fbpx

BYC Kupa – Optimist “A” csoport – Bigi beszámolója

A verseny ideje alatt Zsófia, Cadizban az Optimist Európa Bajnokságon vett részt, mint a magyar csapat csapatvezetője, ezért felkért engem, hogy segítsem az itthon maradt csapatát a verseny során. Kihívásként tekintettem a feladatra, mivel alapjába véve kétszemélyes hajóosztályokkal és idősebb gyerekekkel dolgozom. A Kolleganő minden segítséget megadott, hogy gördülékenyen menjen az összecsiszolódás a csapat és köztem. Csütörtökön egy rövid edzéssel hangolódtunk a versenyre, miközben átköltöztünk a szomszéd kikötőbe, a HYC-be ezt utólag is köszönjük nekik.

A pénteki napon teljes szélcsend uralkodott a tavon, így egy rövid vízi várakozás után a parton töltöttük a napot. Sok mindent megtudtam az Optimist versenyzők életét meghatározó tényezőkről.

Szombati napon korai kezdéssel 4 futam megrendezése volt a terv. A vízen 20 kts feletti szélerőben 4 futamot vitorlázott a csapat. Nekem 8 versenyzőm volt, egyenlően elosztva a két csoportban, így viszonylag sokat használtam a motorost, de úgy gondolom, így tudtam a legtöbb segítséget nyújtani mindenki számára. A 4 futam során Kristóf és Panni kimagasló vitorlázást mutatott. Az élmezőnyben vitorláztak folyamatosan, jó sebességgel és taktikusan oldották meg a helyzeteket.

Gréti egy kezdeti bizonytalanság után egyre jobban belelendülve jó átlagokat vitorlázva mutatta meg, hogy milyen felkészült versenyző. Viki is magabiztosan versenyzett, folyamatosan az első 10-ben vitorlázott, így előkelő pozícióban várhatta a következő napot.

Csani a számára kedvezőtlen körülmények között harcosan versenyezve teljesítette a napi futamokat. Gömbös Zsófi jó oldalválasztásokkal oldotta meg az erős szélben a futamokat, azonban gyengébb szélben nem tudta kihozni magából a legtöbbet.

Varga Andris a nehézségek után nehezen bontakoztatta ki tudását, azonban amikor minden összeállt nála magabiztosan vitorlázott és bizonyította tehetségét.

Márton Andris arcáról nehéz érzelmeket leolvasni, viszont a taktikai tanácsokat fegyelmezetten követi, de egy kicsit harcosabban megtarthatná a helyét a rajtnál.

A vasárnapi napon egy futam került megrendezésre, ahol mind a 8 versenyzőm az arany csoportban vitorlázott, ezzel megkönnyítve a dolgom, így jobban figyelemmel tudtam követni a versenyzésüket.

A final futam Panninak sikerült a legjobban, ezzel az összetett 2. és női első helyen végzett. Sajnos, itt Kristóf a rajtnál előnytelen helyzetbe került és nem tudta futam végéig kijavítani, így hiába vitorlázott kimagaslóan az előző 4 futam során, a rendszer jellege miatt ezt a futamot nem tudta kiejteni, így a 10. helyen végzett, pedig bőven megérdemelte volna a dobogót.

Grétinek ez a futam idézőjelesen sikerült jól, de ez is elég volt neki a lány 2. hely megszerzésének.

Viki sem volt boldog ezután a futam után, de az előző 4 futam teljesítménye hozzá segítette a lány 3. hely megszerzéséhez.

Zsófi, Csani, Varga Andris és Márton Andris ebben a futamban sem tudták megmutatni a tudásukat, de becsülettel végig küzdötték, ezt a későn rendezett futamot.

Összeségében Zsófitól egy jól felkészített csapatot kaptam, amelyet örömmel vezettem és igyekeztem hasznos tanácsokkal ellátni. Gratulálok minden versenyzőnek! Egy tanácsot még útra valóként: A hibák gyors elengedése és az abból való tanulás sokat fog segíteni nekik a további versenyek során.

,,Ha esetleg veszít az ember, hát veszít. Nem lehet mindig nyerni. De mindig jön egy másik verseny, amit meg lehet nyerni, és meg is kell!” – Kimi Raikkönen

Baráth Gábor