fbpx

Beszámoló az idei első nemzetközi OP versenyről

17. alkalommal rendezték meg január első napjaiban Nápolyban a Marcello Campobasso Trophyt. A tavalyi verseny nagyon jól sikerült számunkra hisz Vadnai Benji és Jonatán is megnyerte kategóriáját. Idén Török Peti és jómagam vezetésével, valamint 3 BYC-es versenyzővel neveztünk a megmérettetésre. Személyesen Balázs, Jonatán és Zsombor voltak a résztevők.16 óra utazást követően értünk a dél olaszországi városba, ahol nagyon jó időjárás és szélviszonyok fogadtak minket. Ennek tudatában délben vízre szálltunk és 3 órát vitorláztunk a nagyon változatos szélviszonyok között. A fiúk fáradtak és elég betegesek voltak az edzés során, ami nem jó előjelnek bizonyult. Délután beneveztünk, elfoglaltuk szállásunkat, majd vacsizni indultunk.
Másnap, a verseny első napján a 165 versenyzőt 4 csoportba osztották. Borús felhős ég,2-3 Bft.-os északi szél fújt. A pályát a nápolyi öbölben helyezték el, amihez egy különleges taktika párosult. Ezt meg is beszéltük a fiúkkal, de sajnos ez a nap nem a mienk volt… Ezen a napon 3 futamot bonyolítottak le. Rajtjaink és a pályán való vitorlázásunk sem volt olyan, mint amit eddig láttam a fiúktól. Balázs 25,43 és 6. helyezése mindenképp meglepő volt. Jonatán javuló, míg Zsombor romló tendenciát mutatott ezen a napon. A mezőny eleje nagyon jól és magabiztosan versenyzett és ehhez mi is szerettünk volna csatlakozni.
Másnap reggel megbeszélés, hibák kijavítása elméleti síkon volt az első számú feladatunk. Kedd reggel nagyon kellemes 13-17 C fok és remek 3-as délnyugati szél fogadott minket a versenypályán. A nap érdekessége hogy a szélre merőleges 10 méteres áramlás és majd 2 méteres hullámok voltak. E szerint alakítottuk ki a taktikát, beszéltük meg a rajtolás fontosságát és a hajóvezetést. Jonatán, Zsombor és Balázs is sokkal jobban versenyzett, mint az első napon. A tízedik hely környéke volt a minimális elvárás, amin Balázs tudott is javítani, sőt a nap végén ment egy 3. helyet. Joni egyenletesen teljesített egész nap, nagyon jó bő szelezéseket láttam tőle, ami bíztató a jövőre nézve. Zsombor nap végére elfáradt, ami eredményeiben is megmutatkozott. Ezen a napon is 3 futam volt. Bizakodtam, mert javultak az eredmények, sokkal jobb rajtokat láttam…
Utolsó nap, hasonló körülmények közt várt minket a tenger-bár a hullámzás nagyobb volt, mint előző nap-ami sajnos Jonatán szervezetét meg is viselte. Balázs teljesített a legjobban, tudtuk, hogy ha jól megy, akkor bekerülhet az első tíz legjobb versenyző közé. Ezért mindent meg is tett, hisz 6. és 4.helyezésével sokat lépett előre a listán. Zsombortól két 15-ön belüli helyezést kértem, ami aztán végül sikerült is (15,9…) Nagyon örültem neki hisz nem a neki megfelelő szélben is tud menni a legjobbak között. Jonatán nagyon rosszul volt, gyengeség és tengeribetegséggel küzdve ment végig a futamokon. Sajnálatos, mert pozitív dolgokat láttam tőle, tudatosabb vitorlázást és jó sebességet.
Gratulálok a fiúknak a legközelebbi versenyen Palamosban még jobban igyekszünk…

 

Eredmények: (165 résztvevőből)
12. Gyapjas Balázs (25,43*,6,14,14,3,6,4)
32. Gyapjas Zsombor (16,25,35,12,31,55*,15,9)
38. Vadnai Jonatán (45,21,28,11,20,21,35,17