fbpx

BYC vitorlástáborok Balatonkenesén

20140627_182049

Idén nyáron a Magyar Honvédség Balatonkenesei Rekreációs Központban új kezdeményezésként két alkalommal indultak vitorlás táborok a BYC szervezésében. A 13 fős táborokban 8-14 éves gyerekek vettek részt, akiket optimistekkel oktattunk. A környezet ideális a táborok számára, az óriási füves területek mellett az üdülőnek külön strandja és védett kikötője van. Az oktatás hétfőtől vasárnapig tartott, majd a gyermekek két napos hajótúrára indultak.

A táborokat katonás rend jellemezte, a korai ébresztő után következett a gimnasztika, majd a reggeli futás, ezután szoros napirendet követtünk. A hétfő délelőtti érkezés és bemutatkozás után délután evezéssel tanulták a gyerekek a kormányzást. Keddtől igyekeztünk – amennyire az időjárás engedte – naponta kétszer, délelőtt és délután vízre szállni. Ezt minden alkalommal alapos elméleti oktatás előzte meg, melynek során a hajó részeit, a szélrózsát, a vitorlázás alapvető fogalmait és a legfontosabb csomókat tanulták meg a gyerekek, valamint megismerkedtek a Beaufort-skálával, a viharjelzéssel, a vízi közlekedés alapvető szabályaival és a Kékszalag vitorlásverseny történetével, jelentőségével. Ezen kívül a Baja nevű hadihajót megtekinthették a táborosok a katonák jóvoltából, a vízi mentők pedig kimerítő előadást tartottak a VMSZ munkájáról.

A táborok jó hangulatban teltek, egy hét alatt remek közösségek alakultak ki. A gyerekek rendkívüli érdeklődése és fogékonysága gördülékennyé tette az elméleti és gyakorlati oktatásokat. Lelkesedésük és egymás iránti segítőkészségük kihatott az egész hét hangulatára. A hét végére mindenki végig tudott vitorlázni a háromszög pályán, és ami a legfontosabb, hogy kivétel nélkül élvezték is a vitorlázást. A szabadidőben is sokat mozogtak a gyerekek, voltak sorversenyek, fogócska, focizás, de a pihenő időkben is együtt játszott az egész csapat.

Reméljük, hogy jövőre hasonló sikerrel folytatódnak a táborok Balatonkenesén haladó foglalkozásokkal kiegészülve.

Vigh Réka, Cserép Emese

Fotók a BYC Facebook oldalán tekinthetőek meg.