fbpx

Ben Ainslie most nem lesz világbajnok!

perth07Ma négy osztály Éremfutamai mellett a Star mezőny kezdi a versenyét

Ma Ausztráliában négy osztály – Finn, 470 , Laser Radial, RS:X Női – Éremfutamaival véget ér a Perthi Világbajnokság első szakasza és a Starosok első két futamával egyben kezdetét veszi a második. Holnaptól a Laser Standard, az RS:X férfi, 470 női és a 49er futamok is elkezdődnek. Az eddig versenyzett osztályok első tíz helyezettjeinek utolsó, dupla pontszámmal számító Éremfutamjainak rajt előtti legnagyobb szenzációja, hogy a háromszoros olmpiai bajnok finnes Ben Ainslie nem lesz ott a Medal Race-en.

Ugyan a versenyen kitűnően vitorlázott és vezette is a listát, ám egy tegnapi tette miatt a versenybíróság a 69-es szabály (nagyfokú helytelen magatartás) miatt a 9. és a 10. futamból egyaránt kizárta, és ezeket nem is ejtheti ki. Így visszacsúszott a 11. helyre és nem került be az Éremfutam mezőnyébe.

A kilencedik futamon egy médiamotoros a második cirkálószakaszon a szél alatti oldalán centikre megközelítette a brit finnest, aki hiába integett a hajó vezetőjének. A motoros hulláma becsapott a Finnbe. Később a befutó előtt ugyanez a motoros újra nagyon közel ment Ainslie-hez, aki nagy harcban állt Giles Scottal. A célvonalon a motoros már az olimpiasi bajnok előtt ment és a befutás után megállt. Ainslie odaérve dühödten átugrott a médiamotorosba és számon kérte a vezető tettét. Eközben jól megrángatta és üvöltött vele. Az ISAF közleményében szereplő mondata („You have no respect!”), ilyen szituációban kissé túl enyhének tűnik és a mellékelt fotón látható tekintete is töbet mond, de bizonyára csak ennyit mondott, hiszen a jegyzőkönyv ezt tartalmazza… Ezután még fenyegetően lépett egyet a motoros legénységének egy tagja felé, majd beugrott a vízbe és visszaúszott a hajójához.

A parton aztán írásban is bocsánatot kért a médiamotoros személyzetétől, ám hiába. A Versenybíróság ezért a tettéért a 9. és a 10. futamból is kizárta (DGM) és ezeknek a futamoknak az eredményét nem is ejthette ki. Így Ben az elsőről visszacsúszott a 11. helyre és nem került be az Éremfutam mezőnyébe.

Forrás: MVSZ