fbpx

BYC 9er Grand Prix – Bigi beszámolója

2021. július 9-11. között rendezték meg a BYC 9er Grand Prix versenyt, a 9er osztályok számára.

A három nap során az időjárás minden oldalát igyekezett megmutatni nekünk ezt mi igyekeztünk rezzenéstelen arccal kezelni.

Pénteki napon szélhiány miatt nem rendeztek futamot, ezért felkészültünk a korábbi kezdésre. Szombaton volt ugyan szél, de nem könnyítette meg sem a rendezők, sem a versenyzők dolgát, végül sikerült 4 futamot rendezni minden osztály számára.

Vasárnap könnyebb helyzetben voltunk szél tekintetében. Amikor viszont bizonytalanság volt a rendezőség közbe avatkozott.

5 csapattal neveztünk, végül csak 4 egység versenyzett tőlünk.

Olivérnek és Karesznak hosszú idő óta ez az első verseny, ahol végig tudtak versenyezi mindenféle zavaró külső tényező hatás nélkül. Ez a páros alapvetően az erősebb szelet szereti, éppen ezért volt élvezetes látni őket, hogy a gyengébb szelekben is jól teljesítettek. A rajtjaikban nem vállaltak semmi extra kockázatot, sebességük jó volt így általában 1-5-ben értek fel. Sajnos, az egyik futam során belementek egy kétes helyzetbe és kióvták őket egy futamból, így egy helyet visszacsúszva az 5. helyen végeztek. Az óvásról annyit, hogy a bírók 2 órát tárgyalták a helyzetet.

Anna és Saci nem igazán tudták kihozni magukból azt, amit vártam, ez csak a rajtjaiknak köszönhető. Jól észrevették a szél változásait, jó stratégiát állítottak fel (mondjuk, van keveredés a jobb és baloldal között), de a rajtjaik nem elég jók ahhoz, hogy rendesen végre is tudják hajtani. Már közepes rajtokkal is bőven 1-6-ban tudnának vitorlázni, a nekik kedvező szélviszonyok között. A versenyzés minden elemében javultak, de ebben bőven van még potenciál.

Ádám és Boti igazából csak egy futamban vitorláztak, úgy hogy ők maguk is elégedettek legyenek. Javítani kell a hajóvezetés koncentrációján, mert nagyon sok métert hagynak a pályán. A jó hír viszont az, hogy a vert helyzetből is feltudnak állni.

Virág és Laura is előrelépett vitorlázás tekintetében, főleg a layline megállapításánál, ez fontos volt az ő vitorlázásuknál, mert nagyon nem érezték. Amiben viszont könyörtelenül fejlődni kell, az rajt. Nincs lehetőség arra, hogy nagyon távol várakozva a vonaltól csoda történik. Ami viszont ismét megerősítésre került és újra bebizonyították, hogy a bő szeles teljesítményük az nagyon megy nekik.

Köszönjük, a versenyrendezőknek és a versenybíróknak a munkát, az ellenfeleknek az élvezetes csatákat.

Bigi

„Hatalmas különbség van aközött, hogy hallasz valamit, meg hogy figyelsz rá, legalább akkora, mint aközött, hogy látsz valamit vagy tudsz dolgokat.” – Meg Cabot