fbpx

Filipovits Lászlótól búcsúzunk

Búcsú Filipovits Laci bácsitól

Az ilyen hír mindig mellbevágó.  A mai telefon a BYC titkárságától váratlan volt – elhunyt Laci bácsi. Ismerve korát, betegségét, valamiért mégis azt hittem, hogy ez még nem történhet meg. Tévedtem. A homokszemek egyszer mégis leperegnek.

A balatonfüredi vitorlázás egyik nagy egyénisége ment el. Ha valaki elkezdi keresni nevét a vitorlázók kiemelkedő eredményeinél, nem fogja megtalálni. Amikor a BYC és elődei írásos anyagait próbáltam a jövőnek rendszerezni többször találkoztam a nevével. A klub különböző korszakaiban szinte mind a hat szakosztályt és annak versenyzőit segítette. Nem volt véletlen, hogy a vitorlás szakosztály vezetésében többször is feladatot vállalt, és az sem, hogy a Hajógyár műanyag üzemének egyik legsikeresebb vezetője lett.

Amikor a sors úgy hozta, hogy a klub ifjúsági szakosztályának vezetését elvállalta, én ifjúsági edzőként tevékenykedtem ott. Hasonló felfogásunk a gyerekek nevelése, a vitorlás oktatás mikéntje tekintetében biztosan közrejátszott abban, hogy az egyre jobb eredményeket felmutató ifjúságot kívánta segíteni. Ő vállalta a technikai háttér biztosítását, nekem csak a szakmai munkával kellett foglalkoznom. Sugárzott belőle az optimizmus, hihetetlen gyors volt a feladatmegoldásokban. Ha a problémák sorát kezdtem el sorolni megbeszéléseinken, akkor a kis bajusza alatt megjelenő mosolyból tudtam, ezeket gondolatban már megoldotta.A szakosztály vezetése alatt sikerült először a megfelelő mentőmotorosokat beszerezni.

A magyar Cadet osztály különösen sokat köszönhet Laci bácsinak. Gyártósablont készíttetett és új Cadet hajókat gyártatott. Vele sikerült kitalálni a révfülöpi, keszthelyi és fertő-tavi ifjúsági vitorlázóknak nyújtandó támogatást. Hajókat, motorost és felszereléseket tudtunk átadni az ottani gyerekek neveléséhez.

Az ifjúság mellett sokat segített a felnőtt szakosztályának a hajók javításában és a technikai felszerelések beszerzésében. Az Ő munkájának is az eredménye, hogy a klub hosszú évekre átvette az első helyet az MVSZ ranglistáján.

Nem volt véletlen, hogy 1997-ben elsőként kapta meg a Balatonfüred Sportjáért díjat.

Laci bácsi, megtiszteltetés volt Veled együtt dolgozni!

A Balatonfüredi Yacht Club örökös tagjainak felsorolásánál egy újabb név után kell keresztet tennünk.

Emlékedet megőrizzük, nyugodj békében.

Balatonfüred, 2019. július 08.

 

Hantó István

BYC örökös tag

 

Filipovits László temetése a Balatonfüredi Köztemetőben, szerdán (2019.07.10.) délután 3 órakor lesz.

Őszinte részvétünk a családnak és a hozzátartozóknak!