fbpx

Bathó Péter 3. a 2010 évi BYTE Európa Bajnokságon

IMG_5667Byte Europa Bajnokság 2010

Juli 1 – 4 Garda tó, Riva del Garda

 Sigmond András

MVSZ Szövetségi Kapitány beszámolója

 

 A Garda tavon, Riva del Gardán  rendezték meg a Byte hajóosztály 2010. évi Nyílt Europa Bajnokságát, ahol 16 nemzet 29 indulója állt rajthoz. Az esemény kiemelt jelentőségű volt azoknak a fiataloknak, és nemzeteknek, akik ebben az osztályban szerezték meg indulási jogukat, és készülnek fel  az Augusztusban  Szingapurban megrendezésre kerülő I. Ifjúsági Olimpiai Játékokra.

Magyarországot egy versenyző, Bathó Péter a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője képviselte, aki egyben az Ifjúsági Olimpiai csapat tagja is az Ötkarikás Ifjúsági Játékokon.

A Garda tóra jellemző ragyogó 14 – 20 csomós Déli szélben, 12 reális futam alapján hirdetett végeredményt a rendezőség a 4 napos esemény záró ünnepségén, ahol az alábbi eredmény született:

Férfi kategória:

1. Gallo Marco          (ITA)   1, 1, 4, 3, 3, 1, DNF, 4, 3, 2, 4, 1,         23 pont

2. Tapper Kaarle        (FIN)   3, 2, 29, 5, 6, 18, 9, 1, 7, 1, 1, 2           37 pont

3. Bathó Péter            (HUN) 2, 3, 14, 15, 1, 15, 1, 5, 4, 3, 9, 2         45 pont

4. Choo Terence         (SIN)                                                                47 pont

5. Fasre Harald           (NOR)                                                              48 pont

6. Llena Marti             (ESP)                                                               50 pont

 

Női Kategória:

1. Lara Vadlau            (AUT)

2. Carlsen Celine         (DEN)

3. Sofia  Larycheva     (UKR)

 

A Byte hajóosztály sajnos nem tartozik a jól ismert és nagy tömegeket mozgató kategóriába Europában, népszerűségét most is csak az Ifjúsági olimpia hivatalos státuszának köszönheti. Így elsősorban azok a nemzetek vettek részt ezen az Europa Bajnokságon, akik az Ifjúsági Olimpiára való eredményes szereplésük reményében, még egy utolsó felmérést terveztek felkészülésükben. Tengerentúlról is csak azok csatlakoztak a kontinens bajnoksághoz, akik eséllyel készülnek az Ifjúsági Olimpiára, így elsősorban a rendező Singapore-i versenyzők akik jelenleg az aktuális világ bajnoki cím védői, és mint rendezők az augusztusi verseny nagy esélyesei.

 

 

Külön érdekességet és viszonyítási lehetőséget adott az EB – nek, hogy nyílt bajnokság lévén rajthoz állt a rendező olaszok „ex” Laser versenyzője Gallo Marco, aki a jelenlegi Olasz Nemzeti Ranglista vezetője a Laser Standard osztálynak, és a nemzetközi ISAF ranglistán is előkelő helyen áll ebben a népes olimpiai kategóriában. Az Ő hajóvezetési készsége, versenyzési stílusa, fizikuma, jó példával szolgált a fiatal, Ifjúsági olimpiára készülő versenyzők előtt, és mutatta az utat, hogy hova lehet még tovább fejlődni az egyszemélyes osztályokban.

Bathó Péter teljesítménye és III helyezése jónak minősíthető. Ismét bizonyította, hogy ebben a kategóriában is tagja annak csoportnak, akik képesek jó futam teljesítményre, és végezhetnek az összetett eredmények legjobbjának valamelyikén. Tavalyi Europa Bajnoki címe,  a 2010. évi V.B 5. helyezése után a mostani bronz érem megszerzése elkötelezi Pétert az Olimpiai jó szereplésre, és a munka folytatására.   Úgy tűnik jól megtaláltuk a beállítást az új típusú, az olimpián is használatos keményebb árbóchoz, sebessége megfelelő volt az erős szeles tartományban is a jó versenyzéshez. Két futam győzelme, és a futamok többségében az élmezőnyben való vitorlázása is jó képességeit bizonyítják A bőszeles szakaszokban kezdetben voltak állítási problémái, de a második naptól ezeket sikerült kijavítani, és sebessége itt is sokat javult a 12 futam alatt. Taktikai téren van a legtöbb javítani valónk a hátralevő időszakra, hogy kiküszöböljük azokat a hiányosságokat amelyek a négy  közepes teljesítményű futam  eredményét okozták. Ennek érdekében továbbra is szükséges a sikeres versenyzői hozzáállás tudatos kialakítása, a még inkább csúcsteljesítmény elérésére való egyéni igény,  és a stratégiai  fegyelem gyakorlása edzéseken, és a még hátralevő versenyeken egyaránt.

Örvendetes, hogy női kategóriában az Osztrák Lara Vadlau végzett az első helyen, aki 2009 Szeptembere óta Bathó Péterrel közösen, – edzőpartnerként készül  a Byte osztályban az Augusztusi Ifjúsági Olimpiára.

 

S.A.