fbpx

Easter Regatta – Portoroz

logo_0.previewPortorozi Easter Regatta

2010 Április 2-4.

 

Egy sikeres horvátországi verseny után nem hazafelé vettük az irányt, hanem Szlovéniába, ahol négy napos válogatott és klub edzőtábort vezettünk Török Péter kollégámmal. A már többször tesztelt kitűnő versenyhelyszínen az időjárás kiváló volt, így minden nap 2-5 Bft-os szélben, napi öt órát tudtunk tréningezni. Összesen 14 versenyző vett részt az edzőtáborban, akiket csoportokba osztottunk, és felváltva foglalkoztunk velük. Petinél hajóvezetés és a manőverek gyakorlása, nálam  a rajtgyakorlaton volt a fő hangsúly. Délután közös futamokat rendeztünk a gyerekeknek, majd a végrehajtott gyakorlatok elemzése következett. Így teltek-múltak a napok, csütörtökön végül három  órányi erősszeles után  hajókarbantartás következett a versenyzőknek, nekem pedig a srácok regisztrációjának elintézése volt a feladatom a kezdődő versenyre. Már az edzések alatt is számos német és osztrák résztvevő érkezett a helyszínre, de a fő ellenfeleink, a szlovének pihenéssel töltötték napjaikat.

A versenyre 345 versenyző nevezett, akiket hat csoportra bontottak. Tőlünk Sári, Tomi, Zsófi, Dana, Jonatán, Zsombor és Balázs voltak a résztvevői az idei év első válogató versenyének.

Az első napon, pénteken nagyon gyenge északi szélben mentünk ki a vízre, ami nyugatiasra fordult. A verseny rendezői rögtön elindították az első futamot. Itt Sári és Zsófi rajtolt a BYC-es csapatból, nem túl hatékonyan, de ennek ellenére a mezőny közepében fordultak, majd később, a szinte teljesen leálló szélben sajnos visszaestek.

Második nap reggel szélcsend fogadott bennünket a vízparton, de sejthető volt, hogy megjön a szél dél körül. Így is történt.  Tiszta ég, 16-20 C fok, 230 fokról fújó 2-es szél kerekedett. A rendezők hamar kirakták a pályát, de elfelejtették megvárni a versenyzőket, akik nem tudtak kiérni a rajtvonalra időben. Az első futam nagyon jól indult csapatunknak, Balázs alapozta meg a hangulatot egy futamgyőzelemmel, Zsombor 6., Jonatán 7. lett. Tomi 13.helye dicséretes ,ami a jó rajtnak volt köszönhető. Dana nem a legjobban kezdett, de ezt követően tudott javítani futameredményein. A következő futamban nem változtattunk a taktikán. Lee közép rajt után a mezőnyre vitorlázva jó helyen lehetett felérni a bójához. Ez Zsófinak egy jónak mondható 31., míg a többieknek az első hatban sikerült. Dicséretet érdemel Sári és Tomi, mert mindketten hatodik helyen végeztek a csoportjukban. Sajnos Tomitól korai rajt miatt elvették ezt a remek pontot. Jonatán 5., Gyapjas testvérek másodikak lettek. A 3. futamra is kitartott a szél és a gyerekek ügyeskedése. Jó rajtokat láttam mindenkitől, amit általában jó oldalválasztás követett, így jöttek a jó eredmények.

A 4.futamban mintha mindenki elfáradt volna, vagy egyszerűen csak nem volt szerencséje. Balázs, aki tisztán vezető helyről egy szélforduló miatt sajnos csak 20. helyen ért célba. Hasonlóan járt Jonatán is. A jó kezdést kicsit elrontotta ez az utolsó futam, de így is büszke voltam mindenkire, aki a vízen volt, mert megmutatták milyen erős és jó csapat a miénk. Az esti tombolát és megbeszélést követően nyugovóra tértünk.

Vasárnap borúsabb és szelesebb idő fogadott minket a kikötőben. A szél teljesen szokatlan  irányból fújt és az áramlás is egyre nagyobb volt az idő előre haladtával. Az összemérés során egyik oldal sem bizonyult dominánsnak, már csak azért  sem mert elég csíkos volt a pályán a szél. A javasolt Lee rajtot mindenki végrehajtotta és az előre megbeszéltek alapján a mezőnyre vitorláztunk. Ez működött is Danánál, Zsombornál, Balázsnál és Jonatánnál, de a haláltakkolók jobbról és balról is beérkeztek a mezőny elé, így elég kusza eredmények születtek. Az aznapi második futamban a nagyok közül mindenki javítani tudott. A három fiatalabb versenyzővel viszont nem voltam megelégedve. Már a rajtnál beszorultak, nem tudtak elindulni, így eléggé megnehezítették a dolgukat a futam hátralévő részére! Fő oka lehetett a gyengébb futameredményeiknek az áramlás, amivel ők nagyon ritkán találkoznak. Sári nagyon gyenge napot fogott ki így alaposan visszaesett, Tomi és Zsófi hasonlóan gyengébb eredményeket produkált.

Kialakult a végeredmény, ami alapján a mostani állás szerint a négy  fős Eb-re utazó keretből hármat a mi klubunk ad. A lányok is megmutatták mire képesek, és ha így folytatják jövőre ott lehetnek a kontinensviadalon.

 

Mindenkinek Gratulálok – Jó szelet!

Perényi Miki

Végeredmény.

Eredmények 345 indulóból:

5. Gyapjas Zsombor       (6*,2,4,3,4,3)

7. Gyapjas Balázs            (1,2,3,20*,13,2)

15. Vadnai Jonatán         (7,5,7,13,13,10)

53. Varga Dániel              (26,BFD*,26,20,13,15)

126. Galgóczy Tamás     (13,BFD*,26,42,64,42)

137. Korchmáros Sára    (59,6,18,47,69*,68)

140. Varga Zsófia             (56*,31,37,41,40,50)