fbpx

Detre Dia bravúros 14. helyezése a Miami OCR 2011 versenyen

miami-2010_119january.previewMint minden január végén, idén is megrendezésre került a napfényes Floridában a Rolex Miami OCR világkupa verseny. Harmadszorra és egyúttal egyedüli magyar versenyzőként vettem részt ezen az év eleji megmérettetésen. Ez évben az átlagosnál több és jóval erősebb mezőny gyűlt össze a női RS:X kategóriában. Ritka, hogy a férfi és női indulók száma megegyezik, most pontosan ez történt. Mindkét szörfmezőnyben 30 versenyző állt rajthoz.Viszont valahogy itt Floridában mindig történik valami előre megjósolhatatlan. Tavaly egy tornádó csapott le ránk és zavart be a nyugodt versenyezésünkbe. Idén ilyen jellegű természeti katasztrófák szerencsére elkerültek, de volt más. Ugyanis bérelt felszeléssel indultam a versenyen. Minden vadonat új, ezért a kutya sem gondolta volna, hogy pont a cuccal lesz az egyik gond.

Történt, hogy a Neil Pryde gyárban a futószalagról újonnan legördülő deszkák zöme eltér az eddigiektől, és sajnos elég negatív értelemben. Olyan hibásak, hogy kevésbé működik úgy, ahogy azt tervezték.

Persze azért nem minden körülmények között annyira zavaró ez az eltérés, de összességében sokszor befolyásolja az ember sebességét.

A helyszínre nem kimondottan jellemző, kellemes, viszonylag erős széllel kezdtük az első 2 napot. A 10-17 csomóig terjedő szélben viszont akadt még egy dolog, ami igencsak megkeserítette az életünket. A fenékről felszakadó tengeri fű, ami lépten nyomon ráakadt a szkegekre és fékeztek minket a siklásban. Az a versenyző gyorsabb és eredményesebb, akinek a legdöntőbb pillanatokban a lehető legkevesebb ilyen zöld szörnyűség volt a szörfjén. Én ebben a különszámban sajnos nagyon sokszor alul maradtam.

Mindezen hátráltató nehézségek ellenére a futamok döntő százalékában bőven top 10-en belül vitorláztam.  Csak a befutós szakaszokban sokszor nem sikerült megbirkóznom annyira hatékonyan a fent említett plusz problémákkal, és veszítettem értékes helyezéseket pár méteren.

 A 4. futamban például 7. helyről szakadt el a trapézkötelemnek egy olyan kis sekli része, amit még nem láttam eltörni. Ennek ellenére a 16csomóban zajló futamot egész tűrhetően befejeztem, nem volt vicces a port szakaszon siklani…

Végül 8 futam alapján nagy küzdelemben a 14. helyen végeztem, amivel azért a körülményekhez képest nagyon is elégedett lehetek. Ilyen rangos világkupán még nem szerepeltem ennyire elől.

Az élen, elképesztő kiegyensúlyozott versenyzéssel a spanyol Marina Alabau, férfiaknál a szintén folyamatos első helyeket gyártó holland Dorian van Rijsselberge végzett.

A szoros csaták a világ krémjével, úgy érzem, hogy elég önbizalmat ad az év további sikeres folytatásához.

De az biztos, hogy ezen túl csak a saját, jól megszokott felszelésemmel indulok tétversenyen.

Következő megmérettetés ismét a spanyolországi Cadiz-i vizeken lesz február végén, a Carnival Race elnevezésű versenyen.

Eredmények: http://rmocr.ussailing.org/2011/Results.htm

Fotók: http://cgsc.org/photo-galleries , http://www.windsurfingtour.com/?page_id=1642&album=1&gallery=37

Detre Dia