fbpx

Az első e-töltő vitorláskikötőben a fenntartható fejlődés jegyében…

Átadták az első elektromos autótöltőt a legpatinásabb balatoni vitorláskikötőben, a fennállásának 150. évfordulóját jövőre ünneplő Balatonfüredi Yacht Club-ban.

e-tolto3

A zöld kikötő program részeként valósult meg az első elektromos autótöltő a BYC-ben. A beruházási és telepítési költségeket az ABL gyorstöltők magyarországi forgalmazója a GreenAgent Magyarország Kft. vállalta, segítségére volt a tervezésben, telepítésben a balatonfüredi Szalontai Rendszerintegrátor Kft. és jelenleg a Club jóvoltából ingyen használható – mondta a vasárnapi átadáson Böröcz István a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatója.

A Jedlik Ányos programban már az idén elkezdődik országosan néhány száz elektromos töltőállomás telepítése, a tervek már elkészültek és a közeljövőben megvalósuló beruházás végén elektromos autóval átjárható lesz az ország – erről a bíztató jövőképről Csoltó Ákos a forgalmazó beszélt az átadáson.

e-tolto4

Az ABL gyorstöltőt telepítő Kft. részéről Szalontai Bálint elmondta, hogy az átadott berendezés jelenleg egyszerre egy autó töltésére alkalmas (folyamatban van egy dupla töltő telepítésének tervezése), és 60-120 perc alatt feltölthető vele egy elektromos gépkocsi.

Az ABL SURSUM eMH1-es család, 553-as típusú elektromos autó töltője a világ egyik legkisebb töltője fix bekötésű kábellel, TYP 2-es csatlakozóval. Kompakt méretének köszönhetően könnyű telepíteni, használni. A töltő integrált életvédelmi relével és kóboráram védelem van ellátva, mely a használó biztonságát és védelmét szolgálja.

E-tolto 2016
Az eMH1-es család létezik 3,7, 11 és 22 kW-os teljesítményben is. A 22 kW-os egység nagy átlagban egy nem teljesen lemerített elektromos autót kevesebb mint egy óra alatt tölt fel.

A töltési idő a Yacht Clubban telepített 11 kW-os berendezésnél átlagos, kb. 25 kWh tároló-kapacitású járműnél  (30%-os maradékkapacitás esetén) kb. 1,5 óra.

Technikai adatok:

Teljesítmény: 11 kW

Bementi oldal: 3 x 16 A

Feszültség: 230/400 V

Maximális töltési teljesítmény: 11 kW

Csoltó Ákos szerint nem megfelelő „sebességgel”, nem megfelelő ütemben halad a magyarországi töltőállomások telepítése, mely egyik legfőbb okozója a viszonylag gyér elektromos vagy plug in hibrid új autó vásárlások. Ezzel az „akcióval” is – a figyelemfelkeltésen kívül – ösztönözni szeretné a döntéshozókat a beígért mintegy 7 milliárd forint „elköltésére” a költségvetési forrásokból. Az államnak új e-töltőállomásokat kellene telepítenie a nagyobb városokban, főként az autópályák mentén, hogy az elektromos járművek használói minél pontosabban meg tudják tervezni útjaikat.

Ennek érdekében minimum 400 új elektromos töltőállomást kellene telepíteni a nagyon közeli jövőben, amelyhez idővel ki kell építeni természetesen a megfelelő szervizháttér-rendszert is, valamint támogatni kellene azokat, akik átülnének elektromos meghajtású járművekbe. Ezzel a Jedlik Ányos Terv, valamint a hozzá kapcsolódó Jedlik Cselekvési Terv is foglalkozik.

Mindenesetre hétfőtől a balatonfürediek, a hajósok, a Balatonfüredre érkező elektromos autóval utazók, igénybe vehetik Balatonfüred legerősebb, új elektromos autó töltőjét.

Köszönjük a „próbaüzemhez” biztosított elektromos és Plug-in Hybrid autókat a LEIER AUTÓ-nak és a VOLVO IVANICS-nak.

A Füred TV riportja a témával kapcsolatban ITT érhető el.