fbpx

Az ellentétek versenye! – Laser Radial Ifjúsági Európa Bajnokság – Csomesz beszámolója

Nagyon készült a csapat erre a versenyre. Nem tudtuk mit várhatunk, mert a járvány helyzet miatt nem tudtunk Radial osztályban rangos nemzetközi versenyen részt venni.

Öt nap edzés előzte meg a versenyt. Az öt nap alatt egy dolog jött megbízhatóan, a 35 fok feletti hőség. Nagyon gyenge szelekben zajlottak az edzések. Egy napon tudtunk 8 csomó feletti edzést tartani.

A versenyre sem érkezett meg a változás. Az első három napon nem tudtak futamot rendezni, mert vagy az ereje vagy az iránya nem volt megfelelő a szélnek. Azért a próbálkozásokkal napi 5-6 órát eltöltöttünk a vízen. Ez általában 2 óra vontát jelentett minden nap.

A negyedik napon megérkezett a nyugati szél, ami a belső öbölben is 12-15 csomósra felépült. Ezen a napon 3 futamot rendeztek.

Az ötödik napon a külső pályán 18-25 csomós nyugatias szélben elég nagy hullámzás közepette zajlott a három futam.

Utolsó napon is a külső pályán vitorlázott a csapat. Az első futam 10-13 csomós nyugati szélben, a második pedig 22-25 csomósban ment végig. Az utolsó futamra 28 csomó fölé erősödő szélben csak a fiú arany csoportnak tartottak futamot.

A versenyen a cél az arany csoportba kerülés volt. Ezt sajnos nem sikerült teljesíteni. Az első nap után még volt esélyünk, de a második napi körülmények nagyon szokatlanok voltak számunkra. Az erős szél és a nagy hullámzás nagyon megnehezítette a gyerekek dolgát.

A 20 csomó feletti szélben nem volt meg az a sebességünk, amivel magabiztosan a mezőny első harmadában tudtunk volna vitorlázni. (Nem is volt lehetőségünk Radial osztályban ilyen körülményeket kipróbálni.)

Abban a pillanatban, ahogy 15 csomó alá csökkent a szélerő a mezőny közvetlen elejéhez tartoztunk.

Nagy Bendegúz az egész verseny alatt fegyelmezetten versenyzett. A második napon is volt nagyon jó futama, de nem volt elegendő az arany csoporthoz. Cirkáló szakaszban folyamatosan javult a sebessége, bőszeleben pedig kimagasló tempóval bírt a mezőnyben. Az utolsó napon 3. és 9., helyezésekkel az ezüst csoport 2. helyén végzett.

Sigmond Soma jól kezdte a versenyt, de az ő teljesítményét is meghatározta a második nap. Neki a rajtok voltak a gyenge pontok. Gyenge kezdés után fokozatosan jött fel. A cirkáló szakaszokat jól érezte, de a megszerzett hátrány ledolgozásához ez kevés volt. Az ezüst csoport 15. helyén zárta a versenyt.

Szokody Olivér az első pillanattól kezdve sebességi gondokkal küzdött. Ezen viszonyok között nem tudta tartani a lépést a mezőny elejével. Olyan helyzetekbe kényszerült, ahonnan nem volt esélye jó eredményt elérni. Az utolsó napon a gyengébb szélben azért ő is bizonyította, hogy ott a helye a mezőny első harmadában.

Kertész Lóri teljesítménye előtt le a kalappal. Semmi nemzetközi tapasztalattal, rutinnal remekül hozta le ezt a versenyt. Voltak kifejezetten remek futam eredményei. Részére természetesen más volt az elvárás. A körülményeket figyelembe véve túlteljesítette az elvárásokat. A bronz csoport 14. helyén zárt.

Kertész Ágoston az erős szelekben érezhette igazán otthon magát. Őt az első napi öbölben levitorlázott futamok zavarták egy kicsit. Az első napi gyengébb teljesítmény után Ő a második napon remekelt. Az utolsó futamban 14. helyen futott be ami kimagasló eredmény számára. A bronz csoport 22, fejezte be a versenyt.

Vida Rózának ezt egy lehetőségnek tekintettük, hogy kipróbálja magát ebben az osztályban is. A törölt első gyenge szeles futamban bizonyította is, hogy jól gondolkoztunk erről. Sajnos, a következő napok időjárása már nem volt ennyire kegyes hozzá. Számára ez a szélerő ebben az osztályban még fizikailag kezelhetetlen. Ez a verseny arra volt jó, hogy újabb elérendő célokat tűzzön ki maga elé.

Nagyon nehéz versenyen vagyunk túl.  Nagyot küzdött a csapat és minden elismerést megérdemel, mert napról napra fejlődött és lépegetett előre, ha az eredményben ez nem is mindig tükröződött!

Csomesz