fbpx

BYC-esek az optimist Magyar Bajnokok!

Taroltak a BYC-esek a 2017. évi Optimist Magyar Bajnokságon, Nagy Bendegúz nyerte a versenyt és ezzel ifjúsági Magyar Bajnok, Bányai Attila megvédte serdülő bajnoki címét, Kálmán Kornélia ezüstérmes lett a lányok között. Díjazott lett Demjén Olivér, serdülő 5. helyezett és Borbás Buda, serdülő 6. helyezett, valamint Carra Chiara Lisa is, lány 5. helyezett.

140 hajóval, köztük egy ausztrál és több szlovák vitorlázó részvételével zajlott a 2017. évi Optimist Magyar Bajnokság Tihanyban. Mi voltunk a legnépesebb csapat a magyar mezőnyben, 30 hajóval és 4 edzővel, Zsófi, Giba, Csomesz és Bence kíséretében vettünk részt a versenyen.

Nevezés és felmérés után, hétfőn kezdtük a versenyt 3 futammal. Fantasztikusan indítottunk a verseny első napján az igen nehéz, sokat forgolódó északi szélben. Bende kettő, Bányai Ati egy futamot nyert a két csoportra osztott mezőnyben, rajtunk kívül csak Benyó Máté és az ausztrál Wilson Blake tudott elöl végezni. Szépen is nézett ki a lista estére, az ausztrál (1,2,1) mögött Bende (3,1,1), Ati (1,3,2) és Olivér (6,4,2) vezette az összetettet. Kori (12,11,7), Soma (22,6,3), Dávid (8,19,4), Buda (7,5,20), Ákos (26,7,9) egyaránt top 10-es helyezéseket hozott és bizakodva tekintettek a további napok elé. Chiara (14,39,14) jól kezdett, de óvatosabban indított, de két 15-ön belüli helye jelezte, hogy motiváltan áll a versenyhez. Anna (20,32,39) nagyot harcolt, kicsit betegeskedve teljesítette az első napokat és megtett mindent, hogy kihozza magából a maximumot.

A második napon újra északi fogadott minket, hasonló tendenciával, csak kicsit visszafogottabb erővel. Folytatták a fiatalok, ahol elkezdték, tovább erősítették pozícióikat! Bende ismét futamot nyert és a nap végére át is vette a vezetést az összetettben. Ati szintén behúzott egyet és 3. helyen várta a folytatást, de csatlakozott hozzájuk Olivér is, aki ezzel megszerezte elő győzelmét a magyar vizeken! Buda helyezéseivel jelezte (6,4,5), hogy kell rá is számítani. Kori hozott egy második helyet, kb 1 méterrel marad csak le Bendétől, és feljött a 13. helyre. Somának egy korai rajtja mellett ismét két top 10-es helyezése volt 😊 Dávid, Ákos és Chiara picit haloványabban teljesített az első naphoz képest, de így is tudtak jó helyeken vitorlázni. Anna stabilan teljesített. Nagyon feküdt nekünk az északi, jó ütemben lépegettünk fel a szélfordulókkal és frissülésekkel, amihez jó rajtokat produkáltak a fiatalok.

A harmadik napra két futam volt a terv, de az időjárás csak egyet engedett egy délnyugati leálló és elforduló szélben. Szerintem ezt le kellett volna lőni, még akkor is, ha mi jól jöttünk ki belőle.

Bende ismét megnyerte a csoportját és tetemes előnnyel, első helyen vágott neki a döntő futamoknak. A többiek is szuperül mentek, majdnem mindenki top 10-ben futott be.

7 futam alapján kerültek arany és ezüst csoportba a gyerek és így vágtak neki az utolsó két napra kiírt döntő futamoknak. A kvalifikáció után az élen 9 ponttal Bende állt, 4 ponttal megelőzve Blake-t és 12 ponttal Bányai Attilát. A serdülőknél Demjén Olivér és Borbás Buda (BYC) követte Attilát az eredménylistán. A lányoknál Kálmán Kornélia (BYC) vezetett, megelőzve Fehér Borókát (Balatoni YC) és Nagy Réka Dórát (THE-YKA).😊

Nagyon kis szél volt az előrejelzés a befejező napokra, ami be is jött, sőt, szerencsénk is volt a keletikel. Végül 1-1 döntő futamot sikerült rendezni a két nap során a nyugati medencében. Az élen kiélezett csata zajlott a végső győzelemért. Bende nagyot hibázott az első futamban, sajnos ki is óvták belőle, így kellett neki még egy. 9 futam után jöhetett a második kieső, de a döntő futamokból mindenképp bele kellett számítani a végeredménybe legalább egyet. Nagy ellenfelei, Blake-t kivéve jól mentek, így izgalmasnak ígérkezett az utolsó nap, Tóth Atus, Benyó Máté és Szabó Roni is jól szerepelt a futamban, Bányai Attila pedig 5. helyével átvette a vezetést összetettben. Attilán kívül mindenki betlizett a futamban, nem volt a csapat napja.

Halasztással kezdtük az utolsó napot, de szerencsére hamar kivitt minket a rendezőség. Elég sokat vártunk a vízen is, mire a ismét földvár elött raktak pályát és indulhatott a futam 😊

Biztonsági rajttal indult Bende és csapat többi tagja is, Bányai Attila kapta el jól a startot. Az első jelhez Tóth Atus ért fel elsőnek (ő nagy rivális volt), majd be is húzta a futamot, Ati 3. helyen, Benyó Máté 14, Bende 18, Roni kb 22. Na ez még ekkor nem volt meg, de hatalmasat küzdött a fiú és végül hárommal Máté mögött, 8. helyen futott be. Olivér 12. helyen jött be, ami serdülő ezüstöt jelentett neki 😊 Több futam már nem volt, a szél leállt és nem is jött vissza már 4 óráig. Nagy Bendegúz pontazonossággal nyerte a versenyt és Magyar Bajnok lett. Bányai Attila megvédte címét és Magyar Bajnok lett serdülőben, összetettben az 4. helyen végzett. Demjén Olivért sajnos kióvták az utolsó futamból, így serdülő 5. összetettben 12. helyen végzett.

Összességében nagyon jól szerepelt a csapat, kiváló eredményeket hozott, nagyon-nagyon büszke vagyok rájuk. Mindenkinek köszönöm a segítséget, aki hozzásegített minket a mostani szerepléshez és az eddig vezető úton elkísért és támogatott bennünket!

Szalontai Bence

Nagy Bendegúz – ifjúsági Magyar Bajnok

Bányai Attila – serdülő Magyar Bajnok

Demjén Olivér – 5. helyezett, összetett 12. hely

Borbás Buda – 6. helyezett, összetett 16. hely

Sigmond Soma – összetett 18. hely

Lackó Dávid – összetett 20. hely

Kálmán Kornélia – lány ezüstérmes, összetett 21. hely

Fodor Ákos – összetett 31. hely

Carra Chiara Lisa – lány 5. helyezett, összetett 43. hely

Szepessy Anna – összetett 69. hely

Optimistes B csapatunk második bajnokságán volt túl Tihanyban. A csapat egész évben nagyon lelkesen készült erre a hétre, az utolsó két hét pedig várakozáson felüli tudatos készüléssel telt. Ennek eredményeképp szuper eredmények születtek.

Bodnár Hanna, Lackó Sára, Rácz Miska és Szűts Peti előkelő helyen jutottak be a 7 selejtező futam után az arany csoportba, ahol több top 20-as futameredményt is sikerült bezsebelniük!

Az ezüst csoportban is igen biztató vitorlázást láthattam Gerendy Annától, aki több korai rajtos futam után (ahol egyébként szépen vitorlázott), az utolsó nap 5. helyen ért célba. Fodor Lilla sajnos nagyon kevés ponttal csúszott le az arany csoportról, de magabiztosan helyt állt az ezüst csoport élmezőnyében. Korompay Hanga kevesebbet vitorlázott az évben, ennek ellenére neki is sikerült az ezüst csoport futamai során, a mezőny elejében vitorlázva újabb tapasztalatokat szerezni. Szécsényi Ádám is magabiztosan vitorlázva begyűjtött két korai rajtot a selejtező futamok során, így sajnos lecsúszott az arany csoportba való bejutásról, azonban az ezüst csoportban vitorlázott 10. futameredménye újra helyre tette önbizalmát. Kiss Bulcsú egyenletesen teljesített, figyelme még sokszor elkalandozik egy 150 fős optimist mezőnyben.

Összességében nagyon elégedett vagyok a gyerekekkel, nagyszerű érzés átélni velük az első kisebb-nagyobb sikereket, csak így tovább!

Weinber Zsófi

 

 

Eredmények:

Végleges eredmény