fbpx

El Balís 29er EuroCup – Dani beszámolója

Csapatunk számára a szezon első versenye a spanyolországi El Balísban rendezett EuroCup volt. Előzetesen 3 nap edzés, 1 pihenőnap majd 4 nap versenyzés volt betervezve. Egész héten délnyugati irányú sea breeze-ben vitorlázott csapat, amely az edzésnapokon 10-15 csomó között fújt, majd a versenyen gyengébb, 6-10 csomó között volt, az áramlás azonban végig 8-12 méter/perc környékén volt.

A csapat szombat este érkezett meg Barcelonába, másnap reggel pedig nekiálltunk a hajók felszerelésének. Az első napon csak az Áron-Levi párossal tudtunk edzeni, mivel Viki a vasárnap délutáni géppel érkezett. A vasárnapi edzésen 12-13 csomós, stabil termikus szélben vitorláztak a fiúk, amelyhez 80-100cm magas hullámzás párosult. Edzőfutamokra ezen a napon még nem került sor.
A második és harmadik napon már a lányok is vízre szálltak, mindkét nap 12 csomó körüli szél fújt nagy hullámokkal és áramlással. Összemérések és rövid manővertréning után gyakorlófutamokat tartottunk. A hullámzás és az áramlás miatt a rajtok a szokottnál kaotikusabban alakultak, nagyon kevesen tudtak csak jót indítani a vonalról.
Az edzésnapok után tartottunk egy pihenőnapot, hajószerelés, mosás majd polírozás volt a program, a nap végén pedig regisztráció, este pedig pingpong bajnokság, majd korai lefekvés és pihenés a versenyre.


A 136 nevezett hajót 4 csoportra osztották, a csoportok 2 pályán versenyeztek. Az eredeti kiírás szerint szokásosan az első 2 napon selejtező futamok, a 3-4. napokon pedig döntőfutamok voltak tervben, azonban végül változtattak a rendezők a kiíráson és csak a selejtező futamok megtartása mellett döntöttek. Így nagyon szorosnak ígérkezett a regatta.
Az első versenynapon nagyon párás idő és magas nyomás uralkodott a régióban, így egyátalán nem tudott kialakulni szél, ez a nap halasztással telt.
Második nap folytatódott a türelemjáték. Délután 2 óra körül elkezdett egy ígéretes szélcsík megjelenni a kikötő előtt, de végül futamokra alkalmas szél nem terjedt le. Így a második napot is a parton töltöttük.
A harmadik versenynapon délután 2 óra környékén megérkezett a sea breeze, és végre vízre szállt a mezőny. 10 csomóig erősödött a szél, közben egyre erősebb áramlás és ismét nagy, hegyes döghullámok jellemezték a pályát. 3 futamot tartottak, a szél ereje kitartott végig, az iránya viszont folyamatosan változott.
Az utolsó versenynapon hasonló volt a forgatókönyv, mint az előzőn: 2-kor beindult a termik, ezúttal 7-8 csomóig erősödött, ezúttal laposabb vízzel és 8 méteres áramlással. 2 futam fért bele, mivel elértük a 16 órai limitidőt.


A lányok sebessége az edzésnapokon kifejezetten jónak bizonyult és a manőverekben is sikerült előre lépniük, folyamatos fejlődést mutattak ezeken a területeken december óta. A hullámos vízen sokszor nem találták ezt a sebességet, illetve a rajtjaikon is csiszolni kell még. Rajtból való beragadás után azonban töbször is sikerült jól felkapaszkodniuk a mezőny közepébe, ami jó jel.
Áronék eddig jelentősen kevesebb órát vitorláztak együtt, mint Viki lés Laura. Így egyelőre nem mindig tudták tartani a lány egység sebességét. A manővereiken és a rajtjaikon kell még fejleszteni, hiszen ezekből adódóan csúsztak hátrébb a mezőnyben.

A két egység rengeteg tapasztalattal tért haza El Balísból, ezzel pedig véget is ért a téli programunk. Azonban hamarosan többi egységgel kiegészülve elkezdjük a hazai szezont és itthon készülünk tovább az év többi versenyére.

Ezúton is gratulálunk Kis-Szölgyémi Somának és Juhász Samunak, akik abszolútban megnyerték az El Balísi versenyt!