fbpx

Dolesch Iván emlékverseny

Dolesch_Ivan_EmlekversenyDolesch Iván Emlékverseny

Balatonföldvár

2010 május 22-24

 

 

Hercsel Máté beszámolója:

A BYC-es 470-es csapat életében jelentős változások történtek az utóbbi időben. Az eddig edzősködő Kutassy Lászlót, megújult lendülettel váltotta föl Baráth Gábor -alias Bigi-. A HUN-103-as hajó is új felállásban indul idén: Hercsel Máté (jómagam) kormányzásával és Balogh Anna mancsaftolásával.

Immáron újult erővel indult neki a csapat a hagyományőrző Dolesch Iván Emlékversenynek a pünkösdi hétvégén. A három napos ünnep remek alkalmat ígért egy színvonalas verseny megtartására. Szerencsétlen véletlen, hogy a Medemblikben tartott 470-es verseny miatt több élvonalbeli hajónk (Váradi-Serke, Vígh-Kovács páros) nem indulhatott a Balatonföldvári versenyen.

Az első verseny nap ígéretes, középerős északi szél és verőfényes napsütés várt minket. Hagyományos olimpiai pályán küzdött kilenc 470-es csapat.

Az első futamban fizetett a jól bevált Földvári bal oldal, mégis tudtunk fordítani jobbról, 5. helyről az elsőre a második kreuz szakaszban.

Fölényünket tartva, nem volt más dolgunk, mint védeni a pozíciót, növelni az előnyt és befutni – sikerrel. A második futamban harmadiknak vettük a kreuz-bóját, majd másodiknak a lee-bóját. A déli parthoz híven gyönyörű hullámok alakultak ki. A lee-bójánál érezhetően nagyobbak voltak, ezeken öröm volt lefelé siklatni, egy-egy hullámmal nagyot nyerhetett az ember. A gyakorlásra volt bőven lehetőségünk, hiszen Erdélyi Béla bácsi nem hazudtolta meg magát, szokásához híven szép nagy pályát kellett teljesítenünk. A második kreuzban sajnos eldobtuk a jó helyünket egy hiba folytán. Ez a kevés edzésből fakad. Annával idén ültünk össze, az ő mancsaft élete sem vezethető vissza túl régre Mindketten szokjuk az új helyzetet, és próbálunk minél hamarabb össze-csiszolódni. A harmadik futamban, az első bójavételnél ismét a második helyet szerezzük meg. Sebesség jó, rajt rendben, oldal rendben, spinakker fölhúzás még rendben, de ahogy kiáll a golyó, megint havária.

-Fölkészületlenség.- A futam befutó szakaszában még el-el kapunk néhány hajót, foggal-körömmel küzdve minden pontért.

Második nap is ígéretesnek tűnik, de a várva-várt szél nem jön.

Legalább a nap süt. Gyenge szélben indítanak egy futamot, amit vezetünk, de a szél fölszívódásával és 180°-os fordulásával vissza lövik. Csaknem

4 órás várakoztás a vízen, majd plusz egy kicsi a parton, és vonta haza.

Megbeszélés Tihany előtt a csendes vízen össze-kapaszkodva, míg várunk Árpira, hogy jöjjön az Aranycsillaggal behúzni minket, mert a motorosunk föladja a harcot félúton…

Harmadik nap, Pünkösd hétfő. Közben Kuniék is megérkeznek, akik az első napon nem tudtak indulni iskolai elfoglaltságok miatt.

Nyugati friss szél, éppen Bft.2-es lehet. Földvári taktika: Lee-rajt, hosszú baloldal, közben följebb igazít, veszi a bóját, nyeri a mélységet a hullámokon, majd megint húzza a baloldalt, veszi a bóját… Az első futamban nem próbálkozott a másik oldallal senki. Kuniék rajtoltak a lee-bójánál, szépen vitorlázva tartották a fölényüket. Ők az első helyen, mi a másodikon futunk be.

Második futamban beszorultunk a rajtnál, nem tudunk lendületesen elrajtolni. Gond-Szellem páros (THE) ügyesen az élre kerülnek, meg is tartják az előnyüket az egész futamban. A második-harmadik-negyedik helyen végig harc Kuniék, Vígh Rékáék és közöttünk. Második helyen vesszük a lee-bóját a befutó kreuz előtt. A sebességünk nem jó, a beállítással nincs valami rendben. Nagy hibát követek el, amikor nem tudok dönteni, hogy melyik ellenfelemet védjem jobban, a Kuniékat, vagy a Rékáékat. Réka próbálkozik a jobb oldalon, és bejön neki. Kuni megy balra a papírforma szerint, mi pedig maraduk kb közöttük -és megfizetünk érte. Gond-Szellem az első, Rékáék a második, Kuniék a harmadikok, mi ballagunk szomorúan a negyedik helyen. -Megérdemeltük.-

Így is sikerül a Gond-Szellem páros mögött összetettben a második helyen végezni, Rékáék a harmadikok.

Sokat tanultunk ebből a versenyből, sajnos a saját hibáinkból, de talán abból tanul leginkább az ember. Jövőre ugyanitt, ugyanekkor, remélhetőleg nagyobb létszámban.

-Hercsel Máté

Vígh Réka beszámolója:

Dolesch Iván emlékverseny: Vigh Réka – Szabó Kinga (3. hely)

Az idei évben a második ranglista verseny Balatonföldváron került megrendezésre. Sajnos az érettségi időszak miatt, nem igen volt alkalmunk tavasszal edzenünk, így minket fenyegetett legkevésbé a túledzés veszélye. Szombaton reggelre igazi vitorlázó idő fogadott minket: napsütés, bft 4-es É-i szél. Reggel 9kor indultunk át földvárra lábon. 3 futamot sikerült megrendezni a nem éppen kicsinek nevezhető pályán. Az futameredményeinktől nem igen voltunk elragadtatva, de bíztatónak tűnt, hogy mind a három futamban sikerült megcsinálni a legjobb lee rajtot (sajnos egyszer túl jóra sikerült a rajt, így egy OCS is került a nevünk mellé). A futamok után várt ránk még egy könnyed kis hazavitorlázás, az egyre erősödő szélben. Vasárnap reggel mindenki nagy örömére már 8-kor kellett indulni, mivel a rajt 10 órára volt kiírva. Sajnos szél hiányában nem sikerült futamot rendezni, így az előző nap fáradalmait kipihenhettük. Hétfőn szerencsére sikerült 2 futamot rendezni az egyre inkább leálló bft 2-3-as NY-i szélben. Érzésünk szerint ebben a két futamban is jól szerepeltünk, igaz az eredmény csak a másodikat igazolja, ahol végre összejött egy második hely, aminek köszönhetően felkerültünk a dobogóra. Az egész versenyről elmondható, hogy mi mindvégig jól éreztük magunkat a hajóban, jól mentünk, csak néha egy-egy apró taktikai hibát elkövettünk és nem ott sikerült befejezni a futamot, ahol igazán szerettük volna. Ezenkívül rájöttünk még hogy lassan komolyabban kell vennünk az edzéseket, mivel technikailag van még hova fejlődnünk.

 

Réka

 

 

Végeredmény