fbpx

Beszámoló az utolsó OP válogató versenyről – Miki tollából

UtolsoOp2A múlt hét végén részt vettünk a horvátországi Pulán rendezett utolsó kvalifikációs megmérettetésen. Erre a versenyre szerda délután indultunk Sárival, Zsomborral, Tomival, Jonatánnal és Marcival a „fedélzeten”. A csütörtöki napot edzésnek szenteltük, hisz ez a verseny döntött arról, hogy melyik az a 4 fiú és 3 lány, aki utazhat a júliusi portugáliai Európa- Bajnokságra. Helyzetünk a verseny előtt jónak ítélhető volt, mert az eddigi versenyek alapján Sári, Zsombor és Jonatán is utazó keret része volt.

Az első versenynapon, pénteken sajnos nem fújt a szél, így egész napos parti halasztás várt mind a 127 nevezőre, akik közt rengeteg jó horvát, szlovén versenyző vett részt, akiket négy csoportra bontottak.

A szombati rajt 11 órára volt kiírva, de megint nem volt szél a Pulai öbölben, így megint várnunk kellett – szerencsére nem sokáig, mert megjött a nyugati szél, amiben a rendezők két futamot is le tudtak bonyolítani. Nagy jelentősége volt ennek a versenynek, ennek szellemében igyekeztem felkészíteni a résztvevőket a teendőkre. Jonatán és Zsombor remekül kezdett- a pálya bal oldalán felvitorlázva végig magabiztosan a mezőny elejével vitorláztak és így lettek 2. illetve 3. helyezettek. Tominak és Sárinak már nem sikerült a rajtjuk sem a rendkívül gyenge szélben, így csak a csoport második felében értek az 1. bójához és sajnos javítani sem tudtak. Marcinak a feladata az volt ezen a versenyen, hogy végig tiszta szélben vitorlázzon, amit teljesített is,30. lett a futamban.

A második futamban valamelyest balra fordult a szél, a taktikát is ennek megfelelően alakítottuk ki. Sári Zsomborral együtt vitorlázott, amit jól is csinált az 1. kreuz feléig. Marcinak sokkal jobb volt a rajtja, mint az első futamban, de ugyanez elmondható Tomiról is, aki végig a mezőny első harmadában tudott maradni radiál vitorlájával. Jonatán egy nem túl jó rajt után a jó hajóvezetésének köszönhetően 6.-nak ért fel a bójához, végül 5. lett. Zsombor is sokat javított, és végül a 7. helyen futott be. Sári továbbra sem találta a ritmust, és csak 2 helyet tudott javítani az előző futameredményéhez képest. Marci remekül helytállt, igyekezett azt csinálni, amit kértem tőle- ebben a futamban a remek 26. helyen zárt. Ezt a napot megbeszéléssel, videózással és a másnapi teendők egyeztetésével zártuk.

Vasárnap némi halasztást követően vízre szálltunk és újabb futamokban reménykedtünk, ami elegendő szél hiányában elmaradt. 3 óra vízi halasztást követően a rendezők úgy döntöttek, hogy véget vetnek a hosszas várakozásnak és hazaengedik a csapatokat. Eredményes díjkiosztó és pakolás után indultunk haza erről a nagyon gyenge szeles, kevés futamos versenyről. A csapat minden tagjának gratulálok!

Eredmények:

http://optimist.hu/files/versenyeredmenyek/2011/antolic_2011.pdf