fbpx

Beszámoló a BYC utánpótlás csapat havas programjairól

Eplényi síoktatás

Harmadik éve tart a  BYC – Eplény Nordika, majd  2017. évtől az  Intersport Síaréna közötti együttműködés. A tervnek megfelelően a Balatonfüredi Iskolai Vitorlás Oktatási programban részvevő gyerekek és BYC utánpótlás versenyzők számára kedvezményes síoktatást szerveztünk 2017. január 8. – tól folyamatosan napjainkig, heti 2 alkalommal. A jelentkezők kedden és csütörtökön 14:30-kor szállhattak be a BYC mikrobuszokba az iskola előtt, és este 20:00 órakor értek haza. Ezalatt az idő alatt 3 óra aktív síoktatásban volt részük a kivilágított eplényi sípályákon, ahol az elmúlt időszak legjobban előkészített pályáin, és a síaréna kedvezményes áron bérelt felszereléseivel, illetve lift használati lehetőségével folyt az oktatás. Az időszak alatt összesen 18 balatonfüredi gyerekünk vett részt a programban, akik mindannyian a 3 füredi általános iskola tanulói és a BYC versenyzői.

Köszönjük az Eplény Intersport Síaréna támogatását, és az oktatók, Harangvölgyi András és Barát Gábor (Bigi) segítségét az oktatások lebonyolításában. Bízunk benne, hogy a mostantól háromoldalúvá fejlesztendő együttműködésünk keretében ezt a programot továbbra is tudjuk biztosítani a BYC iskolai vitorlás oktatásában résztvevő gyerekeinknek!


Sítábor Lackenhof

Ugyancsak harmadik alkalommal szerveztük meg utánpótlás csapatunk sítáborát az ausztriai Lackenhofban, amelyen 16 fő vett részt az Optimist B, C, Laser, illetve 420 hajóosztályok képviseletében. A sítábort továbbra is az utánpótlás korú versenyzők összefogására, a füredi és budapesti gyerekek csapatépítésére szerveztük elsősorban,  nem pedig egy hajóosztály elkülönített programjára. Sajnos többen az influenza járvány miatt kényszerültek visszalépni az utazástól, amit nagyon sajnálhattak, mivel az időjárás és a hóviszonyok ismét kegyeibe fogadták kis csapatunkat.

Három csoportban és 3 oktatóval (Zsófi, Brigi és Giba) napi 2 x 3 órában folyt az oktatás, amely most sem csak az „öröm sízésről” szólt.  Ismét előre egyeztetett, és az új oktatási elveket magában foglaló tematika szerint történt az oktatás. Az oktatók és a csapattal tartó szülők véleménye szerint eredményes volt az 5 napos program, a gyerekek nagyot léptek előre sí tudásuk terén. Mindhárom csoport a mai modern sí technikának megfelelően és a léc élét használva tudtak a piros és fekete nehézségű pályákon lesízni. A Carving technika nemcsak látványában, de élvezeti szintjén is növelte a gyerekek mozgás kultúráját, így segíteni fogja vitorlás tudásukat is.

A hangulat kiváló volt, a 3 korosztály nagyon jól tudott alkalmazkodni egymáshoz. A barátságok mélyültek, a csapatok jól összejöttek a sízés, és az esti „kötelező” tanulások alatt is. Sajnos két kisebb sérülés és egy otthonról hozott vírus írható a balszerencse számlájára, de ezek ellenére egyértelműen pozitívan értékelte mindenki a tábort. Az összesítésben 3 szikrázóan napos, egy szakadó esős és egy frisshavas napunk volt az 5 nap alatt. Így a gyerekek a sítudás fejlesztés mellett az időjárási változásokhoz is javuló alkalmazkodó képességre tehettek szert a tábor alatt.

Köszönjük a BYC és a Magyar Vitorlás Szövetség támogatását, amellyel a két mikrobusz rendelkezésünkre bocsátásával elősegítették a közös utazás megszervezését, és a tábor reális feltételek melletti lebonyolíthatóságát.

Sigmond András/Giba