fbpx

Franciaország Laser 4.7 EB harmadik és negyedik nap

A 3. nap beszámolója

A mai naptól három nap és hat futam befejezése után már csoportbontásban folytatja tovább az laser 4.7 EB mezőnye  a versenyzést.

A második nap halasztással indult, majd a megélénkülő DNY-i szél 12-15 csomóra is megerősödött. 2 futamot vitorlázott a mezőny.  Marcinak és Zsombinak is egy jó és egy gyenge futamot sikerült behúznia. Tutti sajnos átmentette az előző napi formáját és a számára kedvezőbb erősebb szélben  sem tudott előrébb kerülni a mezőnyben.

A lányok pályája ezen a napon is sokkal kiszámíthatatlanabb volt. Sárának volt egy jó futama de a második már nem sikerült, míg Dorka két gyengébb eredménnyel zárta a napot.

A harmadik nap előtt Dorka számára még elérhető távolságban volt az arany csoport, míg a fiúknál Zsombor és Marci az ezüst csoport volt hasonló távolságra. A feladat nem volt könnyű.

Ez a nap is halasztással kezdődött. Csak későn 2 óra után indult be a szél. 4 órakor volt az első rajt. 9-12 csomós NY-i szélben. A fiúk nem tudtak élni a lehetőséggel. Marci  30,41 helyeken zárt ami nem volt elegendő az ezüst csoport eléréséhez. Zsombor két futama sem volt kiugróan jó, így ő is maradt a bronz csoportban. Tutti első futamban megmutatta, hogy sokkal előrébb is képes végezni. A másodikban egy bírói fütty miatt nagyon hátul végzett.

A lányok erre a nagyon összekapták magukat. Az első szakasz után mindkét futamban a mezőny elején voltak. Sára 16, 12 helyen ért fel az első bójához. Az első futamban szinte végig fej-fej mellett vitorlázott a végső győzelemre is esélyes szlovén kislánnyal. Az utolsó szakasz volt gyengébb 20. hely. A második futamban még jobban kezdett, de a szél megtréfálta és nagyon visszacsúszott.

Dorka az első futamban 18 –nak ért fel de a második szakasz nem sikerült így hátrébb csúszott. A második futamban viszont remekül tartotta a helyét és 21 helyen zárta a futamot. Sajnos az arany csoport nincs meg,de kezdésként  ez is remek eredmény.

 

Még három nap és hat futam van hátra, reményeink szerint hasonló kellemes időben és szélben. A cél most már nem más mint a saját csoportunkban a legjobbnak lenni!

 

eredmények: http://www.cncm.fr/page/results-and-groups-european-laser-4-71467712929

csomeszfro1 csomeszfro2 csomeszfro3 csomeszfro4

A 4. nap beszámolója

A 4. napon már fix csoportokra osztva versenyzett a mezőny. Ezen a napon is csak késő délután érkezett meg a szél, így 3 óra után szállt vízre a 300 hajó. Természetesen a vízre menetel  most is káoszba torkolt mind eddig mindig. Közel 1 órára van szükség, hogy az egész mezőny vízre tegye  a hajóját.

Kis Késéssel 4 órakor rajtoltak a csoportok  a fiú pályán 8-11 csomós NY-i szélben, míg a lányoknál 6-8 csomós DNY-NY-i szélben.

Zsombi a kezdeti nehézségek ellenére jól alkalmazkodott a változó körülményekhez és 16 és 6 helyen vitorlázott át a célvonalon. Marci az első rajtnál összeakadt egy másik versenyzővel, ami megpecsételte a sorsát,49 helyen fejezte be ezt a futamot. A másodikban viszont remekelt és 9 helyen futott be.

A lányoknál a megszokott változatos erejű és irányú szél fújt. Dorka gyengébb rajt után szépen vitorlázott a pálya közepén és ezt végig tartani is tudta 22. hely. A második futamban „végre” mertek jobbra menni. Dorka 8 –nak ért fel és lett 14.

Sára az első futamban gyengén kezdett, majd a bőszélben feljött a mezőny első felébe. Majd a második szakaszban egy szélforduló miatt ismét visszacsúszott. A második futamban jó rajt után jobbra nyitott. 9 hely az első bójánál. A második szakasz végén befuttatták a lányokat, mert gyengült a szél és már elég késő is volt. Sára taktikusan vitorlázott és 13. helyen ért célba.

Tutti csoportjának csak egy futam volt, abban ő is hozta az eddigi legjobb futam eredményét.

MA mai nap után kicsit mosolygósabb volt a csapat. J Bízunk benne, hogy a következő napokon nem csak késő este tudunk vitorlázni.

csomeszfro5 csomeszfro6 csomeszfro7

Beszámolót és a képeket készítette Csomesz