fbpx

BYC-es sikerek Thaiföldön – Optimist Világbajnokság 2017

2017. július 10 – 21., Royal Varuna Yacht Club,Pattaya, Thailand

Nagy Bendegúz a csapat legjobbjaként, a VB mezőnyének több mint 80 %-át verte, 51. helyen végzett az Optimist Világbajnokságon, Bányai Attila az ezüst csoportban 36. lett.

A magyar színeket Bendével és Attilával együtt, Szabó Roni Oszkár, Borda Levente és Zolnai Sámuel (mindhárman SVE) képviselte. A csapat edzője Török Péter volt, én (Szalontai Bence) csapatvezetőként utaztam.

Rekord létszámmal, 62 nemzet 281 versenyzőjével zajlott a 2017. évi Optimist Világbajnokság Pattayán, Thaiföldön, a magyar színeket 5 fő képviselte. A eseményt összesen 6 (3-3) versenynappal rendezték, a program közepén a 2 napos Csapat Világbajnoksággal. Összesen 12 futamra írták ki a versenyt 1 kiesővel, melyből 9 valósult meg. Kvalifikációs (6 futam) és döntő futamok alatt dőlt el, hogy ki lesz 2017. optimist világbajnoka. A versenyt, magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítménnyel az olasz Marco Gradoni nyerte, a maláj Muhammad Fauzi Bin Kaman Shah és a Costa Ricai színekben versenyző Mic Sig Kos Mohrmajd Mohr előtt.

Nemzetek sorrendjében (az egyén verseny eredményei alapján, csapatonként a legjobb 4 versenyző eredményét számolják) az Amerikai Egyesült Államok végzett az első helyen, megelőzve Kína és Thaiföld versenyzőit. A Csapatvilágbajnoki címet az Amerikai Egyesült Államok nyerte Kína és Malájzia előtt.

Július 6-án érkeztünk a verseny helyszínére, a hajók átvételét követően négy nap edzést következett. Az első időszak feladata volt az időeltolódás miatt szükséges „átállás” megszokása, valamint az edzéseken a környezettel és az ellenfelekkel való ismerkedés. A helyszín a Thai öböl volt, ahol jelentős az apály – dagály változás, ennek következtében hatalmas áramlással is kellett számolnunk (akár 40 méter/perc).

A selejtezőkben Bende kiválóan kezdett 3 TOP10-es helyezést (7, 5, 34, 4, 38, 43) is hozott a nagyon erős mezőnyben, 59. helyen került be az aranycsoportba, 6 futam után. Attila jól vitorlázott, de sajnos nem jött ki neki úgy a lépés/oldalválasztás, mint 2016-ban, így az ezüst csoportba kvalifikálta magát (16, 21, 57, 17, 25, 48).

A döntő futamokra, nem volt szerencsénk az időjárással, a 3-ból, csak 1 nap tudott a rendezőség futamokat tartani (3-at). Bende javítani tudott selejtezős eredményein, egy szerencsétlen futam után (67), 25. és 36. helyen vitorlázott csoportjában. Attila az ezüstben egy rosszabb (69) és egy közepes (40) futam mellett, egy kiváló 3. helyezést is hozott.

Bende a 2016-os EB szereplése után óriásit fejlődött, szépen lépdel előre a nemzetközi mezőnyben. Újabb, nagy tapasztalatokat szerezett, amiket a jövőben a még eredményesebb szereplés érdekében fog tudni hasznosítani. Attila kicsit nehezebben találta a helyét a mezőnyben, magához képest kicsit visszafogottabb-ban vitorlázott. Ugyan nem sikerült felülmúlni a 2016-os szereplését, de eredményes tagja volt a csapatnak, szépen teljesített.

Ezúton is szeretném megköszönni a BYC-nek, hogy lehetőségem volt elutazni erre a VB-re, továbbá Magyar Vitorlás Szövetségnek, a T-Systems Magyarország Zrt.-nek és természetesen a szülőknek mindazt a segítséget, mellyel a válogatottat támogatták.

A csapat facebook oldalán további képek érhetők el.

https://www.facebook.com/opworldhungary2017/

Az esemény hivatalos honlapja:

http://2017worlds.optiworld.org/en/default/races/race

Eredmények:

http://2017worlds.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall

SZALONTAI BENCE

Szívből gratulálunk Nagy Bendegúz és Bányai Attila versenyzőinknek, Szalontai Bence edzőnknek, és természetesen az egész magyar csapatnak – Szabó Roni Oszkár, Borda Levente és Zolnai Sámuel – és Török Péternek a szép eredményekhez!