fbpx

Beszámoló a Palamos Christmas Race-ről

Egy hete versenyzőnk, Zink Leon a 42. Christmas Race-en mérette meg magát. A versenyen idén öt kontinensről érkezve 600 versenyző vesz részt 12 hajóosztályban:  Laser Radial férfi és női, Laser Standard, Europe, Finn, 420 fiúk és lányok, 470 férfi és női, 29er, 49er és FX. Leon komoly tapasztalatot szerzett a versenyen, élményeit pedig most beszámolójában osztja meg velünk:


December 15-i, pénteki Palamosba érkézésünk után, Andy Geritzer az osztrák radiál válogatott edzője úgy tervezte, hogy 2 napot edzünk a verseny előtt, de csak egy jött össze, mert vasárnap nem fújt a szél. Ezt a napot, nevezéssel és felszerelésünk átnézésével töltöttük.

A Palamos Christmas Race-en a fiú ifi radiál mezőny és a radiál olimpiai női osztály együtt versenyzett, de külön értékeltek bennünket. Nagy élmény volt Érdi Márival és Alison Younggal együtt rajtolni és versenyezni.

December 18-án, az első napon csak halasztottunk, mert nem jött semmi szél.

A verseny második napján viszont 20-25 csomós északi szél fújt, amiben a három futamban 15, 15, 9. helyet mentem. Ez önmagában még nem hangzik annyira jól, de ha hozzáteszem, hogy 3 futam alatt hatszor borultam, akkor érzékelhetitek a körülményeket: 2 méteres hullámok és körülöttem egyfolytában törő árbocok.

Harmadik nap még tovább erősödött a szél 25-30 csomóra és a rendezőség csak egy futamot mert rendezni. Nekem ez lett e legjobb futamom, 6. hellyel. Jobban bírtam a 3 méteres hullámokat, mint az előző nap, jó oldalt választottam és az első biztonsági hátszél után a második hátszelem nagyon megtoltam. Ezen a napon kilencedikként zártam összetettben,

Negyedik nap gyomorfájással ébredtem és elég rosszul voltam. Aznap 2 futamunk volt nehéz körülmények között. Sajnos, a hányinger nem igazán engedett koncentrálni, így csak 18. és 17. helyet mentem.

Ötödik és utolsó napon az olimpiai osztályokban medal race volt, de nekünk, ifi radiálos fiúknak sima futamokat rendeztek, illetve csak egy futam jött össze olyan körülmények között, amilyeneket általában a Velencei-tavon szoktunk tapasztalni. Itt 13. lettem, mert az előző napi rosszullét még erősen legyengített, de ezt figyelembe véve ez nem is számított olyan rossz helynek.

Az extrém körülmények kihozták, hogy még sokat kell erőnlétben és nagy szeles technikában fejlődnöm, de rengeteget tanultam az 5 nap során, ami remélem az általában nagy szeles áprilisi EB-n is jól jön majd.

A karácsonyi pihenő után újra repülők Barcelonába, hogy egy 9 napos palamosi edzőtáborral folytassam az EB-re való felkészülést, Andyvel és az osztrák radiál válogatottal.

Köszönöm a BYC egész éves támogatását, edzőimnek Csomesznek és Andy Gertizernek a felkészítést!