fbpx

BYC Kupa – Bigi beszámolója

A Balatonfüredi Yacht Club rendezte a soron következő ranglista versenyünket ahol 11 optimistes egységgel vettünk részt, az A és B csoport egyesítette erejét, mert Zsófi és három versenyzőnk a Világbajnokságon képviselte hazánkat és a klubot. Változatos szélviszonyok között vitorlázhattak a gyerekek a nyolc megrendezett futam során.

Varga András a versenyen nagyon szépen higgadtan vitorlázott, az utolsó napig vezette a regattát. Sajnos egy BFD rajttal megnehezítette a feladatát, de nagyon jól kezelte a helyzetet és komoly mentális erőről tett tanúbizonyságot. Végül abszolútban a negyedik, ifi-ben a második helyen végzett.

Dávoti Tamara nehezen kezdte a versenyt, de tudott váltani menetközben és többször megmutatta, hogy mennyi lehetőség van még benne eredmények terén. Ehhez azonban sokkal jobban kell rajtolnia, mert a tisztára vitorlázása az magas szintű, de szereti megnehezíteni a saját maga dolgát a rajtjaival. Ennek ellenére abszolút 10. és női harmadik helyen végzett.

Bócsi Bánk megszerezte első futam győzelemét Optimist hajóosztályban, ami előre mutató a következő hajóosztályában. Bőven van mit tanulnia még, elsősorban a kockázat kezelést a futamok során, ha ezen tud változtatni, akkor további szép eredményeket, érhet el még idén.

Németh Nati ezen a versenyen szürkébben vitorlázott, mint szokott. Bátortalan volt a rajtoknál, ezzel ellehetetlenítette, hogy szabad választásai legyenek a futam elején. Hajlamos elizgulni a szituációkat, ha harcosabban védi meg a pozícióit minden helyzetben, akkor ez eredményekben is jobban látszani fog.

Junker Barni hosszú kihagyás után rázódik vissza a versenyzésbe. Egyre magabiztosabban közlekedik a pályán, de néha még keresi a helyét a hajóban, ami egyelőre még a teljesítményére is ki hat. Sokkal jobban vitorlázik, mint ez előtt egy hónappal, reméljük a fő versenyére utoléri magát.

Honti Marci nagyon „álmosan” vitorlázott, sokkal határozottabban és koncentráltabban kell versenyeznie. Rajtjai neki is sem voltak a legjobbak, ezen kell majd nagyon sokat dolgozni nála a következő időszakban, hogy ne minden energiája a taktikai helyzetekre menjen el, legyen ideje a manőverek minőségével a hajóvezetés pontosságával foglalkozni.

Varga Áron gyenge és középszélben már képes egyenletes teljesítményre, de erős szélben még nagyon sok tapasztalatot kell szereznie. Erre kiváló alkalom volt ez az esemény. Még egyelőre nagyon biztonsági vitorlázást mutat, de sok órával el tudjuk érni, hogy komfortosabban érezze magát.

Császár Gábor egy hosszú kihagyás után tért vissza. Látszott, hogy még zavarja a régebbi sérülés a kezén, ennek ellenére igyekezett minden tőle telhetőt megtenni. Nem féltem Gabeszt, hamarosan utoléri majd a többieket, és kemény ellenfele lesz mindenkinek a vizen.

Lackó Márk gyakorlatilag egyből ezzel a versennyel kezdte a szezonját. Sokkal érettebben és koncentráltabban vitorlázott, mint vártam. A mozgása eddig is jó volt, de úgy látom, kezd fejben is megérkezni a sportágunkba. Remek lehetőség volt felmérni ezen a versenyen, hogy honnan indítjuk ezt a szezont nála.

Varga Petra szépen gyűjti a verseny kilométereket, ami sok szituáció megoldásánál már látszik nála. Ezen a versenyen bátortalanabb volt a rajtoknál, mint szokott, és rutin még nem segíti, hogy gyorsan kitisztázza magát, így nehezebb is volt neki, hogy szebb futameredményeket produkáljon. Idővel ebben is sokat tud javulni.

Várady-Szabó Janka egyre jobban belerázódik a versenyzésbe. Egyenlőre ez még futameredményben nem látszik, de már bizonyos szituációkat sokkal jobban old, meg mint előtte. Hajóvezetése is javul, folyamatosan, és kezdi elfogadni azt is, hogy verseny közben nem tud mindent befolyásolni.

Jó versenyen vehettünk részt, de nem bánom, hogy van időnk a következő esemény előtt hosszabb edzésekre.

„A határozottság azt jelenti, hogy képes vagy megbízni magadban.”

Shunmyo Masuno