fbpx

C csapatos optimisteseink sikere a Nádas kupa – 4 versenyen

Ismét Csopak, a Kereked Club adott otthont a 2018. év sorrendben 4. Nádas kupa versenyének, amelyen rekord számú induló vett részt az Optimist (76) 420 (7) és a Feva (6) osztályokban. Az elmúlt évben indított kezdeményezés ismét bizonyította létjogosultságát, és egy újabb kiváló lehetőség az „Újonc” versenyzőknek egy békésebb, a saját szintjükhöz mért mezőnyben való megmérettetésre.

Jó ötlet volt a rendezők részéről a környezetvédelmi nevelésünk szemléltetésére indított műanyag palackból történő optimist építés , illetve a résztvevő cluboknak adott ajándék, egy csemetefa, amit az edzők vehettek át a díjkiosztón. Ez a verseny is bizonyítja, hogy a vitorlázás utánpótlás programja továbbra is magas szinten pörög, a vitorlás táborokból, és az iskola programból kikerülő gyerekek közül sokan választják sportágunkat versenyprogramként. Az optimist utáni utánpótlás hajóosztályokból, így az MVSZ Ginop pályázatából bekerült Feva hajókból még csak kevesen (6 hajó a 38-ból!!) csatlakoztak ehhez a versenysorozathoz, de bízunk benne, hogy a jelenlegi kőr szélesedik, és hamarosan a Feva osztályban is magasabb induló létszámmal találkozunk a  Nádas kupa  versenyeken is!

A verseny tervezett 7 futamából 4 futamot lehetett megtartani a szombati változó erejű és irányú ÉK-i szélben, ahol javuló színvonalú teljesítményeket láthattunk a most első éves versenyzőinktől. Sajnos a vasárnapi szélviszonyok nem tették lehetővé további futamok megrendezését, így a rendezőség  4 futam alapján hirdetett eredményt az igényesen megtartott díjkiosztón. Clubunk utánpótlás nevelési programja az eredmények alapján is jó úton halad, a C csapatos gyerekeink ezen a versenyen is elhozták az első helyeket a  Nádas Kupa legnépesebb mezőnyéből, az Optimiszt Zöld csoportjából

Eredmények:  Optimist Zöld csoport (1. éves versenyzők,  46 hajó)

1/8         Kerti Máté                BYC,  Opti C csapat,        Bfüred Iskola program, Bem iskola

2/13       Papp László              BYC,  Opti C csapat,        Bfüred Iskola program, Bem iskola

18/36.   Pintér Kristóf           BYC Opti C csapat,          Bfüred Iskola program, Radnóti iskola

19/37   Dáv oti Gréta            BYC C csapat

38/60.  Carra Carolina           BYC Opti C csapat

39/61  . Madár Hanna           BYC Optri C csapat

Sajnálatos, hogy a C csapatunkból ezen a versenyen hiányzott Kusnyerik Ambrus, aki az előző Nádas Kupa versenyeken is helyezett volt, de most egy évig nem tud részt venni a C csapat edzésprogramjában, mivel édesapja egy Svájci klinikán kapott munkát, és ezalatt az idő alatt Ambrus is ott folytatja iskolai tanulmányait.

Jó tanulást kívánunk Ambrus, és visszavárunk a BYC – ben!

Optimist Fehér csoport  (2. éves OP versenyzők csoportja) (23 induló)

13/17. Gömbös Zsófi          BYC C csapat,     Bfüred iskola program,  Radnóti iskola

17/29.  Dominek Csongor  BYC C csapat,     Bfüred iskola rpogram,  Radnóti iskola

FEVA osztály  (6 induló)

  1. Korbuly Sarolta – Nagy Csenge BYC
  2. Lavics Anna – Máhl József BYC

420 osztályban 7 hajó vett részt a versenyen, de BYC versenyző nem indult

A verseny értékelésekor ki kell emelni azt az előre mutató kezdeményezést, és a következetes munkát, amelyet Weöres Szabolcs tesz a Nádas kupa sorozat megrendezése, és ezzel az utánpótlás korúak folyamatos versenyeztetése érdekében. A gyerekek motiváltan, és egyre magasabb szinten  versenyeznek úgy, hogy nem kell a mezőny végéről kezdjék versenyzői pályafutásukat, és így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a kezdeti kudarc (teljes hazai élmezőny, időn túli befutás!!) miatt veszítik el  versenyzői ambíciójukat. A színvonal emelkedését az is bizonyítja, hogy egyre kevesebb edző megy be a pályára, – pedig ez itt megengedett, – és ad közvetlen instrukciót tanítványaiknak a hajóvezetésre, vagy az éppen javasolt taktikai megoldásokra.

A Nádas Kupa tehát működik, a színvonal emelkedik, reméljük az Optimist mellett a többi támogatott utánpótlás  (Feva) is magasabb létszámmal vesz majd részt az eseményeken, ami biztosan hozzájárul  az új Érdi Márik, Berecz Zsombik, a Gyapjas, és a Vadnai fivérek sikereinek folyamatossá tételében. A BYC Utánpótlás programja is bizonyítja a jó utat, különösen az Iskola programba vetett munkánk eredményességét. Azt a teljesíthető plusz edzés lehetőséget, amelyet a füredi gyerekek élveznek, és amely lehetőséget füredi clubként nem szabadna feladjunk, sőt még nagyobb szakmai, erkölcsi és anyagi támogatással kellene támogatni Balatonfüred város, és a Magyar Vitorlás Szövetség oldaláról is!

Sigmond András (Giba)

Fotók: Nádas Cup sorozat

Feva csapatunk beszámolója a versenyről itt érhető el: https://byc.hu/ujonc-kupa-ahogy-fevasaink-lattak/