fbpx

-Amikor elindultunk még működött- Ismeri mindenki ezt a mondatot?

spit imi3 (2)„Visszatérés Splitbe” kezdhetném így is a beszámolómat. De ez olyan mintha egy B kategóriás film második része lenne,de mi nem filmezni mentünk, hanem versenyezni. (Bár jelezném az értő szemeknek szükség lenne egy vízálló kamerára:-)).

Március 15.-én indultunk el Horvátországba, hogy részt vegyünk az olimpiai osztályoknak rendezett versenyen. A csapat megegyezett az edzőtáborban résztvevő egységekkel. Név szerint: Sipos Orsolya-Sipos Zsófia, Gyapjas (PSP) Balázs- Kovács Máté és Váradi Imre- Serke Áron.

Az utazásunk eseménytelenül telhetett volna, ha nem találkozunk egy kedves horvát határőrrel, aki ráérő idejében továbbképezte magát autóvillamossági szerelőnek. Volt némi nézeteltérés az utánfutó lámpáival kapcsolatban.

-Amikor elindultunk még működött.-

Ismeri mindenki ezt a mondatot? De nekünk tényleg működött, csak egy kis érintkezési hiba volt. Megoldottuk. De ekkor megint kijött belőle a szaki és újra talált valamit. Ekkor már ismert magyar szitokszavakat mormoltuk imaként ajkaink között. Ha kell ennek az ökörnek akár diszkó gömböt is felszerelünk, csak engedjen már el. Végül is idegenben jó az X alapon simám elengedett.

Ennyit az utazásról. Megérkeztünk és elfoglaltuk a szállásunkat ugyanott, ahol 2 héttel ezelőtt voltunk, nyugodt, csendes helyen, nem zavart minket senki és semmi. Nyugodtan hajtottuk álomra fejünket, hiszen csendesen dúdolt nekünk a (hivatalos mérés szerinti 49.6 csomós) szél.

Ez kellemes emlékeket idézett fel az edzőtáborból, hiszen akkor is fújt a már ismert MINDMEGDÖGLÖTÖK szél. Valami azt súgta itt sok edzés nem lesz. Nem is volt. Nem baj úgy is „túl sokat” vitorláztunk, még a végén kiégnek a srácok – azt meg nem szerettem volna.

Túlestünk a szokásos procedúrákon és beneveztünk a versenyre.  Előzetes nevezők között volt két világranglista top tízes egység is, így azt gondoltam kellő önbizalommal, hogy majd megküzdenek a mieinkkel a dobogós helyekért és dicső csatában majd alul maradnak. Ez nem így történt, de ennek az oka csak az lehettet, hogy nem indultak el a versenyen.:-) Hiába az olimpiai felkészülés komoly dolog.

A versenytől azt vártam, hogy ahogy telik majd az idő egyre jobb eredmények jönnek elő, hiszen nő a vízen töltött órák száma és visszajönnek majd a mozgások, a hajóvezetés és a taktikai rutin.

Erre egészen a 2. futamig kellet várni, amikor az történt, hogy Imiék 3-ik,Gyapiék 5-ik helyen értek fel a bójához,gondoltam ez is jó csak maradjon ez meg a végéig.

Ekkor az történt,hogy kettévált a mezőny: a mieink jó, a többiek rossz bójához mentek  .A vége Imiék 1,Gyapiék 3. Nem baj, köszönjük szépen! Ajándéknak kicsit sok, de jól esett.

Az már látszott az első futamban is, hogy az ellenfelek jó vitorlázók és jól kezelik a hajójukat. Nehéz lesz velük felvenni a küzdelmet, de azért jöttünk, hogy tanuljunk a nálunk jobbaktól.

A következő versenynapra egy napot várni kellett halasztás miatt, de megérte, mert a Váradi- Serke páros egy nap 3 futamot nyert meg. Ez bármilyen mezőnyben dicséretet érdemel. Emellett a kezdő párosunk is többször ért fel jó helyen a bójához, de sajnos megtartani nem tudták a jó helyeiket, ugyanakkor a lányok is kitartóan küzdöttek.

A verseny utolsó napjához Imi és Áron 5 pont előnnyel érkezett, ami akár elég is lehetett volna, de a pályát eléggé közel rakták a parthoz, és ide-oda csapkodott szél, igaz azt legalább ismétlődően tette. Ezt előző nap elég jól kezelték le a srácok.

Na, az előny majdnem nem volt elég, törökök az első futamot nyerték Imiék 2-ik helyen, de ez olyan második volt, hogy én azért kicsit idegesebb lettem az átlagnál. Gyapiék 5-ik helyet szerezték meg. A lányokat a parton tartottam, mert úgy gondoltam túl erős lesz nekik a szél. És valóban fújt is rendesen. Ekkor ért egy olyan kellemes meglepetés, amire nem számítottam. Balázs és Máté érett vitorlázással szerzett egy örömteli 3-ik helyet, egy számukra nem túl megszokott szélerőben. Ugyanebben a futamban Váradiék 5-ikek lettek, ami elég volt a verseny végső megnyeréséhez, a több nyert futamuknak köszönhetően nyertek.

Ezúton is szeretnék nekik gratulálni az eredményükhöz, hiszen utólag derült ki számunkra, hogy az ellenfelek valóban igen jó vitorlázók. Világranglistán  43. helyen állnak a  török fiúk, a horvát lányok pedig világranglista  22.-ek

Jó érzés a nemzetközi 470-es honlapon a magyar fiúk nevét látni a lista elején.

Hazaút=Bóra=Lezárt autópálya=10 óra

Üdv :Bigi