő nehézségeket higgadtan kezelje és ne essen szét fejben. Nóri szokásához híven cirkáló szakaszba a példa értékű vitorlázást, indokolatlan félszelezéssel váltogatta, ami sajnos, de természetesen látszott a futamért kapott pontszámon is. Márk a mezőny hátsó harmadában, de biztonságosan, mindenféle szarvashibát kerülve vitorlázott.

Az ötödik futam előtt megbeszéltük Fruzsival, hogy végig úgy vitorlázik, mintha ott mennék mögötte motorossal és kizárólag a futamra fog figyelni. Az eredmény még engem is meglepett. Jó rajt után, másod/harmadéves versenyzőket is megszégyenítő hajóvezetéssel, szemtelenül gyorsan, végig koncentrálva, keményen lógva, de gyenge mezőnytaktikával, remek helyen kísérte a futam élmezőnyét. Bánk gyenge rajt után, folyamatosan egyre előrébb kerülve az eddigi főbb hibákat leküzdve kormányozta végig a futamot. Márk legnagyobb ellenfele, az érezhető fáradtság volt, de ezzel együtt körbe ment a pályán. Marci a rajtvonal rossz oldalán próbált szerencsét, de a koncentráció és a kitartás meghozta gyümölcsét egy kellemes 28. hely formájában. Iván pedig az előző futamban is bevált taktikát alkalmazva, a fáradtság minden látható jele nélkül, közepes luvrajt után szép hajóvezetéssel, jó helyen és egész jól kivitelezett fordulókkal jutott fel az első pályajelig, nagyjából az első 20 hajó között. Ami pedig ezután jött arra szerintem senki nem számított. A befutó kreuz szakaszban, a mezőny második tíz hajójánál erősen lankadt a figyelem, hibát hibára halmozva hullámos vízen préselve, triviális szélfordulókat figyelmen kívül hagyva, gáncsolták magukat a verseny utolsó hajrájában. Ezzel szemben Iván, kevés fordulóval, a sebességét megtartva, precízen a felpörgésben vitorlázva rohant végig a mezőnyön. Így az előző futam csorbáját jócskán korrigálta egy 9. hellyel.

A versenyt végül Lackó Márk 274 ponttal 76., Várady Szabó Nóra 202 Ponttal 59. Laczkó Tóth Fruzsina 153 ponttal 46., Honti Marcell 146 ponttal 43. Bócsi Bánk 136 ponttal 41. és Szegi-Szeivolt Iván 86 ponttal 22. helyen zárta, a 77 induló közül.

Egészében véve és személyenként is elégedett vagyok a csapat hétvégi teljesítményével. Most nem csak az eddigi közös munka minősége mérettetett meg, hanem a verseny két napja alatt rengeteget sikerült tapasztalnunk, fejlődnünk. A tanulságot minden versenyző esetében leszűrtük, és világosan látszik előttünk az út. A hibákat javítjuk, az erősségekre pedig építünk.