fbpx

Gardameeting 2017 – Szalontai Bence beszámolója

8 BYC-es versenyzővel képviseltettük magunkat az optimist osztály számára rendezett 35. Garda Meetingen. Bányai Attila, Borbás Buda, Carra Chiara, Demjén Olivér, Fodor Ákos, Kálmán Kornélia, Lackó Dávid és Nagy Bendegúz volt a csapat.

2 nap edzés után, a 3. Nemzetek Kupájával kezdődött szerdán a találkozó, ahol Chiara képviselte Magyarországot a 25 hajós mezőnyben. A nemzetek legjobbjai mérték össze erejüket a part mellé kirakott rövid pályán. Igen nehéz, forgolódó, leálló kis szélben 3 futamot rendeztek, amely alapján Chiara a 15. helyen végzett. Nagyon bíztató, szép vitorlázást mutatott.

Csütörtökön 3 futammal kezdődött a Meeting, több mint 30 nemzet több mint 1000 versenyzőjével. Külön mezőnyben és pályán versenyeztek az ifik és a serdülők, mi a nagyobbak között voltunk érdekeltek. 5, egyenként több mint 150 fős csoportra osztották a versenyzőket. Kellemes 15 csomós déli szél fogadott minket, szuper napos időben. Attila kiváló vitorlázással húzta be az első futamot, sajnos a 2-ban „eltévedt”, így rögtön össze is hozta a kiesőjét a verseny elején. Olivér és Ákos bravúrosan kezdett, stabilan az első felében vitorláztak csoportjuknak, nagy reményekkel várták a további napokat. Bende, szintén az eslő harmadban vitorlázott, de saját elvárásai alatt teljesített, lassabban szokta meg a környezetet. Kori, Dávid és Buda óvatosan kezdett, inkább csak felmérték a mezőnyt, nehezen találták meg a sebességüket az igen erős ellenfelek között. Chiarának nem jött ki a lépés, halványabban teljesített a 2. és 3. futamban, így hátrábbról, de töretlen lelkesedéssel várta a folytatást.

Pénteken újabb 3 futamot teljesítettünk, igen erős szélben, többször mértem 30 csomót. Az átlag 20 csomó felett volt. Nem kedveztek a körülmények, szenvedett a csapat, határaikat feszegették a fiatalok. Attila tartotta magát a legelejében, Bende nem nagyon tudott javítani, de kicsit közelebb került az aranycsoporthoz (első 157 hajó). Ákos, Olivér, Dávid és Buda nagyot küzdött az elemekkel, de szépen helytálltak. Chiara vitorlázott nagyon szépen és bíztatóan. Fantasztikus motivációval és jó ötletekkel állt fel a napi első futam rajtvonalára, ahol egy szerencsétlen szituációt követően felborították és nem tudta elkezdeni a futamot. Nehezen, de sikerült lelkileg összeszednie magát és eredményesen teljesítette a további két futamot (55. 28.).

Szombaton a selejtezők befejezésével folytatódott a verseny (2 futam) erős és közepes szélben. Mindenkinek az volt a tét, hogy melyik csoportba kerül a döntőkre. Bendének nagyon kellettek a jó helyezések az aranyhoz, Chiara és Olivér az ezüstre hajtott, Kori, Buda és Dávid (bár neki erőn felüli teljesítmény kellett) a bronzot célozta meg. Attila (arany) és Ákos (ezüst) jó vitorlázásuknak köszönhetően stabilabb helyeken várták a futamokat. A 3. napon, ismét Chiara vitorlázása volt a legjobb, szép eredményekkel (42., 22.) izgulhatott csoportbeosztások előtt, sajnos pár ponttal lemarad az ezüstről. Bende keservesen, de hozta a „kötelezőt” (29., 19.) és beverekedte magát az aranyba. Korinak kellett a szerencse a bronzhoz, mert a pályán nem jött ki neki a lépés, végülis 1 ponttal sikerült 😊. Buda simán bekerült a bronzba, csak a korai rajtja szegte kicsit a kedvét (UFD). Olivér nagyon elfáradt, így nem tudta beverekedni magát az ezüstbe.

Vasárnapra már csak a két döntő futam maradt. Kellemes időben vágtunk neki a megmérttetésnek. Bende és Ati nagyot küzdve kicsit javított helyezésén a legjobbak között, végül 80. és 128. helyen végeztek. Ákos az első futamban szépen vitorlázott és 47-nek futott be, végül összetettben 257. lett. Olivér minden erejét beleadva harcolt a jó helyezésekért, 343. lett. Chiara egy korai rajtot követően már nehezen tudta összeszedni magát, kicsit vissza csúszott és 396. lett. Sajnos ennyi hiba nem fért bele, 2 betű túl sok volt. Buda az egész versenyen szépen vitorlázott, nagy fejlődést mutatva 450. lett. Kori sokat jött fel és 458. helyen végzett, míg Dávid éppen befért az 500-ba, 499. lett.

A versenyt, az ifik között nagy fölénnyel az amerikai Baker Stephan nyerte – 7 futamban is elsőként befutva – a német Krauss Florian és az orosz Lazdin Dmitry előtt.

Összegezve nagyon tanúságos verseny volt, sokat tanultunk. Van még hova fejlődnünk az erős szelet illetően, a következő időszakban ezzel fogunk foglalkozni a versenyzés mellett.

Nagy köszönet a szülői csapatnak, nélkülük nem valósult volna meg ez a csodálatos hét. Szombat este elsőosztályú húsvéti vacsorát készítettek és az ajándékkeresés sem maradt el 😊 Nagy öröm számomra, hogy ilyen szuper csapattal és környezetben ünnepelhettem szülinapom 😊

Következő versenyünk, mely ismét válogató is a Kereked Kupa 2017. április 29. – május 1., Csopak.

A válogatóban most így állunk:

2. Ati
3. Bende
12. Olivér
14. Ákos
17. Chiara
20. Buda
21. Kori
23. Dávid

Lányok között:

  1. Carra Chiara Lisa
  2. Kálmán Kornélia

 

Az optimistesek a 2016. évi magyar ranglista végeredményével együtt összesen 8 eseményen szerezhetnek pontot, hogy bekerüljenek az Európa-, valamint a Világbajnokságra utazó válogatott keretbe. 8 pontszámból a legjobb 4 számít. A versenyek, a mezőny nehézsége alapján különböző súlyal vannak értékelve a végeredményben. A Világbajnokságra 5 fő utazhat, az EB-re összesen 7 fő (nemek szerint legfeljebb 4+3) nevezhető.