fbpx

Első BYC Virtual Regatta – első hazai e-vitorlás verseny

Minden, ami első, várakozással teli. Jó ötlet-e? Eljut-e a megfelelő közönséghez? Hogyan fogadják? Meg tudjuk-e jó színvonalon valósítani? Ha igen, lesz-e folytatás? Ezek a kérdések természtesen felmerültek, amikor a Balatonfüredi Yacht Club szeptember 27-én megrendezte első élő hazai e-vitorlás versenyét. 

Magyarországon is folyamatosan növekvő népszerűségnek örved az e-Vitorlás Világbajnokság színtere, a Virtual Regatta platformfüggetlen e-vitorlásjáték. Rengeteg előkészület előzte meg a program lebonyolítását. Klubtagjaink, Edelényi-Szabó Viktor és Pataki Attila valósították meg a rendezvény technikai hátterét és a lehetőséget, hogy a jelentkezők be tudjanak lépni a virtuális térbe a helyszínen és távolabbról is.

A verseny szervezésében Gál Kornélia is közreműködött koordinátorként.

A szakkomentátori feladatokat klubtagunk, Böröcz Bence nemzetközi versenybíró és Szépvölgyi István, a vitorlazzitthon.hu megbízott főszerkesztője vállalták.

Böröcz Bence elmondása szerint már nagyon várta, hogy megvalósuljon egy ilyen kezdeményezés: „a hétfutamos eseményen különböző osztályokban, a világot virtuálisan körebutazva versenyeztek a résztvevők, mi pedig az e-sportokban megszokott módon, a helyszínen és az online streamben kommentáltuk a futamokat.
Az e-vitorlázással három éve kerültem szoros kapcsolatba, ekkor kértek fel a World Sailing Virtuális versenyszabályok munkacsoportjának vezetésére. A feladatunk itt az akkor még gyerekcipőben járó játék tesztelése, és a tapasztalatok alapján a versenyszabályok adaptációja volt. Néhány hónap múlva izgalmas szinergialehetőség talált meg a munkámban: az akkor itthon első alkalommal megszervezett V4 Future Sport Festival technikai kiszolgálásának egyik vezető menedzsere lettem. Ezzel bőséges tapasztalatot szerezhettem, hogy milyen rendezvénytechnikai, telekommunikációs és produkciós vonatkozásai vannak egy ilyen élő rendezvénynek. És itt vagyunk 2020 végén, amikor egy maroknyi lelkes csapat munkájával egyszerre rendezvényként és online produkcióként megvalósult az első hazai élő e-vitorlás mezőnyverseny. Helyszínként a BYC rendezvényközpontja adódott, ahol a résztvevők és az érdeklődők egy nagy LED falon követhették a versenyt, az interneten keresztül csatlakozók pedig a klub Youtube csatornáján láthattak streamet.

A versenyforma szerint a nyitósorozatban egy osztályban két-két futamot teljesítettek a résztvevők, így kipróbálták a Lasert, az Offshore Cruisert és a Nacra 17-et. Az olimpiai érzést tökéletesen kiegészítette, ahogy futamról-futamra bejártuk a világ ikonikus versenyhelyszíneit, azok magyar vonatkozásait. Az első futamban például azonnal felismertük a háttérben Aarhus kikötőjét, amely előtt Berecz Zsombor világbajnoki címet nyert 2018-ban, de ellátogattunk Marseilles-be, a párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínére is.

A hatfutamos nyitósorozatot az éremfutam követte, ahol a SailGP-nek megfelelő futamban, F50-es katamaránokkal dőltek el a végső helyezések: a New York-i helyszínen félszeles rajttal induló, szegélyekkel határolt pályán mérkőzött meg a mezőny. A változó paraméterek gyors váltásokra sarkallták a versenyőket, hol gyengébb, hol erősebb, hol stabilabb, hol pedig változékonyabb szél fogadta őket. A különböző osztályok hajói pedig a valósághoz hűen más manőverezési képességgel bírnak. Izgalmas, sokszor rendkívül precíz taktikai lépéseket láttunk, és örömmel tapasztaltuk, ahogy sokan a szabályok adta lehetőségeket is ügyesen használták ki, hogy hibára kényszerítsék ellenfeleiket. Ezek azok a tapasztalatok, amelyek kiválóan összekötik a vitorlázást az e-vitorlázással, és oda-vissza hasznosítható tudást eredményeznek. A saját élmények és a visszajelzések alapján is úgy vélem, hogy sikeres vasárnapot tudhatunk magunk mögött, és közösen bízunk abban, hogy lesz folytatás. Addig viszont ne feledkezzünk meg a nemzetközi virtuális térről, hiszen ezen a héten folyik az e-Vitorlás Világbajnokság rájátszása, és ténylegesen elindul a Nemzetek Kupája is!”

Bízunk abban, hogy a cikk elején feltett kérdéseket sikerült megválaszolnunk!

A verseny támogatói a Monautix Kft., a Tigris Reggeliző és Gyorsétterem és a Lipóti Pékség Kft. Vámosi úti üzlete (Veszprém).

Az esemény oldalán találjátok az eredményeket.

Az esemény visszanézhező a BYC Youtube csatornáján, ahol feliratkozásotokkal és kedveléssel tudjátok segíteni a csatorna növekedését. Köszönjük!