fbpx

Böröcz Bence nemzetközi versenybíró lett

isaf_0

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Böröcz Bence fiatal, tehetséges klubtagunk nemzetközi versenybírói kinevezést szerzett!

Sok sikert, kitartást, erőt és minden jót kívánunk az elkövetkezendő években!

Bence beszámolója az elmúlt évek kemény munkájáról:

Nemzetközi versenybírónak lenni? Na, az már egy szint – eddig ezt gondoltam róla…

Még március elején jártunk néhányan Essenben, hogy a nemzetközi versenybírói minősítés legfontosabb kritériumát, a tanfolyamot és az írásbeli vizsgát tejesítsük.

Mint az április végén kiderült,kiváló eredménnyel sikerült megugranom a részenként 80%-os minimális szintet.

Innentől az események felgyorsultak: azon voltam, hogy akár a vizsgát megelőző, akár az azt követő kiemelt nemzetközi versenyekről jó referenciákat gyűjtsek a tapasztaltabb kollégáktól. A minősítés pályázatának beadási határideje minden évben szeptember elseje. Persze megpróbáltam, még úgy is, hogy ilyen fiatalon alig páran kapták meg, hátha… A személyes adatok mellett a fontosabb versenyek listáját kérték részletes statisztikákkal, be kellett írni a helyi szövetségben végzett tevékenységet (oktatási, bizottsági) és mellékelni kellett a referenciákat, ajánlásokat. Ezután indult a kínos várakozás, mert a pályázatokat a november elején tartandó Éves Konferenciáján bírálja el a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF). Sűrű elfoglaltságaim ellenére hétről-hétre eszembe jutott, hogy bizony már nincs sok hátra az eredményig. Már-már kórosan, naponta többször csekkoltam az ISAF-weboldalt az elmúlt napokban, de nem a kite-szörf dilemma vagy az Év vitorlázója díj érdekelt igazán.

Meglepetésemre ma délután azonban SMS-ben gratulált a kinevezésemhez szlovén barátom, Bojan, aki kiutazott Írországba a konferenciára. Mondani sem kell, mennyire örültem!

A komoly elismerést természetesen kemény munka előzte meg. Az utóbbi néhány év során rengeteg időt töltöttem mind elméleti, mind gyakorlati oldalról a versenyszabályokkal. Sokak szerint ez őrültség, de mégis élvezem. Az esetek végtelen száma garantálja a változatosságot, a versenyeken jó a társaság, világot látni pedig szuper dolog.

Az idén kinevezett új nemzetközi versenybírók és a meghosszabbított minősítések listája az ISAF oldalon megtekinthető.

ij_first_app

Előzetes lista a kinevezésekről

Minden komoly eredmény eléréséhez szüksége van az embernek támogatókra, így ez ebben az esetben sem volt másképp. Elsősorban köszönettel tartozom egyesületemnek, a Balatonfüredi Yacht Clubnak, hogy a kiemelt versenyein lehetőséget biztosított nemzetközi versenybíróságokban gyakorlat szerzésére és kapcsolatépítésre. Köszönöm emellett a Magyar Vitorlás Szövetségnek, hogy anyagilag támogatta az elméleti képzésemet és a külföldi cserekapcsolatos útjaimat.

Emellett 2009 óta biztosítja a lehetőséget, hogy a Versenybíró Bizottság tagjaként tevékenykedjek, részt vegyek a hazai oktatásban. Köszönöm Tusnai Gabinak és Németh Miklósnak az szövetség részéről kiadott ajánlásokat, és a sok segítséget a versenybírói világba való bevezetéshez.

És természetesen köszönöm a külföldi kollégáknak a referenciákat, és mindenki másnak a nyújtott segítséget.

Böröcz Bence