fbpx

Branko Tudor optimist verseny Krk szigetén

Branko Tudor

2010. március 26-28. (Hr)

 

op_krk_2010.previewA magyar optimist válogatott részt vett a hétvégén Horvátországban Krk szigetén rendezett Branko Tudor versenyen, amely a horvát versenyzőknek ranglista futam is egyben.

 

Öt nemzet 138 indulója, köztük a legjobb szlovénok is rajthoz álltak. Péntek délutánra erősödött be a déli szél 13-15 csomóra, így két futamot sikerült megrendezni az első napon. Szombaton gyengébb, de hasonló irányú szélben három futamra került sor, de mivel vasárnap már nem volt elég szél, csak öt futamból hirdettek eredményt. Vadnai Jonatán (BYC) egyenletes teljesítménnyel a kitűnő 3. helyet szerezte meg; Gyapjas Zsombor (BYC) 9., Gyapjas Balázs (BYC) 10., Péch Lóránt (RIVE) 13. lett a versenyen.

 

A csapat innen átköltözik Portoroz-ba, ahol négynapos edzőtábor után részt vesznek a húsvéti regattán, ami számukra EB válogató.

 

100_1390.previewPerényi Miki beszámolója a versenyről

 

 

Beszámoló a Krk-i versenyről

A versenyre csütörtök délután utaztunk el. Ezt a három napos versenyt felkészülési versenynek szántuk a pár nappal utána, Szlovéniában megrendezésre kerülő Easter Regattára. A  megmérettetésre három fiú: Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor és  Vadnai Jonatán utazott. A kilenc futamra kiírt verseny, ahova közel 140 nevezés érkezett és nem mellesleg a horvátoknak ranglista verseny,a szlovén versenyzőknek pedig válogató verseny volt.

Az első nap, péntek délben szálltunk vízre és a verseny rendezői el is indították a futamot, amit a gyengülő szélben aztán érvénytelenítettek. A verseny rendezői az utolsó pillanatig kivártak, és igazuk lett, fél ötkor megjött a Délnyugati 3 Bft-os szél, amiben két futamot tudtak megtartani. Mindkét futamban a Jury hajónál kellett rajtolni és jobbra igazítani, lehetőleg kevés fordulóval. Balázsnak ment ez a legjobban, mert 3., és 4. helyével a nap végén negyedik volt a listán. Őt a magyarok közül Jonatán követte, aki a második futamban nagyot vitorlázva a 3. helyen ért célba! Zsombor a nem túl jó rajtjainak köszönhetően, egy 10., illetve 12. helyet ért. Este a szállásra érve elemeztük a nap történéseit .

Szombaton, úton a klub felé láttuk, hogy kitűnő Déli szél és napsütés fogad minket. Nem is tétovázott a rendezőség, nyomban kiterelte a versenyzőket a vízre. Egy viszonylag nagy öbölben versenyeztünk, de ennek ellenére nagyokat fordult a szél, amit nem lehetett kiszámítani. A taktikát ebből kifolyólag úgy határoztam meg a srácoknak, hogy amennyire lehet középen vitorlázzanak.

100_1374Ezen a napon már Zsombornak is sokkal jobban sikerültek a rajtjai és ez az eredményeiben is megmutatkozott. Jonatán folytatta a jó teljesítményét, Balázs az első futamban vezető pozícióban volt, de a szél 30 fokot fordult, ami megváltoztatta a sorrendet.

A szél erőssége nem változott, így három futamot rendeztek. Jonatán egy futamgyőzelemmel kezdett, amit kb. 10 cm-el nyert meg, majd a következő futamban harmadik, illetve 9.lett! Zsombor is sokkal jobb teljesítményt nyújtott, végig a mezőny elején vitorlázott,  7., 2., 6. lett.

Balázsnak, az első futamban elszenvedett visszaesése a szélforduló miatt rányomta a bélyegét a nap hátralévő részére, ezért a következő futamokban gyengébben teljesített. 38., 6., 12. lett.

Vasárnapra nem sok szelet ígértek az előrejelzések, ez így is lett. Parti halasztás volt, egészen délután 3 óráig. Ekkor véget vetett a rendezőség a várakozásnak és elkezdhettük a pakolást, majd az eredményhirdetés következett. Dicséretes a három fiú teljesítménye, mivel mind a hárman az első tíz között végeztek egy ilyen rangos nemzetközi versenyen. Reméljük, hogy a Húsvéti Regattán, Portorozban is hasonlóan jó kondíciók várnak bennünket és hasonlóan szép eredményekkel szolgálhatunk.

Gratulálok mindenkinek!

Jó szelet!

Perényi Miki

 

Eredmények…