fbpx

Balatoni Évadnyitó erős szélben, három remek futammal

evadnyito

A hagyományokhoz híven május második hétvégéjén megrendezésre kerülő vitorlabontó ünnepéllyel  a balatoni vitorlás szezon hivatalosan is kezdetét veszi, melyet idén is látványos nagyhajós és ifjúsági versennyel koronázott meg a vitorlázó társadalom.

Míg a nagyhajós mezőny apraja-nagyja egy napig vonult fel, s mutatta meg magát az érdeklődőknek egy túraverseny keretein belül Balatonfüreden, addig az ifjúsági osztályok képviselői a teljes hétvégét igénybe vették versenyzés céljából.

Noha szombaton az első futamra csak kora délután kerülhetett sor a parti rendezvények, ünnepélyes megnyitó, valamint a nagyhajós rajt miatt, addig vasárnap már kora reggeltől a vízen küzdöttek a fiatalok.

És az a küzdelem ezúttal szó szerint értendő, ugyanis szélből nem volt hiány egyáltalán. A meteorológia által szombat kora délutánra előre jelzett vihar, markáns hideg front és 100 km/óra körüli szél érkezése szerencsére már a parton találta a fiatalokat, akik épp ezen előrejelzés miatt csak egy futamot teljesítettek a nyitó napon.

Vasárnap azonban meglehetősen hűvös időben és erős szélben további két remek futamon bizonyíthatták tudásukat erős, pöffös és meglehetősen forgolódó szélben, mely során sokan megvizsgálták a víz hőmérsékletét és az iszap állagát is egy-egy borulás során.

Bár a mezőnyök nem éppen a legnépesebb oldalukat mutatták, mégis remek versengésnek lehettünk tanúi. A legnépesebb létszámmal ezúttal is a legkisebbek, az optimistesek képviseltették magukat, akik 31-en álltak rajthoz, valamint a Laser 4.7 osztály, akiknél 20 hajó versenyzett a legjobbaknak járó kupákért.

Mindkét osztályban a papírformát igazoló győzelem született, ugyanis a kicsiknél Gyapjas Zsombor (BYC), míg Laser 4.7-ben ifjú világbajnokunk, Vadnai Benjamin (BYC) utasította maga mögé társait. Cadetben a győzelmet Molnár Zsófi és Hoffmann Luca szerezte meg, akik a legjobb női párosnak járó díjat is hazavihették. 420-ban Hubert Péter Lél és Bonifert Péter, Kalózban Németh Ferenc és Németh Adrián, míg Laser Radiálban Korchmáros Kristóf (BYC)  nem talált legyőzőre ezen a hétvégén, s állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A balatoni vitorlás szezon tehát hivatalosan is elkezdődött, így irány a víz, a vitorlázás, edzés, s folytatódjanak a küzdelmek a csillogó érmekért!

Eszes Bernadett

Gratulálunk a szép BYC-es eredményekhez!

420 hajóosztály:

2. Varró Gábor – Kiska László
3. Varga Zsófia – Róka Bianka

Cadet hajóosztály:

4. Németh Márton – Váradi Miklós
6. Fabacsovics Márk – Németh Boldizsár

Laser 4.7 hajóosztály:

1. Vadnai Benjamin
3. Vadnai Jonatán
8. Pálinkás Mátyás

Laser Radial hajóosztály:

1. Korchmáros Kristóf
3. Szilasi Bence
4. Szegedi Dániel
6. Lájer Tamás
6. Bathó Péter

Optimist hajóosztály:

1. Gyapjas Zsombor
5. (női 1.) Korchmáros Sára
6. Galgóczy Tamás
9. (női 2.) Jósa Adél
11. Héjja Marcell
22. Cseri Dani
24. Szabó Leonárd
26. Németh Konrád
26. Zink Leon

Részletes eredmény itt.