fbpx

Az OP EB-n szép magyar sikerek születtek

opOlyan kettős sikernek lehettünk tanúi a ma véget ért Optimist Európa-bajnokságon, melyre eddig még nem volt példa az osztály hazai történetében. Az utóbbi évek során gazdagon ontották a sikereket versenyzőink a különféle nemzetközi versenyeken és kontinensbajnokságokon, gyakran adtunk hírt az ifjoncok remek teljesítményeiről, s ezúttal is bizonyították, hogy a kitartó szorgalmas munka meghozza gyümölcsét.

Az optimistes csapat kiemelkedő európa-bajnoksági szereplése továbbra is töretlen erővel halad előre felé. Péch Fanni és Vadnai Benji után idén dupla sikerrel zárta a magyar csapat a lengyelországi szereplését, s ezúttal sem maradtunk dobogós helyezés nélkül. Péch Fanni nyomdokaiba lépve idén öccse Lóránt állhatott fel a dobogóra, s szerezte meg az Európa-bajnoki bronzérmet, míg a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője, Gyapjas Balázs az ötödik helyen zárta a viadalt.

Két magyar versenyző a legjobb tíz között !!! Erre még soha nem volt példa korábban! Tudtuk, hogy az utóbbi évek kitartó munkája egyre jobban beérik, s a gyerkőcök rendre kiváló eredményekkel térnek haza a nemzetközi versenyekről, de azt hiszem bátran állíthatom, hogy pár éve erre nem is gondoltunk volna. Négy fiú, mindegyik a mezőny élvonalában! Vadnai Jonatán győzelemmel kezdte meg a szereplését, Lóri a második naptól az ezüstérmes helyen vitorlázott, Balázs pedig kiegyensúlyozott versenyzéssel majdnem minden futamot a legjobb tíz között fejezett be. A BYC színeiben Vadnai Jonatán végül a 17., Gyapjas Zsombi pedig a 38. helyet szerezte meg a 146 fős mezőnyben.

Gyenge szél, napsütés, kánikula fogadta a kontinens viadalra érkező 146 fiú és 101 leány versenyzőt, akik a július 2-10. között Lengyelországban lezajló viadalon 7 futam során tudták összemérni erejüket.
Már az első versenynap is halasztással kezdődött, s csupán délután tudott a rendezőség két futamot lebonyolítani, mely számunkra óriási örömet hozott, hiszen Jonatán szelte át elsőként a célvonalat, Lóri 5., Balázs 7., s Zsombi is egyetlen helyezéssel maradt csak le a legjobb tíz közül. Micsoda kezdés! Az időjárás azonban nem volt ennyire kegyes a fiatalokhoz, a következő napon csak várakozás, lötykölődés, napozás volt a terítéken, ám mindenki bízott a meteorológusok előrejelzésében, akik időjárás változást ígértek, ami a harmadik versenynapra be is következett, s végre élénk, 20 csomó körüli szélben folytatódhatott a verseny, melyben három remek futamot sikerült lebonyolítani. Jonatánnak sajnos gyengébben sikerült rajtjai és a forgolódó szél kihasználásának hiányosságai miatt ez a nap gyengébben sikerült Zsomborhoz hasonlóan, míg Balázs korai rajtja és két futam közötti árboctalp kitörése tették a napot fárasztóvá. Péch Lóri remek teljesítménye azonban kárpótolhatta mindazokat, akik érdeklődve figyelték a fiatalok teljesítményét. Lóri 9., 2. és 7. helyezésével előre ugrott a második helyre a spanyol Nestor Cano mögé, aki Tiago Brito-tól vette át a vezetést, aki a nap veszteseként egyetlen futamon sem tudta beverekedni magát a legjobb húsz közé. A megváltozott szélviszonyok jócskán átrendezték a fiú mezőny élvonalát. Mindeközben a lányok versenyét továbbra is az a Francesca Russo Cirillo vezette, aki pár hete segítette Dragan Gaspic munkáját az optimisteseink számára szervezett zánkai edzőtáboron.

Az erős szél hamar tovaszállt, a következő napon ugyan még kellemes 12 csomós szélben szállt vízre a mezőny, ám a nap során ereje egészen 3-4 csomóig gyengült, így a rendezőség a tervezett három futam helyett csupán kettőt tudott megtartani, azt is rendkívül instabil szélviszonyok között, mely nem csupán a versenyzők, de saját dolgukat is megnehezítette.
A nap kétség kívül a görög fiúknak kedvezett. Konstantinos Oikonomidis mindkét futamot győzelemmel zárta, s ugrott a lista élére, míg honfitársa Mazarakis felzárkózott mögé a második helyre. Lóri bronzérme stabilizálódni látszott, hiszen kilenc pontos előnyre tett szert a negyedik helyezett török versenyzővel szemben. Az utolsó két nap újra a kánikuláé, strandolásé volt, így versenyzőink megtartották csodás eredményüket, s Lóri a harmadik, Balázs pedig az előkelő ötödik helyen zárta a versenyt.
Lányaink is igen szépen helyt álltak, Előházi Dorottya a 35. helyezést szerezte meg, s az utolsó futamon harmadikként haladt át a célvonalon, míg Cséby Flóra a 62. helyet szerezte meg a 101 fős mezőnyben, ám két tíz körüli futameredménye igen bíztató a jövőre nézve.

Optimisteseink, – akiknek munkáját Török Péter és Perényi Miklós segítette, egyengette – holnap indulnak haza, újabb sikerrel tarsolyukban. Szép volt fiúk, lányok, gratulálunk!

MVSZ hír

Eredmények

Fiúk.

Lányok.