fbpx

Edzői beszámoló a horvátországi Laser Európa Kupáról

Két lelkes Laser versenyzőnk, Nagy Bende és Sigmond Soma használta ki a téli szünetet arra, hogy az eddig megszerzett tudásukat átmentsék a jövő évre, és így  korábban elkezdhessék felkészülésüket a 2020. év fő versenyeire.

A Laser 4,7 Európa Bajnokság a következő iskolai szünetben Húsvétkor kerül majd megrendezésre a portugáliai Villamourában,  amelyre mindkét BYC-es versenyzőnk is készül. A korai szezon kezdés, és az EB-re elvárható csúcsforma időzítése miatt nem hagyhattak ki egy ilyen szezonátmentési lehetőséget, mint a Hvarban megrendezett Európa Kupát.

A magyarokon kívül mások is hasonlóan gondolkoznak, akik komolyan veszik a korai EB felkészülést, így 7 nemzetből 36 Laser 4,7 es versenyző állt rajthoz a 4 napos viadalon. Emelte a színvonalat, hogy az EB-t rendező Portugál csapat is elutazott erre a versenyre, amelyet ők is a felkészülésükre, és a nemzetközi rutin javítására használtak fel a hazai rendezésű kontinens bajnokság előtt.

A verseny előtti napra (dec. 27.) még  a helyi körülmények felmérésére edzést terveztünk, amit csak gyenge, változó irányú nyugati szélben tudtunk teljesíteni. Ennek  a napnak a tapasztalata  nem sokat segített a következő napok szélviszonyainak  felméréséhez, mivel másnap már erős Borára ébredtünk, és ez a hatás meg is maradt a verseny végéig.

Az első versenynap (12/28) halasztással indult, a rendezőség a 30 csomós szélben még nem vitte vízre a mezőnyt, megvárták amíg a szél 35 csomóra erősödött, és ekkor rendelték el a kivitorlázást. Szerencsére a verseny vezetői felmérve a helyzetet, kb ½ óra vízi halasztás után partra terelték a mezőnyt, és ez a nap így futam nélkül, de nagy erős szeles tapasztalatszerzéssel  zárult.

A második napon (12/29) a szél kicsit veszített erejéből, így a hideg 5 fokos hőmérsékletben és a 20-25 csomós, de az irányát jelentősen változtató szélben, 5 óra vízigyakorlat alatt mindössze egy futamot tudott teljesíteni a mezőny. A kezdés nagyon jól sikerült, Soma végig az 1-2. helyen vitorlázva 2. helyen futott be, míg Bende az 5. helyen végzett. Az eredményeken túl ez a nap is sok tapasztalatszerzésre adott lehetőséget az erős szélben, ami a hideg miatt még inkább fokozta a fiúk kitartását és alkalmazkodóképességét!

A harmadik napon(12/30) továbbra is a Bora uralta a Hvar sziget alatti területet, a szél ereje tovább mérséklődött (17  – 22 csomó), de a part felől fújó szelekre jellemzően 25 – 30 fokos szélforgások tették érdekessé a megrendezett futamokat. Így jellemzően a jó széltaktika, és az erős szélhez szükséges hajókezelés, a sebesség  volt fontos a futamok sikeres teljesítéséhez.  Fiaink továbbra is az élmezőnyben vitorláztak: Soma: 3. 8. 9., míg Bende 8. 10. és egy remek taktikával végig vitorlázott 2. helyezéssel zárta napot. A hideg, bár napos idő, az erős szél, és a pálya parttól való távolsága (Rajt helyzet: 5 km a parttól) ismét további nagy tapasztalatszerzésre, és a nemzetközi versenyzéshez  szükséges állhatatosság megszerzésében adott további lehetőséget.

Az utolsó versenynapon december 31-én az óévet búcsúztató egy futamra került sor. Itt a Bora már leállt, helyébe a NY-i irányú Mistral épült fel, amely erős É-i áramlással  (10-15 m/perc)  és hosszú swell hullámzással tette igazán izgalmassá a verseny befejezését. Bende egyenletes taktikát vitorlázott, míg Sománál voltak hajókezelési problémák a számára szokatlan hullámzásban, de végül mindketten meg tudták tartani helyezésüket. Végül az 5 futamos versenyen Soma az összetett 5. míg U-16-ban a dobogós 3. helyen, Bende pedig az összetett 6., U-16-ban a 4. helyen végzett.

A díjkiosztót az Európa Kupa sorozatot szervező EURILCA  felhasználta arra, hogy a 2019. év Európa Kupa sorozatából a legjobb 3 eredmény alapján éves rangsort hirdessen. Így Bende a dobogó legfelső fokára állhatott, és átvehette a fődíjat egy új 4,7 vitorlára szóló vouchert.

A verseny a tapasztalatszerzés és az elért eredmények  szempontjából is kiválóan sikerült. Az időjárás, – a tengeri szél, hullámzás és áramlási viszonyok, valamint a nem túl nagy, de erős mezőny jól szolgálta csapatunk felkészülését a jövő évi kihívásokra. Jól látszott a két portugál versenyzőn, hogy a téli felkészülésük már az EB jegyében zajlik,  maximálisan kihasználva a hazai lehetőségeket, egységes csapat benyomását keltve a sikeres EB szereplés a céljuk!

A fentiek összesítéseként mindkét versenyzőnk teljesítménye sikeresnek értékelhető,  valamint ki kell emelni a verseny óriási tapasztalatszerzési lehetőségét. Reméljük az itt megszerzett ismeretek segítik majd őket a 2020. év nemzetközi versenyeinek sikeres teljesítésében.

Gratulálunk a versenyzőknek, és innen a horvát tengerről kívánunk a BYC minden versenyzőjének és dolgozójának sikerekben gazdag, boldog új évet!

Giba