fbpx

Az ISAF szégyene

Tévedtek az ISAF-nál, tévesen értesítették tegnap az MVSZ-t és a világot a kvalifikációs eredményekről. Karé Réka egyelőre mégsem olimpikon.

Ma 10 óra 27 perckor érkezett a levél az ISAF angliai titkárságától, amelyben Pauline Ward titkárság vezető sajnálattal közli, hogy hibát követtek el, és Magyarország mégsem szerzett kvalifikációt a női Laser Radial osztályban a boltenhageni világbajnokságon. Sajnos hibát követtek el a számításokban amiért elnézést kérnek.

A tegnapi nap folyamán hivatalos értesítés érkezet az MVSZ-hez arról, hogy Magyarország kvalifikációt szerzett, és kérték az MVSZ-t, hogy mielőbb, legkésőbb péntekig igazolja vissza a részvételi szándékot a versenyző nevével együtt. Szerepelt a levélben, hogy ez fontos, mert ha az ország visszalép, akkor mást, a következő nemzetet hívják… Ugyanakkor az ISAF honlapjára írt cikkben is közölték a világgal a kvalifikált nemzetek sorát, illetve a különböző hajóosztályokban nemzetenként induló hajóosztályok táblázatában is szerepeltették Magyarországot a Laser Radial osztályban is, illetve 4 olimpikonnal.

A számításból az Arany csoportba került uruguayi versenyzőt felejtette ki a Nemzetközi Vitorlás Szövetség adminisztrációja. Azt nem tudni, hogy a hiba a boltenhageni német rendezőknek vagy az ISAF angliai szervezetének róható-e fel. Sajnos mindegy.

A legrosszabb az ügyben, hogy Karé Réka több forrásból is értesülhetett arról, hogy olimpikon lett, többek között az MVSZ-ből is többen felhívták. Korábban az ISAF által vétett ilyen hibáról nem tudunk. Az viszont előfordul, hogy nem indul minden kvalifikációt szerzett ország az Olimpián, mert például a versenyzőt a nemzetének sportszervei, olimpiai bizottsága nem nevezi.

Jutott már ki olimpiára korábban ilyen visszalépő helyett magyar versenyző.Jelenleg az MVSZ többet nem tehet, mint válaszában sajnálatát fejezi ki a hibáért, különösen az érintett versenyzőnek okozott fájdalom miatt, és deklarálja, hogy visszalépés esetén kész indítani versenyzőjét az Olimpián.

Karé Rékától elnézést kérek, amiért hamis reményt adva én is azok közt voltam, aki elsőként értesítette a joggal biztosnak vélt jó hírről. Nem gondoltam, hogy több ISAF forrásból, a hivatalos levelezést is beleértve, fals hír érkezik. Elszomorít, hogy ilyen bánat okozás részese lettem. (Ruják István)

Tegnap esti hírünk mellékletében láthatóak az ISAF honlapon szerepelt cikk és táblázatok másolata… http://www.hunsail.hu/hirek/elsport/kare-reka-olimpikon-/

Forrás: Hunsail