fbpx

A Laser Radial Vb folytatása 4-5. nap

Első nap a laser radial VB-on.

laservb

Délben rajtolt el a mezőny mindkét pályán. A fiúknál 230 induló versenyez 4 csoportra bontva. A lányoknál 76 hajó egy csoportot alkot.

Változó erejű és irányú szélben erős áramlás mellett az A pályán egy míg a B pályán két futamot sikerült megtartani.

Scharf Máté 31. helyen zárta a számára nem igazán ideális körülmények között zajló futamot. Jámbor Attila a zöld csoportban 35, és 50. helyen zárta a napot.

A lányok az első szakasz végén remekül álltak Bibi 3, míg Dagó 35. A hátszélben leálló szél gyökeresen átrendezte a mezőnyt. Ennek lányaink is vesztesei lettek. Bibi 37., Dagó 71. helyen futott be. Volt még próbálkozás ezen a pályán is de érvénytelenítették,  mikor a lányok forduló nélkül mentek az első bójára.

Holnap  talán kicsit erősebb szélben 3 futamot szeretne tartani a rendezőség. Reményeink szerint korrektebb viszonyok között.

  1. nap

Azan a napon az A pálya szerette volna bepótolni a futam lemaradást. Ezt mindenki így gondolta,csak az időjárás nem. A szélrózsa minden irányából fújt a szél és természetesen nem tartott ki egy futam erejéig egyik irány sem. Ennek ellenére a fiúk csoportjai levitorláztak egy futamot. Máté a nem túl fényes rajtja után annyira kimelegedett, hogy a következő fordulónál kivetette magát a hajóból. Ennek eredményeként a mezőny végén ért fel. Szakaszról szakaszra javította helyezését és a 23. helyen ért célba.

A lányok próbálkozása a második hátszél végén ért véget, mert a 60 fokot elforduló szél teljesen leállt. 8 óra vízen tartózkodásba ennyi fért ezen a napon.

3.nap

Erre a napra teljesen átvariálták a pályák csoport beosztását a sikeres folytatás érdekében.  A lányoknak és a fiúknak is három futamot sikerült tartani. Az első futam ENY-i 2-5 csomós szélben zajlott és a második körben rövidítés után futtatták be.  Bibi 9. helyről a befutóban esett vissza 28-ra. Dagó 65. lett.

a második futam 3 óra várakozás után D-DK szélben zajlott. itt Bibi 27, Dagó 65 helyen zárt. A harmadik futamra frissült egy kicsit a délies szél 8-11 csomó fújt szinte az egész futam alatt. Bibi 31, Dagó 64.

A fiúknál Máté két gyenge futam után a harmadikban 19 helyen ért célba.

A két igen hosszúra nyúlt nap után az előrejelzés kellemes szelet jelez. Talán ideálisabb viszonyokat teremtve a versenyen.

  1. nap

Megérkezett a szél amit erre a napra ígértek. Sajnos egy kicsivel több is mint amit mi szerettünk volna. Az első futamban 15 csomó, míg a második harmadik futamban 22-25 csomós szél fújt nyugati irányból.

Ez a szélerő Máténak kedvezett. Az első futamban még nem tudott élni az adódó lehetőséggel de a második futamban már jó helyen állt. Sajnos a futam közepén meghúzta a hátát, így ebben a futamban is visszább csúszott és a harmadikban el sem tudott indulni.

A lányoknál az első futamban gyenge rajt és az oldal választás miatt sikerült gyengébbre a futam. A másodikban már a szélerő miatt nem igazán volt esélyük a mezőny első felében vitorlázni. Dagónak a térde mondta fel a szolgálatot így ő sem tudta befejezni ezt a napot.

  1. nap

10-re vízre 6-ra partra. Ezt a mondatot rengetegszer hallottam Kutassy Lacitól. Ennek ma eleget tettünk. Vízen voltunk egész nap, de a szél nem kegyelmezett. Egy kósza rajtot engedett a fiúknak. Délután már csak azzal küzdöttünk hogy az áramlás miatt  a rajthajónál tartsuk a hajókat.

Utolsó napra 10 órára írták ki a rajtot. mindenki boldog és mosolyog, mert szelet azt nem jeleznek előre. J

Beszámolót készítette Csomai József

eredmények:  http://www.laserradialworlds2016.com