fbpx

Fenntarthatóság és környezettudatosság BYC-ben

A Balatonfüredi Yacht Club vezetősége és tagjai elkötelezettek a környezettudatosság és fenntarthatóság iránt. A helyszín folyamatosan fejlődik, megújul és alkalmazkodik, folyamatosak a beruházások, amelyekkel biztosított a mindenkori modern kikötők által nyújtandó szolgáltatások köre.

A TELEP ÉS A KIKÖTŐ

A telepen palackpréseket és szelektív gyűjtőket helyeztünk el minden szelektív gyűjtésre alkalmas hulladéktárolónál. A bejáratnál használt elemeket lehet egy arra kijelölt ládában gyűjteni.

 

Tavaly nyár óta még hatékonyabb a működésünkhöz szükséges kisgéphajók tankolása: üzembe helyeztünk egy zárt rendszerű töltésre alkalmas üzemanyag tartályt a daru melletti technikai területen.  A kikötőben dolgozó kollégák kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy semmilyen üzemanyag ne kerülhessen a Balatonba.

Környezetkímélő természetes alapú és lebomló tisztítószereket használunk az épületek a kikötő és a hajók takarításhoz.

Elsőként a kikötők közül helyeztünk üzembe elektromos autótöltő állomást és jelenleg zajlik egy napelemes pályázat megvalósítása, amely az áram-és melegvíz-szolgáltatást fogja támogatni. A napenergia hasznosítás nagyban hozzájárul a fenntarthatósághoz és a klímaváltozás mérsékléséhez.

A fajlagos energiafogyasztás csökkentésére korszerű, alacsony fogyasztású, modern belső égésű motorral felszerelt gépeket alkalmazunk.

A közvilágítás átalakítása led lámpák használatára folyamatos.

Az elvárható felelős gondosság elve alapján keletkező hulladék birtokosaként lehetőségeinek megfelelően mindent megtesz annak érdekében, hogy a hulladék környezetet terhelő hatása a legkisebb mértékű legyen.

Szelektív hulladékgyűjtés: a telepen több helyen is elhelyeztünk szelektív hulladékgyűjtőket. A klubtagok, a versenyzők és a vendégek ezekben el tudják helyezni a szemetet.

Ballonos vízvételi lehetőség várja a szomjas vendégeket és külön kérünk mindenkit, a saját italtartóját töltse meg, ne használjon műanyag poharat és PET palackos folyadékokat.


A balatoni sportcélú kikötők közül elsőként helyzetünk üzembe és működtetünk szennyvízürítő szivattyút és tartályt a hajók szennyvíztartályának ürítésére.

KÖZÖSSÉGI TEREK

A mosdókban, öltözőkben víztakarékos csaptelepeket, zuhanyfejeket, WC tartályokat szereltünk fel és lebomló környezetbarát tisztálkodó és tisztitószereket alkalmazunk.

MUNKATEREK

A klub munkahelységeiben energiatakarékos fényforrásokat alkalmazunk. A hűtés-fűtést levegő-hőszivattyú biztosítja, a helységekben fali hűtés-fűtés van.


Munkamegbeszéléseken, tárgyalásokon kerüljük a PET palackos termékeket, helyettük tea, kávé és gyümölcs kerül az asztalra. Vendégeink a ballonos tartályokból bármikor tudnak vizet vételezni maguknak.

Az irodai munkában megteszünk mindent annak érdekében, hogy csökkenjen a papírfogyasztás. Csökkentjük a nyomtatást, a belső levelezések kizárólag elektronikus úton, és amikor lehetséges a külső levelezések is elektronikus úton történnek. Amikor szükséges a nyomtatás, az újrahasznosított papír mindkét oldalát használjuk.

A szolgáltatások díjak befizetése utalással, bankkártyával és online felületen is megvalósítható, így a klubtagoknak, versenyzőknek nem szükséges a személyes jelenlét, így időt és energiát, utazási költsége és üzemanyagot spórolunk a tagoknak.

Minden télen, a karácsony előtti időszakban az egyesület ruha- és tartós élelmiszer gyűjtést kezdeményez a még az ünnepek előtt eljuttatják a csomagokat a rászorulóknak.

RENDEZVÉNYEK, VERSENYEK

Rendezvényeink, versenyeink során fokozottan figyelünk arra, hogy a hajókról és a kiszolgáló kisgéphajókról ne kerüljön hulladék a Balatonba.

Megkérjük a résztvevőket, hogy ezeken az eszközökön is gyűjtsék szelektíven a hulladékot. Ezeket az esemény végeztével a telepen elhelyezhetik a szelektív gyűjtőkbe.

Elektromos eszközeink és műszereink újratölthető akkumulátorral működnek.

Minden rendezvényünknél igyekszünk kerülni a felesleges motorhasználatot kisgéphajóink üzemeltetése során.

A versenyeinknél minden dokumentumunk elérhető online. Így szinte minden elektronikus úton intézhető. A nevezési ajándékot vagy elektronikus formában kezeljük, vagy olyan csomagolóanyagban adjuk át, ami környezetbarát lebomló.

Partnereink kiválasztásánál egyik fő szempont a környezettudatos és fenntartható fejlődést támogató kultúra. Támogatóinkkal egyeztetjük, hogy az általuk kihelyezett reklámanyagokat környezetbarát, többször felhasználható anyagokból készüljenek. Lehetőség szerint ezekből minél kevesebbet szeretnénk elhelyezni a telepen, inkább az online megjelenéseket részesítjük előnyben.

Csökkenteni szeretnénk a versenyeinkkel kapcsolatos információk nyomtatásával járó felesleges papírmennyiséget, ezért minden fontos dokumentumot és hirdetményt a regatták ONLINE HIRDETŐTÁBLÁIN tüntetjük fel.

A csapatok és a versenybírók ellátását a vízen élelmiszercsomagokkal oldjuk meg.

Versenyeinken, programjainkon önkénteseket toborzunk a lebonyolításhoz, munkafelkészítésük során a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek, információk átadása prioritás, alkalmazásuk a munkavégzés során prioritás.

KÖZÖSSÉG

A BYC közössége az idősebb korosztály tapasztalataira és a fiatalok jövőjére alapoz, ezért a fiatalok oktatásuk, tanításuk és nevelésük minden téren elsőbbséget élvez. A nevelési folyamatok, témakörök egyik hangsúlyos köre a fenntartható fejlődés és összefüggései.