fbpx

BYC-esek a koalák földjén – Megvan az első magyar olimpiai kvalifikáció!

41334_110321609021686_109349362452244_63415_1298577_n

Detre Dia az utolsó futamon legyőzve holland vetélytársát olimpiai indulási jogot szerzett

Detre Dia a ma megrendezett utolsó futamon két hellyel verte holland ellenfelét és így a nemzetek sorrendjében a 21. helyen végezve olimpiai indulási jogot szerzett a Perthi Világbajnokságon a női RS:X osztályban.Kiélezettebb verseny már nem is lehetett volna! A kilencedik futamon a holland Lilian de Geus öt hellyel előrébb célba érve egyetlen pontnyira fogyasztotta Detre Dia előnyét. Mivel a kieső futamaik teljesen azonosak  voltak, a világbajnokságot záró futamra a végletekig leegyszerűsödött az utolsó, még ezen a versenyen elérhető olimpiai kvalifikációért folyó párviadaluk.

Az szerez kvótát, aki legyőzi a másikat! Mert ha a holland lány csak egy hellyel Dia előtt végez és pontazonosság alakul ki, akkor már ő sorol előrébb az összetett végeredményben. Ez esetben ugyanis az dönt, hogy kinek volt a versenysorozatban jobb futameredménye. Ebben pedig De Geus volt előnyben.Tehát különleges versenyzői teherrel kellett Diának szembenéznie.

A pszihés előny a holland lány oldalán volt, aki az Ezüst Flottában, amióta egy mezőnyben vitorlázott a két lány, Detrét négy alakalomból háromszor megelőzve olvasztotta ponthátrányát. Csakhogy ezzel a vezetéknévvel magyar vitorlázó nem adja meg magát egykönnyen! Az utolsó futamon Detre Dia – az eredménylistából és a grafikus közvetítésből következtethetően – sikeresen Silvia de Geus elé került és ezután határozottan fogta ellenfelét a célig. Ahogy azt kell ilyenkor! Ő a 12., a holland lány végül a 17. helyen futott be, és ezzel Detre Dia megszerezte a Perthi Világbajnokságon a magyar csapat első olimpiai indulási jogát.

Eredmény 10 futam alapján RS:X Női

Ezen a világbajnokságon, amely az olimpiai hajóosztályok első kvalifikációs lehetősége a Londoni Olimpiára szóló indulási jog kivívása, a női RS:X szörf osztályban 20 nemzet versenyzője szerezhetett olimpiai belépőt (a britek, mint olimpiai rendezők a kvalifikációért zajló versengésbe nem számítanak bele, ezért jelent indulási jogot a 21. hely is)

Még további nemzetek kvalifikálhatják magukat majd a 2012-es világbajnokságon.

Gratulálunk!

Forrás: MVSZ